20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Üniversitelerde rektörlük yarışı

Rektörlük için seçim yapılacak üniversitelerde aday adaylarının yarışı başladı.

Başkentte, seçim yapılacak üniversiteler arasında yer alan Ankara Üniversitesi, ODTÜ ve Gazi Üniversitesi'nde rektörlüğe talip olanlar gerek görüşmeler yoluyla gerekse öğretim üyelerine attıkları e-postalarla ile "gayri resmi" olarak adaylıklarını duyurup tanıtım yapıyorlar.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, ilgili kanun hükümleri gereğince iki dönem rektörlük yaptıkları yeniden adaylıklarını koyamayacaklar.

Gazi Üniversitesi'nde halen rektörlük yapan Prof. Dr. Kadri Yamaç ile eski rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan bu dönemde de yarışacak.

ODTÜ'de, şu ana kadar eski Rektör Yardımcısı Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Gürkan ile İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay adaylıklarını duyurdu.

Gazi Üniversitesi:
Gazi Üniversitesi'nde ise Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç yeniden aday olduğunu bildirdi.

2000-2004 yılları arasında rektörlük yapan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Rıza Ayhan da aday olacağını duyurdu.

Ayhan, 2004 yılında üniversitede yapılan rektör adayları seçiminde en fazla oyu almış, ancak ikinci sıradaki Kadri Yamaç atanmıştı.

Gazi Üniversitesi'nde ayrıca İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Bedir, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Biri ile Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Turan da rektör adayı olacaklarını açıkladı. Refik Turan, 2004 yılındaki seçimde oy oranı açısından üçüncü sırada almıştı.

Ankara Üniversitesi:
Ankara Üniversitesi'nde ise şu ana kadar 8 aday olduğu bildirildi. Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akgül, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Taluğ rektör adaylığı için ismi geçenler arasında yer alıyor.

Çorapçıoğlu, rektörlüğe seçilmesi halinde birçok projeyi uygulamaya koyacaklarını belirterek, "eğitimin akreditasyonunu sağlayacaklarını" kaydetti. Çorapçıoğlu, "Bunun amacı Avrupa Üniversiteler Birliği tarafından kabul gören bir eğitim modelinin ortaya konması. Tüm birimlerimizde buna öncelik veriyoruz. Bunu sağlayacağız. Fakültelerin cazibe merkezi haline gelmesi için geniş tabanlı bir çalışma içindeyiz" dedi.

YÖK'ün belirlediği takvime göre, üniversitelerde 18-19 Haziran 2008 tarihlerinde rektör adaylığı seçimleri yapılacak.

Seçimlerde her bir üniversite en fazla oy alan 6 adayı belirleyerek, isimlerini YÖK'e bildirecek. YÖK de bu adaylar arasından 3 isim seçerek cumhurbaşkanı'na sunacak. Cumhurbaşkanı, 3 kişi arasından rektör
atayacak.

...
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 13:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?