27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

YÖK'ten şok açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Danıştay'tan karar çıkıncaya kadar Açıköğretim Lisesi'ne kaydını yaptıran öğrencilerin başvurusunu geçerli saymasına YÖK'ten tepki geldi

YÖK, Danıştay'ın bazı maddelerinin yönetmeliğini durdurduğu Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği çerçevesinde yapılan kayıtların ve alınacak diplomaların geçersiz olacağını, buna dayanılarak ÖSS'ye müracaat edilemeyeceğini açıkladı.

Bugün Erdoğan Teziç başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu'ndan görüşme sürerken, 'Genel Kurul adına' açıklama geldi.

Açıklamada, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğunu anımsatıldı ve yönetmeliğe dayanarak Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran öğrencilerin kazanılmış haklarının bulunduğu iddiasının hukuken doğru olmadığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin yürütülmesinin durdurulmasının nedeni açık olarak hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zararlara yol açacağıdır. Hukuk düzenimize göre 'hukuka aykırı olarak kazanılmış hak elde edilmesi mümkün değildir'. Bu nedenle öğrencilerin ilerde mağdur olmasını önlemek için Danıştay'ca yürütülmesinin durdurulmasına karar verilen Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği çerçevesinde yapılan kayıtlar ve alınacak diplomaların geçersiz olacaktır"

YÖK, MEB'e neden tepkili?

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın Açıköğretim Lise Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin yönetmeliğinin durdurmasına rağmen gizli yazıyla çoğu imam hatipli olan meslek liselilere çifte diplomayı kazanılmış hak saydı.

Bakanlık, Danıştay'tan karar çıkıncaya kadar açıköğretim lisesine kaydını yaptıran öğrencilerin başvurusunu geçerli saydı.

MEB'den yapılan açıklamada, "Açıköğretim Lisesi'ne başvuran öğrenciler mağdur edilmemeli" denildi. Böylece imam hatipli öğrencilerin de, çifte diploma sahibi olarak ÖSS'de avantajlı katsayıdan yararlanmasının yolu açıldı.

Çifte diploma genelgesi Danıştay'dan döndü

Hükümetin meslek liselilere çifte diploma imkanı tanıyan genelgesi ise 8 şubatta Danıştay'dan dönmüştü.

Hükümet, meslek lisesinde okuyanların fark derslerini vermek koşuluyla genel lise diploması almasına olanak tanıyan bir genelge çıkarmış, bu genelge, imam-hatiplilerin önünü açtığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

YÖK, karşı çıktığı bu düzenlemeyi Danıştay'a götürmüştü. YÖK, itiraz dilekçesinde, bu ve benzeri düzenlemelerin hükümetin değil, YÖK'ün yetkisinde olduğunu savunmuş, meslek lisesi mezunlarına sınavsız yüksek okul imkanı tanındığını belirtmiş, uygulamanın genel liseler açısından eşitsizlik yaratacağını savunmuştu.

Yönetmeliğin yürütmesini durduran Danıştay'a göre, meslek lisesinde okuyanlar ya da bu liselerden mezun olanlar açık lisede fark dersleri vererek genel lise diploması alamayacak.

Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin içeriği


Yönetmelikle, meslek lisesi hazırlık sınıfından ayrılanların geçebildiği açıköğretim liselerine ara veya son sınıftaki meslek lisesi öğrencileri ile mezunları da geçebilecek.

İmam Hatip liselerinin de yararlanacağı bu değişiklik ile bir dönem öğrenim gördükten sonra öğrenciler üniversite sınavına istediği alandan girebilecek.

Katsayı nedeniyle puan kaybı da ortadan kalkacak. Yani ÖSS'ye meslek lisesi değil genel lise mezunu olarak girecek.

Yönetmelik değişikliğine göre, açıköğretim lisesinde iki buçuk yıl olan öğretim süresi dört yıla çıkarıldı. Meslek lisesinden geçecek öğrenciler alan değişikliğine gidilebilecek. Fark derslerini veren genel lise mezunlarının yararlandığı tüm haklara sahip olacak.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 10 Mart 2006 Cuma 11:51:35
Güncelleme :10 Mart 2006 Cuma 12:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?