31
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

Yabancı öğrencilere müjde

Yurtdışında mezun olduğu lisans programının Türkiye’deki eşdeğer programına göre zorunlu derslerinde eksiklik tespit edilenler, YÖK tarafından yerleştirilecekleri bir üniversitede bu dersleri görmeleri ve başarılı olduklarını belgelemeleri halinde denklik belgesi alabilecek.
Daha önceki uygulamada öğrenciler, yurtdışındaki eğitimini aldıkları tüm derslerden Türkiye’deki bir üniversitede sınava giriyorlardı. Bundan böyle artık sadece eksik derslerin sınavına girecekler.

YÖK belirleyecek

Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Böylece yurtdışında mezun olunan lisans programının Türkiye’deki eşdeğer programına göre zorunlu derslerinde eksiklik görülenler bu dersleri Türkiye’de YÖK tarafından yerleştirilecekleri bir üniversitede alacak.

Tüm derslerden yok

Öğrenciler, derslerde başarılı olduklarını belgelemeleri sonucunda denklik belgesi alabilecek.
Bu uygulama, Türkiye’de tanınan ve denkliği bulunan üniversiteler için geçerli olacak.
Önceki düzenleme, yurtdışında okuduğu bölümle ilgili ders programında eksiklik olan öğrencilerin, 4 yıllık eğitimlerinde aldıkları tüm derslerden Türkiye’deki bir üniversitede sınava girerek başarılı olmalarını öngörüyordu. Yeni düzenlemeyle bu uygulama “ders” düzeyine indirilmiş oldu.

Puanlar düşürülüyor

YÖK yetkilileri, Türkiye’de eğitim alınacak üniversitenin öğrenci tarafından seçilmesi sistemine sıcak bakmadıklarını belirterek, “Bu konuda 3-4 üniversite belirlenmesi planlanıyor” dedi.
Lisans düzeyi ve içeriğinde tereddüt yaşandığında başvuru sahiplerinin girecekleri “seviye tespit sınavları”nda almaları gereken puan da 60’tan 50’ye indirildi. YÖK yetkilileri, “Öğrenciler 54-55, 58-59 puan alarak başarısız oluyordu. Bu nedenle puan indirildi” diye konuştu.

Yılda bir kere olacak

Yılda en az bir kere uygulanacak seviye tespit sınavlarının birinci ve ikincisi arasındaki süre de iki aydan bir aya indirildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 17:50:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.80.xxx Tarih : 18.09.2008 21:07:52

niye böyle bir şey yapıyoruz ki bizde yeterince üniversite bitirmiş eleman var şimdi yurt dışında adam parayla diploma alacak gelecek türkiyede denklik alacak ondan sonra burada iş yeri açacak biz yurt dışında bunu yapabiliyoruz mu hayır ama ben size bir tüyo vereyim fetullah hocanın yurt dışında açtığı üniversiteler var kendi adamlarına diploma dağıtıyor birde türkiyeden fetullah için göreve giden bazı kişiler orada bir üniversiteye kayıt oluyor okula gitmiyor yada türban yüzünden türkiyede okumuyanlar kendisine bir diploma veriliyor böyle çok mmürit var emin olun en az 30 000 bence bu yasa onlara çıkarılıyor emin olun bu uyduruk diplomalılar üniversideki öğretim elemanlarının yerini alacaklar bir memleket nasıl cahil bırakılır tabi ki cahillerle