19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Teziç Fransız nişanını iade etti

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, 2004 yılında aldığı Fransa’nın Legion d’Honner’in en üst derecelerinden biri olan ‘Commandeur’ liyakat nişanını iade etme kararı aldı. Teziç, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’a, nişanı artık taşımayacağını ifade etti. 

YÖK Başkanı Teziç, 17 Eylül 2004 tarihinde Fransa Büyükelçiliği aldığı Fransız nişanını iadesine ilişkin açıklamasında, iadesine gerekçe olarak Fransa Ulusal Meclisi’nin Ermeni soykırımını reddedenlere ceza öngören yasa önerisini kabul etmesini gösterdi. YÖK Başkanı Teziç’in Commandeur nişanının Türkiye’deki tek sahibi olduğu anımsatılan açıklamada, şöyle denildi: 

İLK KEZ İADE EDİLİYOR
“Teziç, Fransa’daki en yüksek nişan kabul edilen Commandeur nişanını bugün bir mektup eşliğinde Chirac’a gönderdi. I. Napolyon döneminde başlayan ve dünyada çok az sayıda kişiye verilen bu nişan ilk defa Fransa’ya iade edilmiş olacak.” 

ERMENİ KONUSU DEVLET POLİTİKANIZ 

Fransız nişanını iadeyle birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’a gönderilecek mektupta YÖK tarafından yazılı açıklamayla duyuruldu. Chirac’a gönderilen mektup ise şöyle: 

“Yapılan açıklamalarda, bu önerinin milletvekillerinin girişimi ile gündemde yer aldığı, hükümetin bunun dışında kaldığını yer yer tarafınızdan dile getirilmektedir. Oysa, Ekim ayı başında, Ermenistan’a gerçekleştirdiğiniz resmi ziyarette, ‘Türklerin Ermeni Soykırımı yapmış olduğunu’ ifade etmekle, bu konunun Fransa’nın bir devlet politikası olduğu, hukuken bütün açıklığı ile teyid edilmiştir.
‘Ermeni Soykırımının İnkarını Suç Sayan’ metin, henüz kanunlaşmamış olsa da, bu konunun Fransa’nın bir devlet politikası haline gelmiş olması karşısında, sizin tarafınızdan, Türkiye’deki Büyükelçiliğiniz aracılığı ile bana tevdi edilen, Fransa’nın en yüksek devlet nişanlarından biri olan ‘Commandeur de la Legion d’Honneur’ü taşımayacağım için mektupla iade ediyorum.”

anka
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 12:00:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayhan isikar IP: 88.240.246.xxx Tarih : 18.10.2006 14:19:45
Cok degerli hocamizi ben bu serefli kararindan dolayi bütün kalbimle kutluyorum. Böyle bir zamanda halkimiza cesaret verici haberleri okumaktan gururlananiyoruz.Bizlerde elimizden gelen tepkilerimizi,protestolarimizi sonuna kadar yürütecegiz.BELKI BIZLERI YÖNETENLER UYUDUKLARI YERLERDEN UYANIRLER. Saygilar.