Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, devlet ve vakıf üniversitelerinin yanında ‘özel üniversite' kurulmasının önünün açılmasını isteyerek, “Özel üniversite Türk yükseköğretiminin ve Türkiye'nin önünü açar” dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere geçmiş yıllarda çok sayıda eğitimci ve siyasetçinin gündeme getirdiği ancak hayata geçirilemeyen ‘özel üniversite' konusu, önceki gün YÖK ve üniversitelerin bütçelerinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu'nda da gündeme geldi.
Genel Kurulda konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan, ‘özel üniversite' diye internet sitesine girildiğinde hep vakıf üniversitesinin çıktığını belirtti. Vakıf üniversitesinin adının halk arasında ‘özel üniversite' olduğuna işaret eden İnan, “Niye vakıf üniversitesi kuruluyor? Özel üniversite kurulamadığı için. Hile-i şeriyedir yani bu. Özel üniversiteyi kuramadığı için millet çaresini bulmuş vakıf üniversitesi kurmuş. O hâlde bu çarpık durumu gidermek bizim elimizde. Yani özel üniversitelerin kurulmasına da imkân verecek bir Anayasa değişikliğini gerçekleştirmemiz gerekiyor” dedi.
YÖK Başkanı'ndan destek
Gazetecilerin sorusu üzerine özel üniversite kurulmasına destek veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise, “Meclis bu konuda bir Anayasa değişikliği yaparsa başımızın üzerinde yeri olur. Biz de özel üniversite kurulmasını istiyoruz ama Anayasa engeli var” dedi. Böyle bir imkan verilmesi halinde mevcut vakıf üniversitelerden isteyenin ‘özel üniversite' statüsüne geçebileceğini, isteyenin ise vakıf üniversite olarak varlığına devam edebileceğini kaydeden YÖK Başkanı, üniversite kurulurken 3 fakülte zorunluluğunun da kaldırılmasını istedi. Özcan, “Örneğin gen teknolojisi konusunda uzman bir şirket sadece bu alanda bir üniversite kurabilmeli. Onu illa 3 fakülte kuracaksın diye zorlamamalıyız” dedi.
Özel üniversite hükümet programında çıkarıldı
2008 yılı hükümet programında “Özel üniversite kurulmasına olanak sağlayacak gerekli mevzuat değişikliği yapılacak” hedefi yer alıyordu. 2009 yılı programında ise vakıf üniversitelerinin durumu veya özel üniversite kurulmasına ilişkin bir hedef bulunmuyor.
Özellikle eğitimle ilgilenen dershaneler ve özel okullar, özel üniversite kurulabilmesi halinde kendilerinin de üniversite kuracaklarını dile getirmiş, bu kapsamda kısa bir sürede 100 özel üniversitenin rahatlıkla kurulabileceğini belirtmişti. Doğrudan bir ‘özel üniversite' kurulamaması yurt dışındaki köklü üniversitelerin Türkiye'de şube açmasını da engelliyor.
Vakıflar ‘kar amacı' güdemiyor
Türkiye'de sadece ‘devlet' veya ‘vakıf üniversitesi' modeli bulunuyor. Bir kişi veya grup üniversite kurmak isterse önce bir vakıf kurması, üniversiteyi de bu vakfın hayata geçirmesi gerekiyor. Bu vakfın en az 15 milyon liralık mal varlığı göstermesi, her yıl da üniversitenin cari giderlerinin en az yüzde 20'sini karşılaması gerekiyor. Ayrıca Anayasa'da vakıf üniversitelerinin ‘kar amacına yönelik olmaması' şartı bulunuyor. Türkiye'deki vakıf üniversitesi modelini ‘sorunlu bir model' olarak gören YÖK ise, Anayasa'da öngörülen vakıf üniversitesi modelinin uygulamada işlemediğini belirtiyor.