29
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

YÖK'e savcılık incelemesi!!!

Ankara'da ise Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural da YÖK Başkanı Özcan hakkında suç duyurusunda bulunurken; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da CHP'nin başvurusuyla birlikte suç duyurularını işleme koydu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan hakkındaki suç duyurularını işleme koydu. Başsavcılık, Özcan hakkındaki iddiaların doğru olup olmadığına bakacak.

CHP ve Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural ayrı ayrı YÖK Başkanı Özcan hakkında suç duyurusunda bulundular.

Suç duyurularında YÖK Başkanı'nin üniversite rektörlerine türbanlı öğrencilerin okullara alınması yönündeki talimatının yasalar ve anayasa aykırı olduğu belirtildi.

Talimatın YÖK Genel Kurulu kararına dayanmadığına dikkat çekilen suç duyurularında, özcan'ın görevini kötüye kullanarak rektörleri yasadışı davranmaya tahrik ettiği iddia edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurularını yasal zorunluluk gereği işleme koydu.

Başsavcılık, YÖK Başkanı hakkındaki iddiaların doğruluğunu araştıracak.

Yapılan suç duyurularının yerinde olduğuna karar verirse, soruşturma açıp açmamayı ayrıca değerlendirecek.

Bir suç duyurusu da İzmir'den

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan hakkında, "görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Bir suç duyurusu da Ankara Barosu'ndan geldi.

Nevzat Erdemir, İzmir Adliyesi'ndeki baro biriminde düzenlediği basın toplantısında, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, rektörlere gönderdiği yazıyla üniversitelerde tartışma ve kaosa neden olduğunu savundu.

Erdemir, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve İdare Mahkemesi'nin kamusal alanda "türban" takılmasının cumhuriyetin temel ve vazgeçilmez ilkelerinden laiklik ilkesine aykırı olduğu yargısına vardığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de kamusal alanda dinsel simge kullanmanın laiklik ilkesine aykırı olduğuna karar verdiğini öne sürdü.

Erdemir, "YÖK'ün yargı kararlarına uygun eylem ve işlem tesis edilmesi gerekli ve zorunluyken bunun yargı kararlarına aykırı biçimde yüksek öğretim kurumlarına yazılı buyruk gönderilerek yargı kararlarını etkisiz ve uygulanmaz hale getirmek, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan açısından TCK'nın 257'nci maddesinde tanımlanan görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur" dedi.

YÖK Başkanı Özcan'ın anayasada değişiklik yapılmadan önce de türban konusundaki yargı kararlarına uyulmaması yolunda yükseköğretim kurumlarına telkinde bulunduğunu ileri süren Erdemir, bu durumun da YÖK Başkanı'nın görevi kötüye kullanma kastıyla davrandığının somut bir göstergisi olduğunu söyledi.

...
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 18:11:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?