22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Tekstil sanayinin gözü üniversitede

İhracat ve istihdamda büyük payı olan tekstil sektörü, bu alanda çalışacak nitelikli işgücünü meslek okulları, meslek yüksekokulları ve üniversitelerden karşılıyor. Sektör temsilcileri Türkiye'de tekstil eğitimi veren kurumların sayısının yeterli olduğunu söylüyor ancak yine de nitelikli işgücüne talep duyulduğunu dile getiriyor. Bu amaçla da eğitim kurumlarının, sanayiyle işbirliği içinde, müfredat ve yetkinliklerinin artırılması gerektiğini belirtiyorlar. Sektördeki sivil toplum kuruluşları bu düşünceyle lise ve üniversitelerle çeşitli eğitim programlarını hayata geçiriyor.

“Sektör adına eğitim-sanayi işbirliğinin önemini kavradığımız için üniversitelerle sürekli işbirliği içerisindeyiz” diyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş sektöre yönelik eğitim veren kurumların dökümünün çıkarılması gerektiğini söylüyor: “Envanter yapıldıktan sonra acil eylem planıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda programlama yapılması önemli. Bu çalışmalar orta ve uzun vadede özel sektörünün de katılacağı sektörel eğitim planlamalarıyla sanayiye büyük katkı sağlayacaktır.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon Sektörü Başkanı Umut Oran ise sektörün üst ve orta düzey çalışan bakımından nitelikli işgücüne sahip olduğunu ancak meslek lisesi mezunu nitelikli adaylara ihtiyaç bulunduğunu söylüyor. Oran meslek liselerinin müfredat ve programları hazırlanırken, sektörün ihtiyaçlarını karşılama adına, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin daha fazla dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

SEKTÖR EMEK YOĞUN YAPIDA

Sektörde, ‘ara eleman’ olarak da tabir edilen insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu savunan Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin, bu düşünceyle sendika olarak Tekstil Sektörü İşletmeler Üstü Mesleki Eğitim Merkezi METEM’i bu öğretim yılında hayata geçirdiklerini belirtiyor.

Çerkezköy’de açılan merkezin ardından, Kayseri ve Adana’da da METEM’ler açılması planlanıyor. METEM’lerde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirmek üzere kurs ve sertifika programları sunuluyor.

Özellikle hazır giyim sektörünün emek yoğun yapıda olduğunu ve 1980’li yıllardan itibaren ucuz işçilik maliyetleri sayesinde geliştiğini hatırlatan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, buna karşın nitelikli işgücü açığının büyüdüğünü vurguluyor. Orakçıoğlu bu nedenle işgücü kalitesinin ve yetişmiş işgücü sayısının yükseltilmesi amacıyla yapılan işbirliklerinin sayısının son yıllarda arttığını söylüyor. Sektördeki sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki eğitimlere katkı sağladığını hatırlatan Orakçıoğlu, son olarak AB fonları destekli Moda Tekstil İş Kümesi (MTK) Projesi kapsamında kurulan İstanbul Moda Akademisi’ni örnek gösteriyor.


TEKSTİL EĞİTİMİ VEREN ÜNİVERSİTELER

Türkiye’de tekstil mühendisliği bölümü 12 üniversitede yer alıyor. Bu okullar İstanbul Teknik, Ege, Dokuz Eylül, Uludağ, Gaziantep, Çukurova, Erciyes, Pamukkale, Süleyman Demirel, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Uşak ve Van Yüzüncüyıl üniversiteleri. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Tekstil Bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Mimar Sinan Üniversitesi’nde Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Marmara Üniversitesi’nde ise Tekstil Öğretmenliği Bölümü yer alıyor.

Meslek yüksekokulu düzeyinde ise Türkiye’deki birçok okulda tekstil, tekstil/dokuma, moda ve tekstil tasarımı başlıklarında ön lisans eğitimleri veriliyor. Bu üniversiteler şöyle: Abant İzzet Baysal, Adıyaman, Adnan Menderes, Anadolu, Akdeniz, Balıkesir, Bilecik, Celal Bayar, Cumhuriyet, Çanakkale 18 Mart, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Erzincan, Fırat, Gaziantep, Tokat Gaziosmanpaşa, Giresun, Harran, Hitit, İnönü, Kafkas, Karadeniz Teknik, Kırıkkale, Marmara, Mehmet Akif Ersoy, Mimar Sinan, Ondokuz Mayıs, Ordu, Pamukkale, Sakarya, Uludağ, Uşak, Yüzüncü Yıl, Zonguldak Karaelmas, Atılım, Beykent, Haliç, Işık, İstanbul Ar-El, İstanbul Aydın, Okan ve Yeditepe.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 12:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?