19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

YÖK çözüm üretmedi

ÖSS puan türleri ve sınav içeriğinin değişmesi yüzünden bu yıl, ek yerleştirmeden sonra bile 4 yıllık lisans bölümlerinde 23 bin 742 kontenjan boş kaldı. YÖK’ün çözüm üretmemesi nedeniyle önümüzdeki 5 yıllık dönemde Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin 400, KKTC’deki üniversitelerin de 120 milyon YTL gelir kaybı olacak.

ÖSYM’nin bu yıl değiştirdiği ÖSS sınavı içeriği ve hesapladığı yeni puan türleri nedeniyle oluşan büyük kontenjan boşluğu ek yerleştirmelerde de aynı seviyelerde kaldı. Eğer YÖK son anda bir çözüm üretmezse 4 yıllık lisans programlarında toplam 23 bin 660 boş kontenjan sineye çekilecek. Bu boş kontenjanların 8 bin 979’u vakıf, 6 bin 813’ü ise KKTC üniversitelerinde bulunuyor. Uzmanlar 1 yıl hazırlık da düşünüldüğünde önümüzdeki 5 yıllık dönem için vakıf üniversitelerinin 400, KKTC’deki üniversitelerin de 120 milyon YTL gelir kaybını kabullenmek zorunda bırakıldığını söylüyorlar.

BU YIL ARTIK GİTTİ:

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, "Bana göre bu yıl yapılacak pek birşey kalmadı. Şimdi gelecek yıl da böyle olmaması için ne yapılması gerektiği konuşulmalı. Bu durumun önümüzdeki yıl da tekrarlanmaması çok önemeli" dedi. Ek kontenjan yerleştirmelerinin de başarısız olduğunu belirten Yücel, "Ekkontenjan yerleştirmeleri de bize gösterdi ki sınavdaki baraj, açıkta kalan öğrencilerin puan seviyesinin üzerinde. Yani havuzda çok öğrenci yok. Bu durumda baraj puanını 10 puan aşağı çekerek ek yerleştirme yapılabilir ki o zaman da sınavda normal olarak yerleştirmesi yapılmış öğrenciler itiraz edebilirler. Dava açsalar iptal gelebilir" diye konuştu.

YÖK HÁLÁ ÇARE BULABİLİR:

Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş ise YÖK’ün bu hafta bir toplantı yapacağını belirterek hálá bir çözüm bulunabileceğini ileri sürdü. Kırbaş şöyle konuştu: "Biz bir çözüm olanağı olabileceğini düşünüyoruz. Üniversitede boş 33 bin 650 boş kontenjan demek bu kadar öğrenci dışarda kalmış demektir. Bu gençlerimiz ’sınavda başarısızlık kompleksi’ yaşıyorlar ve büyük bir kitle oluşturuyorlar. Bir çözüm üretmek bu gençleri kazanmak zorundayız. Çözümün ne olabileceğini tabii ki ÖSYM merkezi uzmanları üretmeli. Bu sorunun hem sosyal hem de mali yönü çok önemli. Geç kalınmış da değil. Eğer bir karar alınırsa, gelecek yeni öğrencilerimiz için telafi programları uygulayabiliriz." Üniversiteye giriş sınavının bu yıl iyi niyetli olarak farklılaştırılğını belirten Prof. Sadık Kırbaş, "Sistem değiştirildi ancak öğrenciler hazırlıklı olmadıkları için başırılı olamadılar. Ayrıca puan türleri de farklılaştı. Bu nedenle devlet üniversitelerinde de 7 bin 950’si 4 yıllık lisans programlarında, 7 bin 152’si de 2 yıllık ön lisans programlarında olmak üzere şu anda 15 bin 102 kontenjan boş kalmış durumda" dedi. Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Serpil de, YÖK’ün bir adım atması halinde öğrencileri şubat dönemi için kaydedebileceklerini bildirdi.

80 milyon dolar kaybederiz, KKTC ekonomisi zorlanır

GİRNE Amerikan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, KKTC üniversitelerinin yaklaşık 80 milyon dolarlık bir gelir kaybıyla karşı karşıya olduğunu belirtti ve "Bunu öğrencilerimizin burada yaşamaları nedeniyle çarpan etkisiyle ve 4 yılla çarparsanız KKTC ekonomisinin çok zorlanacağı açık. Ancak bu büyük ekonomik problem kadar, bu kadar okumak isteyen genç varken çok yüksek kontenjan boşluğu oluşmasıdır. Normalde kontenjan artışı teşvik ediliyor ki daha çok öğrencimiz okuma imkanı bulsun. Şimdi ise çok farklı bir sonuçla karşı karşıyayız" dedi. Çözüm olarak da YÖK’ün ÖSS birinci puan türüne göre kontenjanı serbest bırakmasını önerdiklerini söyleyen Serhat Akpınar şöyle konuştu: "KKTC için bir başka çözüm önerimiz de diğer ülkelere olduğu gibi bizim için de taban puanı kaldırsınlar. Şu anda KKTC’nin dışındaki tüm ülkelere öğrenciler puan şartı olmadan gidebiliyorlar."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 01:30:16
Güncelleme :12 Ekim 2006 Perşembe 03:32:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
unal toga IP: 212.175.112.xxx Tarih : 12.10.2006 10:31:48
Olayın ekonomik boyutu önemli ancak gençlerimizin ruhsal durumları daha da önemli, her iki sorunun kalkması veya en aza indirilmesi maksadıyla; YÖK tarafından taban puanlarının 3-5 puan aşağıya çekilmesi veya lisans bölümlerinden de taban puan şartının kaldrılması gerekir. İlgililere saygılar