16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Türk kızlarının büyük başarısı

Hollanda'da da bilim adamı yetiştirilmesi amacıyla okullarını yeni bitiren üniversite öğrencileri arasında açtığı yarışmada 4 Türk kız öğrenci başarılı bulundu.

Hollanda Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Hollanda Bilimsel Araştırma Kurumunun (NWO) ülkedeki yabancı kökenliler arasından bilim adamı yetiştirilmesi amacıyla okullarını yeni bitiren üniversite öğrencileri arasında açtığı yarışmada dört Türk kız öğrenci başarılı bulundu.

Türk öğrenciler Zeynep Gündüz, Mediha Şahin, Songül Mutluer ve Günay Uslu, 100 dolayında başvuru arasından önce ilk 48'e, sonra da son 22 aday arasına girmeyi başardı. Sundukları projelerle bilim adamı olabilmek üzere üniversitede araştırma yapmaya hak kazanan öğrencilere burs belgeleri Lahey'de bugün düzenlenen törenle verildi.

Öğrencilerden Zeynep Gündüz (Amsterdam Üniversitesi) medya teknolojilerindeki gelişimin modern dans üzerindeki etkisi, Songül Mutluer (Amsterdam Vrij Üniversitesi) kamu ihalelerindeki kuralların gelişim ve değişimi, Mediha Şahin (Amsterdam Vrij Üniversitesi) Hollanda'da yabancılar arasında girişimcilik ve Günay Uslu (Amsterdam Üniversitesi) Homeros'un Avrupa ve Türk kültürü üzerindeki etkileri konularında araştırma yapacaklar.
Türk öğrenciler araştırmalarını dört yıl içinde tamamlayacaklar. Bu süre içinde Hollanda Eğitim ve Bilim Bakanlığı bu öğrencilerin her birine araştırmalarını tamamlayabilmeleri için toplam 180 biner avro maddi destek sağlayacak.

Ödüllerini alan Türk öğrenciler, gelecekte başarılı birer bilim adamı olabilmek için ilk adımı attıklarını belirterek, önerdikleri araştırmalarda başarılı olacaklarına inandıklarını ve seçilen 22 kişi arasına girmekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade ettiler.

Hollanda Bilimsel Araştırma Kurumu Müdürü Peter Nijkamp, bu yıl dördüncü kez yetenekli yabancı kökenli öğrenciler arasından gelecek vadeden kişilere burs olanakları sağladıklarını anımsattı ve bu uygulamayla Hollanda bilim dünyasında yabancı kökenlilerin sayısının artmasını sağlamak istediklerin söyledi. Nijkamp, “mozaik bursu” adıyla düzenlenen yarışmada başarılı bulunan öğrenciler arasında Türklerin daha çok sayıda yer alması ve tamamının bayan olmasıyla dikkat çektiğini kaydetti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 16:06:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?