16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Yurt dışı eğitimde kriz çözüldü

MEB ile YÖK arasında yurt dışına öğrenci gönderilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

MEB'in internet sitesinde yer verilen açıklamada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararında belirtilen gerekçe doğrultusunda, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun uyarınca yurt dışına gönderilecek öğrencilerle ilgili MEB ve YÖK Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yapıldığı belirtildi. Açıklamada, toplantı sonucunda, MEB ile YÖK arasında yurt dışına öğrenci gönderilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandığı kaydedildi.

2006 yılında yurt dışında öğrenim görmek için başvuran öğrencilerin başvurularının yeni müracaat olarak kabul edilerek Lisansüstü Eğitim Sınavı'nda (LES) ilgili alandan 60 puan şartına göre değerlendirilmesine karar verildiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
“Değerlendirme sonucunda öğrencilik hakkı kazananlardan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü adına bir programa yerleştirilenlerin kurumları adına, diğerlerinin ise alanları bazında üniversitelerden talep gelmesi halinde ilgili üniversitelerle ilişkilendirilmelerine, bir üniversite ile ilişkilendirilmeyenlerin ise MEB adına öğrenim görmelerine, yurt dışına gönderilecek öğrencilerden üniversitelerimiz ile ilişkilendirilenlerin yurt içi danışmanlarının ilgili üniversitelerce tespit edilmesine karar verilmiştir.”


Açıklamada, bu yıl ve sonraki yıllarda gönderilecek öğrencilerin alan ve alan kontenjanlarının, yükseköğretim kurumlarının ve diğer yurt dışına öğrenci gönderme ihtiyaçları olan kurumların talepleri üzerine, YÖK ve MEB tarafından belirleneceği bildirildi.

Buna göre; ALES puanlarına göre yapılacak seçme ve yerleştirme işlemlerinde aranacak diğer şartlar ile usul ve esaslar, MEB ve YÖK tarafından tespit edilecek.

Öğrencilerin yurt dışına gönderilecekleri üniversiteler, YÖK Başkanlığınca tespit edilen “burslu öğrencilerin gönderilebilecekleri üniversiteler” arasında olacak.

Yurt dışı takipleri, yurt dışı öğrencilik işlemleri ve burs işlemleri MEB tarafından, yurt dışı eğitiminin takibi ve yurt dışı danışmanlık hizmetleri ise MEB koordinatörlüğü ile üniversitelerce yapılacak.
Türkiye'deki üniversitelerle ilişkilendirildikleri halde doktoralarını yurt dışında tamamlayamayan öğrenciler, üniversitelere mecburi hizmet yükümlüsü olarak yerleştirilmeyecek.

Açıklamada, belirtilen işlemlerin yürütülmesi için MEB Yükseköğretim Genel Müdürlüğü ile YÖK temsilcilerinin bulunduğu bir çalışma grubunun oluşturulmasının da kararlaştırıldığı kaydedildi.

DANIŞTAY'IN KARARI

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığının Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim İçin Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu ile bu kılavuza dayalı öğrenci gönderilmesi işleminin yürütmesini durdurmuştu.

Kurul'un gerekçesinde, yurt dışına lisansüstü öğrenim için gönderilecek adayların seçiminde, yerleştirilmesinde, öğrencilerin yurt dışında görecekleri öğrenime ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde ve uygulanmasında YÖK ile MEB'in yetkilerini birlikte kullanmaları gerektiği belirtilmişti.

aa
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 15:03:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?