27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

TÜSİAD 'acil reform' dedi

TÜSİAD: Yüksek öğretimde acil reform gerekiyor

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), öğrenci kontenjanları ve bölümler arası geçiş ile ilgili tartışmaların, yüksek öğretimde reform ihtiyacının aciliyetini bir kez daha gündeme getirdiğini bildirdi.

TÜSİAD’tan yapılan açıklamada, yüksek öğretim sisteminin, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve bilim alanında ilerlemenin sağlanmasının yanı sıra iş gücü piyasasının ihtiyaçlarının karşılanmasına, rekabet gücü artışına ve ekonomik büyümeye destek olması gerektiğini belirttildi.

Sakıncalar doğurabilir

Yüksek öğretimi düzenleyen tüm karar ve işlemlerde bu bakış açısıyla hareket edilmesinin önem taşıdığı dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yüksek Öğretim Kurulu’nun, ilahiyat fakültelerine üniversitelerin talep ettiğinden çok daha yüksek kontenjanlar tanımasını da içeren kararı tartışma konusu oldu. Söz konusu kararın, ülkemizin insan gücü ihtiyacı duyduğu alanlarla ilgili diğer yüksek öğretim programları açısından, kaynakların en iyi kullanımı bağlamında sakıncalar doğurması beklenmeli."

Araştırmacı sayısı az

"Lisans ve ön lisans programlarında öğrenci kontenjanları ile ilgili kararların hangi akademik ve iş gücü piyasası gereksinimlerine dayanılarak alındığı anlaşılamıyor" denilen açıklamada, Türkiye’de bin kişiye düşen araştırmacı sayısı 2, 3 iken, AB ve OECD ülkelerinde ise bu rakam ortalama 6’nın üzerinde olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, öğrenci kontenjanlarının yanısıra bazı vakıf üniversitelerinde bölümler arası geçişte uygulanan düzenlemeler hakkında yaşanan tartışmaların, yüksek öğretimde "özerklik ve hesap verilebilirlik" odaklı bir reform ihtiyacının aciliyetini bir kez daha gündeme getirdiğini vurguladı.

Üniversite özerk olmalı

Üniversiteler arası rekabet sağlayacak bir sisteme ulaşmak için, üniversitelerin ulusal strateji ve vizyona uygun olarak, kurum içi konularda kendi kararlarını verebilmek için gerçek anlamda özerk olması gerektiğine işaret eden TÜSİAD açıklamasına şöyle devam etti: "Hesap verebilirliğin sağlanmasını güvence altına almak üzere, kalite güvence sistemleri yaygınlaşmalı ve üniversitelerde kurum dışından paydaşların yer aldığı danışma kurulları oluşturulmalıdır. Yeniden yapılanacak sistemde, Yükseköğretim Kurulu, yükseköğretimin ve sistemin geleceğine ilişkin konular üzerine hükümete politika önerilerinde bulunacak bir eşgüdüm organı rolünü yerine getirmelidir. " 






 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 11:48:12
Güncelleme :5 Haziran 2009 Cuma 21:48:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?