22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Türkiye'yi anlamak için kürsü kuruyorlar

TÜRK Ekonomi Bankası’nın (TEB) Fransız ortağı dünya devi BNP Paribas, Türkiye ile Fransa arasındaki gergin havayı yumuşatmak üzere önemli bir adım atıyor. BNP Paribas, Fransa’daki Institut de Etudes Politiques’in (IEP) bünyesinde bir "Türkiye kürsüsü" kurulması için harekete geçti. BNP Paribas Bireysel Bankacılık ve Finansal Hizmetler Başkanı Pierre Mariani, "Türkiye, bazı Fransızlar tarafından, ’yoksul Kürtleri öldüren ülke’ gibi algılanıyor. Böyle bir imajı hak etmiyorsunuz. Bu imajı düzeltmek için birlikte çalışmalı, sizi iyi bilmeyen Fransızlar’a Türkiye’yi anlatmalı, öğretmeliyiz" dedi.

TENİS MAÇINDA SOHBET:

Pierre Mariani, BNP Paribas’ın 1973 yılından beri sponsorluğunu yürüttüğü Roland Garros Fransa Açık Tenis Şampiyonası’nın çeyrek final karşılaşmaları sırasında sorularımızı yanıtladı. Mariani, Türkiye ve Fransa’daki siyasi gelişmeler ve bunların iki ülkenin ekonomik ilişkilerini nasıl etkilediğine dönük sorularımızı yanıtlamak yerine, Institut de Etudes Politiques’de "Türkiye kürsüsü" kurma girişimlerinden söz etmeyi yeğledi. Mariani, enstitünün masraflarını BNP-Paribas olarak karşılayacaklarını vurguladı. Mariani, "Amacımız Türkiye lehine lobi yapmaktan çok, Fransızların yanlış tanıdıkları Türkiye’yi iyi öğrenmelerini, anlamalarını sağlamak" diye konuştu.

ERDOĞAN’A ANLATILDI:

Pierre Mariani, söz konusu projelerini bir süre önce BNP Paribas’ın Yönetim Kurulu Danışmanı, IMF eski başkanlarından Jacques de Larosiere’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a anlattığını belirtti. Mariani, "Başbakan Erdoğan bu projenizi öğrenince nasıl karşıladı" sorusunu, "Çok olumlu buldu. Çok güzel bir örnek oluşturacağını belirtti" diye yanıtladı.

TÜRKİYE DOSTUYUZ:

BNP Paribas Yönetim Kurulu Danışmanı Larosiere’nin Türkiye’nin yakın dostu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Ben de kendimi Türkiye’nin ve Türkler’in dostu olarak görüyorum. Türkiye’yi Fransa’da ve Avrupa’da tanıtma konusunda eksiklikleriniz olduğunu düşünüyorum. Biz de tanıtımınız için katkıda bulunma çabası içinde olacağız. Ancak bu konuda bize destek verebilecek olanların desteğine de her zaman açığız."

ÖNEMLİ REFORMLAR YAPILDI:

AKP Hükümeti’nin son 4-5 yılda Avrupa Birliği (AB) yolculuğuna dönük çok önemli reformlar yaptığını kaydeden Pierre Mariani, şunları dile getirdi: "Türkiye, bazı Fransızlar tarafından ’yoksul Kürtleri öldüren ülke’ gibi algılanıyor. Bu algıyı ortadan kaldırmak gerekir, Türkiye böyle bir algıyı hak etmiyor. AKP Hükümeti demokratikleşme yolunda reformlar yaparken oldukça agresif davrandı. Türkiye’nin bu çabalarının anlaşılmasını, görülmesini sağlamak lazım."

Ermeniler karar mekanizmasına girdi Türkler de çaba harcasın

BNP Paribas Bireysel Bankacılık ve Finansal Hizmetler Başkanı Pierre Mariani, bir soru üzerine, Fransa’da Ermeniler’in 80 yıldır var olduğuna dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Ermeniler gerçekten çok güçlü lobiye sahip. Ayrıca Fransa’daki karar mekanizmalarına kadar yükselmiş durumdalar. Fransa’da Ermeniler’den fazla Türk nüfusu var. Ancak, lobi konusunda başarılı değiller. Fransa’daki Türkler bu konuda organize de değil."

Fransa’da 2009’da gerçekleşecek ’Türkiye Yılı’na iyi hazırlanalım

BNP Paribas Bireysel Bankacılık ve Finansal Hizmetler Başkanı Pierre Mariani, 2009 yılının Fransa’da "Türkiye Yılı" olacağını hatırlatarak, "2009 yılına iyi hazırlanmak gerek. Örneğin ben Londra’daki ’Türkler’ sergisini gezmiş, çok etkilenmiştim. O sergi Paris’e getirilmedi" dedi. TEB Genel Müdürü Varol Civil de, "Türkler sergisini Paris’te gerçekleştirmeyi düşünmez misiniz?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Elbette olabilir. 2009 yılına iyi hazırlanmak gerektiğinin bilincindeyiz. Elimizden geleni yapacağız."

İsmail Cem’in siyaset sosyolojisi okuduğu enstitü

FRANSA’daki Institut de Etudes Politiques’te (Siyasal Bilgiler Enstitüsü), Türkiye’den eski Dışişleri Bakanlarından İsmail Cem’in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazar, politikacı ve akademisyen eğitim gördü. 1872 yılında Paris’te kurulan enstitüde İsmail Cem, 1981 yılında siyaset sosyolojisi dalında master yaptı. Okulda, 800’ü full time 1400 akademisyen eğitim veriyor. Seine Nehri kenarındaki kampuste geleneksel Fransız siyaseti ve diplomasisinin yanı sıra hukuk iletişim, finans, işletme, şehircilik, yönetim ve gazetecilik eğitimleri veriliyor. Elit ve yüksek eğitim kalitesiyle üst düzey saygınlığa erişmiş Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde Türkiye ile ilgili kürsünün açılmasını çok önemli görülüyor.

Vahap Munyar / Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 08:12:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?