1
Haziran
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Türban sorunu 'arapsaçı' oldu

"Hükümet, Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Yüksek Öğretim Kurumu, Muhalefet Partileri, Üniversiteler..." gibi Türkiye'ye yön veren karar mercileri türbana dolandı. Bir kurumun verdiği kararı diğeri bozuyor, herkes bu konuda farklı şeyler söylüyor. Son olarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen türban ile ilgili yazının yürütmesini Danıştay durdurdu. Türban sorunu daha da karmaşık bir hale gelmiş oldu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen türban ile ilgili yazının yürütmesi Danıştay engeline takıldı.

Danıştay 8'inci Dairesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen "Türban ile ilgili Anayasal değişikliği üniversitelerde uygulayın" genelgesinin yürütmesine aksi yönde karar verdi.

Bazı öğretim üyesi derneklerinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, 24 Şubat 2008 tarihli rektörlüklere gönderdiği yazısının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davanın ilk aşaması sonuçlandı.

Danıştay, Özcan'ın "başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42'inci maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığına" ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı "genelge" olarak kabul ederek, oybirliği ile yürütmesini durdurdu.

Rektörlüklere gönderilen bildirimi yetki unsuru yönünden kanuna uygun bulmayan Daire, YÖK Başkanı'nın tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığına işaret etti.

Söz konusu karara, itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 22 şubat'ta yükseköğretimde başörtülü eğitime serbestlik sağlayan anayasa değişikliğini onaylamıştı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan 24 Şubat'ta üniversitelere bir yazı göndererek, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını açıklamıştı.

...
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 17:32:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?