22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Yeğen Pamuk, felsefede birinci

15. Uluslararası Felsefe Olimpiyatları'nda Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yeğeni Zeynep Pamuk birinci oldu.

Antalya'da sona eren 15. Uluslararası Felsefe Olimpiyatları'nda Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yeğeni Zeynep Pamuk, “Spinoza'nın Devlet Anlayışı” üzerine yazdığı makaleyle birinci oldu.

Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu'na (FISP) bağlı olarak UNESCO himayesinde, Türkiye Felsefe Kurumu tarafından düzenlenen 15. Uluslararası Felsefe Olimpiyatlara 22 ülkeden 49 öğrenci katıldı. Olimpiyatlarda altın madalyayı, “Spinoza'nın Devlet Anlayışı” üzerine yazdığı makale ile Zeynep Pamuk kazandı. Polonya'dan Daria Cybulska ve Sırbistan'dan Stefan Stefanovic'in gümüş madalya aldıkları olimpiyatlarda, bronz madalyaları, Almanya'dan Alexander Johann, Slovenya'dan Martin Hergouth ve Güney Kore'den Soh Hyun-Min kazandılar.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yeğeni olan Zeynep Pamuk, olimpiyatlarda “Spinoza'nın Devlet Anlayışı” çerçevesinde, güvenliğin sağlanması ve aynı zamanda insan hak ve özgürlüklerinin korunmasını karşılaştıran makalesi ile birinci olduğunu söyledi.

Siyasi felsefede iki farklı gelenek olduğunu belirten Pamuk, şöyle konuştu: “Birinci gelenek, Platon, Rousseau, Marks gibi filozofların savunduğu devletçi gelenek. İnsanlar haklarından bir miktar vazgeçmeli ki devlet de onları koruyabilsin. Öte yandan Lock gibi liberal filozofların savunduğu, daha bireye dayalı bir siyasi gelenek var. Onlara göre de, insan özgür olmalı kendini istediği gibi ifade etmeli. Ancak günümüzde güvenlik önemli bir konu haline geldi. Herkes ötekinden korkuyor. Tamam biz özgürlüklerimizden fedakarlık yapalım ama güvenliğimiz tam anlamıyla sağlansın istiyorlar.”

İki geleneğin de tek başına yeterli olmadığını belirten Pamuk, makalesinde, “Özgürlükler nereye kadar sınırlandırılabilir? Nereden sonrası sansüre girer? Sınır ne olmalı?” konularını tartıştığını kaydetti. Pamuk makalesinde ayrıca, azınlık grupların nasıl bir statüde görülmesi, kendi farklı geleneklerinin toplum içerisinde yer bulması ve azınlıkların topluma nasıl entegre edilmeleri gerektiğini de tartıştığını ifade etti. Pamuk, hayal ettiği Türkiye'yi ise şöyle anlattı: “İnsanların birbirlerine daha toleranslı davrandığı, gerginliklerin tırmandırılmadığı, insanların ideolojilerini fanatik bir şekilde savunmadığı, karşılıklı anlayış, saygı ve diyaloğun olduğu bir Türkiye istiyorum. Yani sorunlar her yerde var ama bu sorunlar karşılıklı oturup konuşarak çözülebilir”

İstanbul Amerikan Robert Lisesi son sınıfında okuyan Zeynep Pamuk, amcası Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya giderken eşlik ettiğini de anlattı. Amcasının sadece bir kitabını okuduğunu, henüz diğerlerine sıra gelmediğini belirten Zeynep Pamuk, kendisinin daha çok siyaset felsefesi üzerine yazılan klasik eserleri ve edebiyat tarihinin önde gelen kitaplarını tercih ettiğini, ancak henüz günümüzün edebiyat kitaplarına sıranın gelmediğini söyledi. Üniversite eğitimi için Yale Üniversitesi'ne kabul edildiğini de ifade eden Pamuk, eğitim için gelecek yıl Amerika'ya gideceğini ifade etti.

Zeynep Pamuk, Boğaziçi Üniversitesi'nde siyaset bilimi konusunda öğretim veren annesi Prof. Dr. Yeşim Arat ile en çok yemek masasında siyaset bilimi üzerine tartıştıklarını, birinciliğinde annesinin etkisinin büyük olduğunu kaydetti.

A.A.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 18:08:37
Güncelleme :21 Mayıs 2007 Pazartesi 18:42:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?