19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

GÜNE AĞLAYARAK BAŞLADIM BENİM DE PSİKOLOJİM BOZULDU

ATO Başkanı Aygün, bankacıların “Parasını kasada saklıyor, kredi istiyor” eleştirisine yanıt verdi: Güne ağlayarak başladım. Kapıda 20 kişi bekliyor. Adamın fabrikasını sattırıyorlar

Kasasında 2.5 milyon euro bulundurduğu için bankacılar tarafından eleştirilen Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bankacılara eleştirilerini sürdürdü. Aygün, Halk Bankası’yla ATO kredi protokolü töreninde bankacıları eleştirmiş, kredileri geri çağıran bankaları takibe alacaklarını söylemişti. Bankacılar da, kasasından 2.5 milyon euro çıkmasını hatırlatarak, “Parayı kasasında tutana nasıl kredi verelim?” demişlerdi.
Aygün, dün bu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kasasında, bir arsa alımı için para bulundurduğunu söyledi. Aygün şöyle dedi: “Dört ortak 10 milyon eruo’luk arsa alacaktık. Biliyorsunuz, bankalardan şu kadar para deyince hemen alamıyorsunuz. O para şimdi kanun gereği Vakıfbank’ta, devlet el koydu, sağlam yerde duruyor.”

‘Adam ağlıyordu’


“Bugün daha hafta başı, biri geldi, 100 milyar borcu varmış, fabrikasını sattırıyorlar” diyen Aygün şöyle devam etti:
“Fabrikasının değeri 3 trilyon. 30 Ocak’ta fabrikanın satışı var. 1 trilyon 26 milyardan satışa çıkarmışlar. 3 trilyonluk fabrikayı 700 milyar veren alabilir, bir hafta sonra da 400 milyar veren alabilir. Bizim tepkimiz bunlara. Diyoruz ki 100 milyar borç için adamın fabrikasını sattırmayın. Adam az önce buraya geldi, 62 yaşında hüngür hüngür ağlıyor. ‘İntihar edeceğim’ diyor. Sakinleştirdik, elini yüzünü yıkadık, yemeğini yedirdik. Bankanın genel müdürünü aradım, ‘Tamam, biz 99 milyar borcu 120 milyara bağlıyoruz, 3 ay ödememek kaydıyla 18 ay taksite bağlıyoruz’ dedi. Adam ‘tamam’ dedi. Otobüse bindirdik, gönderdik.”

‘Şikâyet yağıyor’


Bankalarla ilgili açıklamalarından sonra bu tür şikâyetlerle dolu faks ve e-postalar aldığını anlatan Aygün, bunları tasniflediklerini belirtti. Aygün, “Böyle sayısız mağdur var. Şu anda sayısı 100’ü geçti. Bunlar kendileri konuşsunlar, ben hiç konuşmayayım. Bizim tepkimiz şu, benim bankacılarla kavgam şu, ya şu kredileri geri çağırmayın, 100 milyar için adamı mahvetmeyin. Bu banka buraya zaten ipotek koymuş, ipoteğin değeri 1 trilyon 26 milyar lira. Sağlam senin işin, niye bu adamın fabrikasını sattırıyorsun. Bakın ben genel müdürü arayınca iş düzeldi” dedi.

‘Adam öldükten sonra krediye vade yaptılar’


Hafta başında güne ağlayarak başladığını anlatan Aygün, “Kadın intihara kalkışmış. Geldi buraya. Esnafmış, reklamcıymış. 7 milyar ödeyememiş, intihara kalkışmış. Aileler 7 milyar için dağılır mı?” dedi.
Aygün, intihar eden Yüce Koleji’nin sahibi Yücel Kalınyazgan ile ilgili olarak da şunları anlattı:
“Ödemezsen icraya geleceğiz, dediler, intihar etti. Mal varlığı 30 trilyon. Oğlu, damatları geldi bana anlattılar, borcu 5 trilyon. Okuluna icraya geleceğim, baskı baskı, adam intihar etti. Okulun sıralarını kaldıracaklar diye kendisine yediremedi.
Aradık, bankanın genel müdürü, ‘Aman sen bunları hallet, ben bunlara 6 - 8 ay daha müsaade edeyim’ dedi. Abi niye daha önce müsaade etmedin? Adam öldü... Sonra hallettik ama ben bunu daha ne kadar yapacağım? Belki 50 kişinin işini çözdük. Şu anda 20 kişi kapıda. Böyle bir rezil durum. Benim tepkim buna. Benim de psikolojim bozuluyor.”

KADİFE ŞAHİN - MİLLİYET
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 10:19:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?