28
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

Üniversitede casusluk devri

İngiltere'de üniversite hocalarından ve mensuplarından, İslami aşırıcılığa yatkın ya da terörist şiddeti desteklediğinden şüphelenilen "Asyalı görünüşlü" ve Müslüman öğrenciler hakkında "casusluk" yapmaları isteniyor. 

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Eğitim Bakanlığı'nın, yıl sonuna kadar üniversitelere ve diğer yüksek öğretim kurumlarına gönderilmek üzere bir teklif hazırladı. Guardian gazetesinin ele geçirdiği 18 sayfalık belgede, üniversitelerden şüphelendikleri öğrencileri Özel Şube'ye bildirmeleri istendi. 

Belgede, üniversitelerin bu tür bilgileri "özel şubeye" gönderme konusunda kaygılı olabileceği, bu kaygının altında da "gizli polisle" işbirliği yapıyormuş izleniminin oluşmasından çekinildiğinin yatabileceğinin vurgulandığı aktarıldı. 

Haberde söz konusu teklifin İngiliz akademisyenler arasında tepki doğurabileceği ve İngiliz Müslüman grupların öfkesine neden olabileceği değerlendirmesi yapıldı. 

"MASUMİYETİ KANITLANANA KADAR HERKES SUÇLU" 

Gazeteye konuşan İslami Toplumlar Öğrencileri Federasyonu Başkanı Vakkas Han, "Bu teklif bana bu ülkedeki Müslüman öğrencilerin haklarına en büyük tecavüz potansiyeli gibi geliyor. Bu açık bir biçimde Müslüman öğrencileri hedef alıyor ve onları daha üst düzey bir şüpheyle karşı karşıya bırakıyor. Su sanki masum olduğunuz kanıtlanana kadar suçlusunuz demek" dedi. 

Guardian gazetesi belgede, "gerçek hayattan alınmış beş aşırıcılık örneği" bulunduğunu da duyurdu. Gazeteye göre bu belgelerde kütüphane görevlileri tarafından rapor edilen "Asyalı" öğrencilerin şüpheli bilgisayar kullanımları örnek gösterildi.

anka
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 11:36:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?