22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Tercih süresi uzatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim (MEB) Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, OKS'de bazı adayların “diploma notunun yanlış hesaplandığı”na ilişkin iddialar üzerine, “Yeniden bir puan hesaplaması yapmayacağız.
Yalnızca hatalı giriş olan adayların puanları tekrar hesaplanıp sisteme girilecek. Yani diğer adayların puanlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak” dedi.

Aktürk, “Türkiye genelinde maksimum 500 hatalı not girişi olduğunu düşündüklerini” ifade ederek, “Şimdiye kadar 100 hata düzeltme başvurusu oldu. Bununla ilgili il milli eğitim müdürlüklerine giriş hakkı veriyoruz. Dolayısıyla okuldan teyit alınarak değiştirme oluyor. Neden hatalı girildiğiyle ilgili her biri hakkında ayrı ayrı inceleme ve soruşturma da başlatılıyor” diye konuştu.

Yapılacak düzeltmelerin “kesinlikle mağduriyete yol açmayacağını” anlatan Aktürk, “Yeniden bir puan hesaplaması yapmayacağız. Yalnızca hatalı giriş olan adayların puanları tekrar hesaplanıp sisteme girilecek. Yani diğer adayların puanlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak” dedi.

“Yeniden hesaplama yapılacak, on binlerce insanın puanı değişecek” şeklinde şaibeler ortaya atıldığını çıkarıldığını ifade eden Aktürk, bu iddiaların “ortalığı karıştırmak için ortaya atıldığını, gerçekle alakası olmadığını” bildirdi. Aktürk, “Yeniden bir puan hesaplaması yapmayacağız. Yalnızca hatalı giriş olan adayların puanları tekrar hesaplanıp sisteme girilecek. Yani diğer adayların puanlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak” dedi.

-“ÖĞRENCİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”-

Aktürk, “Diyelim puanı yanlış hesaplanan bir aday yapılan düzeltmeden sonra 100. sıraya yerleşti. Peki daha önce 100. sırada olduğu açıklanan diğer adayın durumu ne olacak?” sorusu üzerine de şunları söyledi:
“Zaten ilk başta müdür doğru girseydi o aday 100. sırada olmayacaktı. Ama hatalı girişlerden dolayı öğrencilerimizi mağdur etmeyeceğiz, sırasını değiştirmeyeceğiz. Yani daha önce 100. sırada olduğu açıklanan aday sırasını kaybetmeyecek. Yalnızca 100. sırayı iki kişi paylaşmış olacak bu durumda. Eğer ikisi de aynı okul için başvurup aynı şartları taşıyorsa zaten orada hangi prosedürün izleneceği bizim sistemimizde belli.

Bizim kılavuzumuzda iki adayın her şeyi eşit olursa nasıl bir yol izleneceği açıklanıyor ama böyle bir durumun olması da milyonda bir ihtimal. Şunu bir kere daha vurgulamak isterim: Ne puanı okul tarafından yanlış hesaplanan öğrenci, ne de daha önce puanı hesaplanmış öğrenci daha aşağıya kaydırılarak mağdur edilecek.”
Bu konuda değişik illerden düzeltme başvuruları yapıldığını kaydeden Aktürk, “Bizi esas Ankara'daki bir okulda 12 öğrencinin puanının yanlış girilmesi harekete geçirdi. İstanbul'dan ve diğer illerden de bize ulaşanlar var. Bu belli olsun diye zaten orta öğretim başarı puanlarını da internette gösterdik” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

OKS’de “İlköğretim Başarı Puanı”nın sınav sonuçlarına yansıtılmasına ilişkin uygulama rezalete dönüşmek üzere. Ankara’da bir okulda 18 öğrenciden 16’sının diploma notunun, değerlendirmesi yapılırken yanlış girildiği ve sınav puanlarının yanlış hesaplandığı ortaya çıktı. Bu yanlışlık yüzünden bir öğrenci tam 40 bin sıra geriye düştü. Benzer hatanın binlerce öğrenciyi mağdur etmesinden korkuluyor

2009 yılında kaldırılacak olan OKS’de, büyük bir skandal patlak verdi. Ankara Gölbaşı Taşpınar İlköğretim Okulu’ndaki bir sınıfın OKS’ye giren 18 öğrencisinden 16’sının diploma notu, sınav değerlendirmesi yapılırken yanlış girildi. Öğrencilerin bazılarının diploma notu düşerken, bazıları da hak ettiği notun üstünde puanlar aldı.

Sayı binleri bulabilir

Taşpınar İlköğretim Okulu 8-A sınıfı öğrencisi Damla Ersan, “4.88” ortalama ile okul birincisi olurken, sınav puanının düşük olduğunu fark etti. Ersan, sınav sonuç belgesini ayrıntılı inceleyince, diploma notunun “2.63” olarak değerlendirmeye alındığını gördü. Hemen okula giden Damla Ersan, “Müdür bey tatilde, sonra gelin” yanıtını aldı. Damla’nın annesi Kiraz Ersan okulun kapalı olması nedeniyle yetkililere ulaşamadıklarını belirterek, “Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, binlerce öğrencinin diploma notunun yanlış girilmesinden endişe ediyor. Yani hatalı girişler, binlerce öğrencinin sınav sonucunu etkileyecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre hata, okulların yanlış bildirimde bulunmalarından kaynaklanıyor. Bu sorun nedeniyle, yüksek puanlı öğrencilerin puanı düşerken, puanı düşük olanlar da yükselmiş görünüyor.

Bakanlık tarafından geçen yıl yapılan düzenlemeyle, öğrencilerin diploma notunun (İBP) sınav sonucunu yüzde 7 ila yüzde 15 oranında etkilemesine karar verildi. Böylece, okulunda diploma notu en yüksek olan öğrenciye yaklaşık 15 puan, diploma notu en düşük olan öğrenci de yaklaşık 7 puan verilmesi planlandı. OKS’de 1 puan dahi 7 bin kişiyi geriye atarken, yaklaşık 6 puan kaybeden Damla Ersan, 42 bin öğrenci geriye düşmüş oldu.

Geçen yılki skandallar

MEB internet sitesinde, sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen öğrencilere 18 Temmuz’a kadar süre tanındığı belirtildi. OKS’nin hazırlayıcısı ve düzenleyicisi olan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK), geçen yıl da tercih kılavuzlarında, puan dönüştürmelerinde ve kontenjan belirlemelerinde bazı hatalar yapmıştı. EĞİTEK, 40 kişilik okula 100 öğrenci yerleştirilmiş, bazı öğrencileri de yazmadıkları tercihlere yönlendirmişti. Bu hatalar daha sonra düzeltilmişti.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Her yıl ortalama 700-800 bin öğrencinin girdiği sınavda öğrencilere 100’er soru yöneltiliyor. 120 dakikalık sürede 100 soruyu yanıtlayan adaylar, okullarından gelen listelere göre belirlenen İlköğretim Başarı Puanı (İBP) eklendikten sonra net puanlarını öğreniyorlar. Öğrenciler, aldıkları puanların ardından tercih kılavuzlarında yer alan liselerden seçim yapıyorlar. Öğrenciler tercihlerini internet üzerinden tamamlayarak okullarına onaylatıyorlar. 1 puanın bile çok önemli olduğu sınavda, 1 öğrencinin bile sıralamasının değişmesi kendinden sonra gelen binlerce öğrenciyi etkileyebiliyor. Öğrenciler aldıkları puana, başvuru yapacakları ilde kaçıncı sırada olduklarına ve okulların kontenjanlarına bakarak 20 tercih yapıyor. Sisteme göre önce öğrencilere girdikleri sınavdan aldıkları puan bildiriliyor. Ardından tercihe göre yerleştirme yapılıyor.

MEB topu öğrenciye attı

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci bu konuda okulları suçlayarak, bazı öğrencilerin diploma notlarının okullar tarafından bakanlığa yanlış gönderildiğini söyledi. Ekinci, sınava giren öğrencilere, “Diploma notlarınızın doğru olup olmadığını kontrol edin” uyarısında bulundu. Ekinci, okullardan gelen diploma notlarının sınav sonuçları için değerlendirilmeye alınması sırasında, “0.50, 1.20, 1.60” gibi diploma notlarıyla karşılaştıklarını belirterek, “Bu notla mezun olunamayacağını bildiğimiz için bunlara müdahale ettik. Bir kısmını düzelttik” dedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2007 Cumartesi 14:40:52
Güncelleme :14 Temmuz 2007 Cumartesi 14:40:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?