15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Yurt dışı lisansüstüne durdurma

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığının Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim İçin Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu ile bu kılavuza dayalı öğrenci gönderilmesi işleminin yürütmesini durdurdu.

Danıştay 8. Dairesi, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan söz konusu kılavuz ve buna dayalı olarak yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere öğrenci gönderilmesi işlemiyle ilgili açılan davada, kılavuzun bazı maddelerinin yürütmesini durdurmuş, bazı maddelerin yürütmesinin durdurulması istemini ise reddetmişti. Karara, davacı YÖK ile davalı Milli Eğitim Bakanlığı karşılıklı olarak itiraz etti.

İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi'nin kararını kaldırarak, kılavuz ile bu kılavuza dayalı yurt dışına öğrenci gönderilmesi işleminin yürütmesini durdurdu.

Kurul'un gerekçesinde, yurt dışına lisansüstü öğrenim için gönderilecek adayların seçiminde, yerleştirilmesinde, öğrencilerin yurt dışında görecekleri öğrenime ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde ve uygulanmasında YÖK ile MEB'in yetkilerini birlikte kullanmaları gerektiğine işaret edildi. Dava konusu işlemlerin de yetki yönünden hukuka aykırı olduğu belirtilen gerekçede, bu nedenle MEB'in itirazının incelenmediği kaydedildi.

Kılavuzda, Milli Eğitim Bakanlığınca ilgili kuruluşlarla iş birliği içerisinde, ÖSYM'ye yaptırılacak sınavda en az yüzde 60 başarı puanı alanlardan, başarı sırası esas alınmak suretiyle yerleştirme yapılması öngörülüyordu.




aa
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 16:41:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mebbursu IP: 88.246.75.xxx Tarih : 16.03.2007 22:26:34
Yükseköğretim Kurulu > Başkanlığına, > > Bu seslenişimizi Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı > Lisansüstü Eğitim Bursunu kazanan ancak gelinen > noktada mağdur durumda kalan bursiyerler olarak > yazmaktayız. Bizler kendi ülkemize hizmet etmek için > birçok şeyini feda etmeyi göze alan ancak karmaşanın > içinde bırakılan öğrencileriz. Birçoğumuz yurtdışında > eğitime başlamak için işlerinden istifa etti, devam > etmekte olduğu yüksek lisans programlarını bıraktı. > Birçoğumuzda yurtdışına çıkarak eğitimlerine başladı. > Ancak iki güzide kurum arasındaki anlaşmazlık yüzünden > bizler son derece mağdur durumda kalmış bulunmaktayız. > Bu olayın maddi boyutunu bir yana koyarsak manevi > boyutu bizleri yıkıma uğrattı. Bizler büyük ümitlerle > ve heyecanla eğitimimizi bir ileri seviyeye taşıyıp > yetişmiş birer akademisyen ve bilim adamı olarak > ülkemize dönüp hizmet etmek ve ülkemizi yarınlara > taşımak istiyoruz. Bizler siyasi ideolojilerin dışında > sadece bilim adına bu ülkeye hizmet etmek isteyen > gençleriz. Sizlerden ricamız lütfen sesimize kulak > verin; bu ülkenin yetişmiş beyinlere, gençlere > herşeyden cok ihtiyacı var. > > Saygılarımızla