19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Üniversitelerde durum vahim

8 bin öğrencisi bulunan Uşak Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Şişman, ‘İkinci dönemde 328 öğrencimiz para bulamadığı için kayıt yaptıramadı. Büyük üniversiteleri düşününce durum ürkütücü’ dedi

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman ekonomik kriz nedeniyle öğrencilerin çok zor günler geçirdiğini belirterek, akademik yılın ikinci kayıt döneminde 328 öğrencinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle kayıt yenileyemediğini iddia etti.
Şişman, küresel ekonomik krizin Türkiye’deki etkilerinin her geçen gün arttığını, üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin, daha güçleşen ekonomik koşullar ile mücadele ettiklerini söyledi. Öğrencilerin zor şartlarda eğitim öğretimlerini sürdürdüklerini ifade eden Şişman şunları kaydetti:

‘Şartlar giderek kötüleşiyor’
“Ekonomik krizin dünyada etkisi giderek yoğunlaşıyor. Artık günlük yaşantımızın her noktasında adından sıkça bahsettiğimiz kriz şartları, öğrencilerimizi olumsuz etkiliyor. Anne ve babalar çocuklarının eğitimi için ellerinden geleni yapıyor, ancak şartlar giderek kötüleşiyor.
2008-2009 akademik yılının ikinci kayıt döneminde 700 öğrencimiz para bulamadığı için kayıt yaptıramadı. Biz kayıtları uzattık, sayı 578’e düştü.
İkinci ve son kez kayıtları uzattığımızda öğrencilerimizle görüştük. İkinci uzatma döneminin sonunda tüm çabalarımıza rağmen, 328 öğrencimiz maalesef kayıt yaptırmadı. Bu rakam geçtiğimiz yıllara oranla çok fazla. Uşak Üniversitesi’nin 8 bin öğrencisi var. Büyük üniversiteleri düşündüğümüzde boyut ürkütücü hale gelir.”

‘Krediye rağmen sıkıntı var’
Sorunun sadece harç ücreti olmadığını, devletin, başvuran her öğrenciye harç kredisi verdiğini belirten Rektör Şişman, şöyle devam etti:
“Harç kredisi alan öğrencilerden 20-50 TL fark ödemeleri isteniyor. Ancak şunu biliyoruz, bu farkı bile ödeyemeyen velilerimiz var.
Asıl sorun, velilerin çocuklarının okumaları için aylık harcadıkları parayı temin edemiyor olmaları. Başka bir ilden gelen öğrencinin masrafı aylık en az 250 TL. Bunu ödeyemeyen veli, çocuğunu üniversiteye devam ettiremiyor.”
Türkiye genelinde durumun farksız olduğunu kaydeden Şişman, eğitimde kaliteyi korumak zorunda olduklarını, bu durum karşısında ellerinden bir şey gelmemesi nedeniyle de üzüldüklerini kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 01:01:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?