26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Yabancı için sınav kalktı!

YÖK Genel Kurulu, Türkiye'deki üniversitelerde okumak isteyen adaylara yönelik düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırılmasını kararlaştırdı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığında YÖK'te gerçekleştirilen genel kurul toplantısı sona erdi.

Yapılan açıklamada, toplantıda, yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasların yeniden düzenlendiği belirtildi.

Bu çerçevede yurt dışından öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin,YÖK onayı ile bu öğrencileri almasının kararlaştırıldığı kaydedilen açıklamada,şöyle denildi:

"Yurt dışından öğrenci kabul edecek yükseköğretim kurumlarının kontenjanönerilerinin ÖSYM tarafından toplanmasına ve YÖK tarafından karara bağlanarak'yurt dışından kabul edilecek öğrenci kılavuzunda' yer almasına, isteyen üniversitelerin önlisans ve lisan düzeyinden birinci öğretim, ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve açık öğretim programlarında kontenjan ayrılmasına ve bundan böyle YÖS yapılmamasına karar verilmiştir. Üniversitelerin bu bağlamda öğrenci kabul edilebilmeleri için ülkelerinkendi ulusal sınavları, uluslararası sınavlar, ortaöğretim not ortalamaları,üniversite tarafından yapılan sınav ve benzeri gibi öğrenci kabulünde kullanılacak yöntemlerin minimum puanlarının da yer aldığı yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasların üniversite senatolarınca kabul edilen bir yönerge veyayönetmelik şeklinde düzenlenerek YÖK'ün onayına sunulması gerekmektedir."

Açıklamada ayrıca, üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimiverilmesinin de belli kriterlere bağlandığı vurgulanarak, bundan sonra bukriterleri sağlayan üniversitelerin pedagojik formasyon taleplerinindeğerlendirmeye alınacağı kaydedildi.

Açıklamada, işlerinin yoğunluğu nedeniyle Prof. Dr. İzzet Özgenç'inbaşkanvekilliği görevinden ayrıldığı, yerine, üyelerden Prof. Dr. Yekta Saraç'ınseçildiği bildirildi.

AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 21:19:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
jana demirova IP: 85.118.193.xxx Tarih : 31.01.2010 01:02:28

2-nci sene bulgaristan da  pedagoji fakultesin de oğrenciyim! gercekten bu habere cok sevindim!keske imkyanim olsa da turkiye gibi bir yerde okuyabilseydim!