25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

YÖK'ten tartışılacak karar!

Liseyi Kıbrıs dışında bir yabancı ülkede okuyan Türk ve KKTC'liler, Türkiye'de istediği üniversitenin istediği bölümüne sınavsız girebilecek.

Habertürk gazetesinde yer alan haberde YÖK'ün 18 Şubat'ta sitesinde ilan ettiği karara göre, KKTC hariç yurtdışından lise diploması olan Türk ve KKTC'liler, sınavsız üniversiteli olacak. Türkiye'deki 1.5 milyon öğrenci ise sınava girecek.

'EŞİTLİĞE AYKIRI'

Eğitim uzmanları "Bu, Türkiye'deki çocuklara haksızlık. Anayasa ve eşitlik ilkesine aykırı" diye karara karşı çıktı. YÖK'ün kararının yurtdışındaki Türk okullarına ayrıcalık sağlayacağı konuşuluyor.

SINAVSIZ KABUL KOŞULLARI

Ülkelerin kendi ulusal sınavları, uluslararası sınavlar ortaöğretim not ortalamaları, üniversite tarafından yapılan sınavlar dikkate alınacak belirlenecek.

Yurt dışından gelecek öğrencilere 'öğrenci vizesi' için üniversiteliler kabul yazısı gönderecek.

Üniversiteler kontenjan ve uygulama takvimini belirleyerek akademik takviminde belirtecek.

Öğrencilerin Türkçe düzeyleri, kabul eden üniversite tarafından değerlendirilecek.
 

.
Yayın Tarihi : 15 Mart 2010 Pazartesi 11:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.173.26.xxx Tarih : 17.03.2010 00:23:13

yani şimdi benim binbir güçlükle okutmaya uğraştığım ortabirden beri sınavlara sokarak iyi okullara gitmesi için uğraştığım binlerce lira harcadığım çocuğum üniversiteye giremiyecek ama dışarıda fettullah hocanın okullarına devam eden öğrenciler yarım yamalak  türkçelerinle burada tıp hukuk işletme mühendislik gibi okullara sorgusuz sualsiz alınacaklar  eğer gerçektende böyle bir şey olursa biz birer eşşeğiz  bu tartışılacak karar değil tamamen yurt dışındaki cemaatlerin korunup kollanması ve hukuksuzluk bir çeşit eğitim hakkı gaspı eğer böyle bir şey olursa bireysel olarak yöke dava açacağız  bence eğitim sendikaları durmasın derhal dava açmaya hazır olsun hatta bunu ortaya atanların maksatlarını ortaya koyacak soruşturmalar derhal açılmalı türkiyedeki eğitim eşitliğine vurulmak istenen darbenin amacı bulunmalı varsa sorumlular yargılanmalı yeter ya bizim geleceğimiz çaldığınız yetmedi çocuklarımızn geleceğinide çalmak istiyorsunuz buna asla izin vermeyeceğiz