30
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

YÖK'te dengeler değişti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK'te boş bulunan 5 üyelikten 4'üne atama yaptı.

Gül'ün seçtiği isimler arasında, 'Türbana Özgürlük' bildirisine imza atan Prof. Dr. Durmuş Günay da yer alırken, Üniversitelerarası Kurul'dan (ÜAK) YÖK üyeliğine aday gösterilen Prof. Dr. Celal Şengör'ün isminin Çankaya Köşkü'ne iletilmediği ortaya çıktı.

Atamalarla YÖK'e Bakanlar Kurulu ve Gül tarafından atanan üye sayısı 11'e yükseldi. Şengör, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK Başkanı olmasının ardından, "Kendi alanında asistan dahi yapılmasında tereddüt edeceğim bir insanı YÖK'ün başına getirdiler" demişti. 


Gül, dün boş bulunan YÖK üyeliklerine, TÜİK Başkanı Ömer Demir'i, İstanbul İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Kurtuluş'u ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay'ı seçti. Gül, ÜAK tarafından seçilen Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun YÖK üyeliğini de onayladı.
Günay'ın AKP'ye olan yakınlığı ile türban hakkındaki değerlendirmeleri dikkat çekti. 22 Temmuz'daki genel seçimde AKP'den Isparta milletvekili aday adayı olan Günay, "Bu seçim özde değil, sözde demokrat olanlar ile 'Yeter söz milletindir' diyenlerin mücadelesi olacaktır" demişti. 

Türbana özgürlük isteyen akademisyenlerin imza attığı bildiride adı bulunan Günay, kişisel internet sitesinde "Yeni YÖK Başkanı'ndan Beklentiler" başlıklı yazısında "Türban sorunu olarak nitelenen sorun, yasakçı zihniyetin ürettiği utanç verici bir sorundur. Katsayı sorunu da benzer bir uygulamadır" satırlarına yer verdi.

7 Şubat'ta toplanacak
Gül'ün kendi kontenjanından atadığı 3 yeni üyeyle YÖK Genel Kurulu'nda Bakanlar Kurulu ve Gül tarafından atanan üye sayısı 11'e yükseldi. Edinilen bilgiye göre; YÖK Genel Kurulu, 7 Şubat'ta toplanacak. İmam hatip ve meslek lisesi öğrencilerine yükseköğretime girişte uygulanan farklı katsayının ele alınması beklenen kurulda, katsayının kaldırılmasından yana olan üyeler çoğunlukta olacak. Katsayının kaldırılmasını istemeyen YÖK üyelerinin sayısı Yüzbaşıoğlu da dahil 9'da kaldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 15:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?