16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Yemek 2.5 YTL'yi geçmeyecek

İstanbul'da ilköğretim okullarında verilen en az 3 kap öğle yemeği KDV hariç 2,5 YTL'yi geçmeyecek. Milli Eğitim Müdürü Ata Özer tarafından tam gün eğitim yapan ilköğretim okullarında 'Öğrenciler zehirlenebilir', 'Okul müdürleri yemek işinden rant sağlıyor' iddiasıyla geçtiğimiz ekim ayında yasaklanan öğle yemeği yeniden serbest bırakıldı.


Ata Özer, valilik kanalıyla okullara bir yazı göndererek belli şartlar dahilinde öğle yemeğinin verilebileceğini duyurdu. Yapılan inceleme sonunda İstanbul'da 15 bin civarında öğrencinin okulda yemek yediğinin tespit edildiğini ifade eden Ata Özer 2007-2008 eğitim sezonu için öğrencilerin yaşlarına uygun kaloride ve hijyenik şartlarda en az üç kap yemeğin verileceğini ve bu yemek için hiçbir surette 2,5 liradan fazla ücret talep edilemeyeceğini kaydetti. Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, yapılan gözlemler sonucu okullarda verilen yemek fiyatlarında farklılık, yemek veren firmaların ruhsatlı olup olmadığı ve hijyen şartlarını taşıyıp taşımadığı konularında tereddütler olduğu için yemek verme işleminin durdurulduğunu hatırlatarak yeni şartları şöyle sıraladı: "Okul müdürleri okullarda öğrencilerin hijyenik şartlarda yemek yiyebileceği salonlar oluşturacak. Öğle yemeği yiyecek öğrenci sayısı önceden belirlenecek. Haftalık yemek listesi hazırlanarak duyurulacak. Yemekler en az üç kap ve öğrencilerin yaşlarına uygun kaloride olacak. Yemekler okulda imal edilecekse gerekli mutfak ve hijyen ortamı sağlanacak. Yemeklerin dışarıdan temin edilmesi durumunda mutlaka yeterlilik belgesine sahip işletmelerden alınacak. Yemek alımı veya yemekhane işletmesi okul aile birliği kanalıyla yapılacak. Yemek bedeli hiçbir surette 2,5 lirayı (KDV hariç) geçmeyecek."

İstanbul'da özellikle çalışan ailelerin çocuklarının gittiği tam gün eğitim yapan okullarda verilen öğle yemeğinin yasaklanması tartışma konusu olmuştu. İstanbul 2. İdare Mahkemesi de Fatma Gencer isimli bir öğrenci velisinin başvurusunu değerlendirerek geçen hafta uygulamanın yürürlüğünü durdurmuştu. Mahkeme, eğitim öğretim devam ederken öğrencilerin yemek ihtiyacının karşılanmasına yönelik herhangi bir düzenleme yapmadan yasak kararının getirilmesinin hukuken kabul edilemez olduğuna karar vermişti. Tuncer Çetinkaya, İstanbul

68 okuldaki yemek ihaleleri usulsüz yapılmış

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, 68 okuldaki yemek ihalesinde usulsüzlük tespit ettiklerini söyledi. Özer, bu konuda hazırlanan yönergeyi, ihale fiyatlarıyla birlikte kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi. Bakırköy Ahmet Hamdi Tanpınar Okulu'ndaki bir öğrencinin velisi Fatma Gencer'in, yasağa karşı çıkarak 'yemek verilmesi' talebiyle açtığı davayı ele alan İstanbul 2. İdare Mahkemesi, yasağın yürütmesini durdurmuştu. Mahkemenin sadece bir okula ilişkin karar verdiğini savunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, geçen hafta başında yemek veren okulları gezerek incelemelerde bulundu. Okulların yemekhanelerini, yemek ihalelerinin uygun yapılıp yapılmadığını inceleyen yetkililer, okul müdürleri hakkında tutanak tuttu. Bir komisyon oluşturarak 32 ilçede 69 okul gezdiklerini ifade eden İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, sadece bir okulun yemek ihalesini kurallara uygun gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini kaydetti. İhalelerin usulsüzlüğüne ilişkin hazırladıkları raporu, fiyatlarıyla birlikte önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacaklarını bildiren Özer, bu şekilde velilerin mağduriyetinin de giderileceğini vurguladı.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 19:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?