22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

KORE'YE AYAKKABI SATTIĞIMIZA İNANAMIYORUM

Polaris ve Kinetix markalarının yaratıcısı Ziylan Grubu, yılda 2 milyon çift ayakkabı üreterek bunun yüzde 30’unu 41 ülkeye ihraç ediyor.

Mehmet Büyükekşi, “Bugün Güney Kore’ye bile ayakkabı satıyoruz, bunu rüyamda görsem inanmazdım” dedi.

Gaziantep’te küçük bir atölyeden yola çıkarak 50 yıldır ayakkabı üreten Ziylan Grubu, yaptığı yeni yatırımlarla hızla büyüyor. Bünyesinde yer alan Polaris, Kinetix, Flogart, Proshot Torex, Halley ve Rootless markaları ile her yaş ve her gelir grubuna yönelik ayakkabı üreten, birbiri ardına yeni mağazalar açan grup, ünlü yabancı markaların cirit attığı sektörde, yerli bir marka olarak duruş sergiliyor.

HERKESE AYAKKABI VAR

Ziylan Grubu Genel Koordinatörü Mehmet Büyükekşi, ilk olarak 1989’da Yunanistan’a ayakkabı satan Ziylan’ın bugün, ABD’den İngiltere’ye, İtalya’dan Çin’e kadar toplam 41 ülkeye yılda 500-600 bin çift ayakkabı sattığını söyledi. “Bugün Güney Kore’ye bile ayakkabı satıyoruz, bunu rüyamda görsem inanmazdım” ifadesini kullanan Büyükekşi, nedenini ise şöyle açıkladı: “1989 yılında, kurucumuz Ahmet Ziylan, Mehmet Ziylan ile birlikte yaptığmız ilk Güney Kore ziyaretimizde gördüğümüz büyük yatırımlar ve fabrikalar bizi etkilemişti. Ancak daha sonra Güney Kore devleti destek ve teşvikleri daha ziyade elektronik sektörüne kaydırdı. Ayakkabı gibi emek yoğun işler de Çin’e kaydırıldı. Bunun sonucu bugün bu ülkeye de ayakkabı satıyoruz.”

BAYRAK MAĞAZALAR AÇIYORUZ

Mehmet Büyükekşi, tüm üretimleriyle farklı gelir gruplarına hitap ettiklerini anlatarak, şunları söyledi: “Bizde herkes için ayakkabı var. 7’den 70’e her yaş grubunun ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Dockers markalı ürünler A-B grubuna, çocuk ayakkabısında Warner Bross’un lisanslı ürüleri de üst gelir grubuna hitap ediyor. Flogart günlük giyim ayakkabısı ve Dockers’ın bir alt kategorisi. Torex ise Kinetix’ten bir band daha ucuz. Flo mağazalarıı ise orta ve ortanın üzeri gelir düzeyine hitap ediyor. Polaris’in fiyatları da daha alt gelir grubuna yönelik.” Grubun yeni yatırımlarına da değinen Büyükekşi, şirketin lokomotif markalarından Kinetix’in, kendini ispat etmiş bir Türk markası olduğunu belirterek, bu markayı franchise ile büyüteceklerini açıkladı. Şu anda 14 mağazası ve 500 satış noktası bulunan Kinetix’in mağaza sayısını 25-30’a çıkarmayı plandıklarını anlatan Büyükekşi, “Bu mağazalar prestij yan i bayrak mağazalar olacak” dedi. Polaris’te ise 55 mağazaya ulaştıklarını ifade eden Büyükekşi, “Polaris mağazalarında ağırlığı ayakkabı oluşturuyor. Terliğin payı yüzde 20’yi geçmiyor. Biz ayakkabıcıyız, terlikten çıktık” diye konuştu.

SEKTÖR SIKINTIDA ÜRETİCİ KAN KAYBEDİYOR

Yoğun rekabetin yaşandığı sektörde hem ür eticinin hem de perakende firmalarının sıkıntıda olduğuna işaret eden Büyükekşi, sektördeki kan kaybını, şöyle açıkladı: “Döviz kurunun bu kadar düşük olması, büyük yabancı firmaların Türkiye’ye gelmesi ile alışveriş merkezlerindeki kira fiyatlarının hızla yükselmesi sonucu, herkes zor durumda. Bizim sektör tekstil gibi ihracat hamlesi yapamadı. Sanayileşemedi ve verimliliğini artıramadı. İhracat 240 milyon dolar seviyesinde, bu yıl sonunda 300 milyon doları bulur ama ithalat çok hızlı artıyor.”

İLAVE VERGİ GELDİ

Sektörün yeniden toparlanması ve verimliliğin artması için ayakkabıya referans fiyat konulduğunu da hatırlatan Büyükekşi, “Düşük ithal fiyatların önüne geçmek için gümrük vergisi var. Bunun haricinde geçen yıl her ayakkabı için 2-3 dolar ilave vergi kondu. Bu 3 yıllık bir uygulama, bir yılı geçti. Tüm bu uygulamalar tek başına çözüm değil. İhracatın artırılması lazım” dedi.

PETKİM VE TUPRAŞ GİBİ YENİ TESİSLERE İHTİYAÇ VAR

Mehmet Büyükekşi, reel sektörün beklediği makro ve mikro tedbirlerin hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. “Hem hükümetin hem de Merkez Bankası’nın alması gereken tebirler var” diyen Büyükekşi, bu talepleri şöyle dile getirdi: “İşveren ve istihdam üzerindeki vergi yükünün, SSK primlerinin azaltılmasını bekliyoruz. Ayrıca Merkez Bankası’nın faiz indirimi yeterli değil. Sanayici ve üreticinin dolar kuru ile de başı dertte. Bu konularda iyileştirmeler yapılmalı.” Türkiye’nin yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirten Büyükekşi, “Mutlaka ara malı ve hammadde üreten fabrikalar kurulmalı. Örneğin, Petkim, Türkiye’nin ihtiyacı olan bazı hammadelerin yüzde 20’sini karşılayabiliyor, yüzde 80’i ithal ediliyor. O ürünleri üreten Petkim gibi 3-4 fabrikaya, yine petrole dayalı ürünler üreten Tüpraş gibi yatırımlara ihtiyaç var” dedi.

ÇOCUK AYAKKABILARINDA ÜNLÜ ÇİZGİ KARAKTERLER

sıra 25 ülkenin çeşitli firmalarına distribütör olarak ayakkabı üretiyor. Grubun bünyesinde bulunan Uğur İç ve Dış Ticaret Dockers markası ile Warner Bross’un ünlü karakterlerini (Disney Princess, Spider- Mans, Winx, Action Man, Sindy gibi) lisanlı olarak üretiyor. Çocukular için üretilen ayakkabıları bu ünlü yıldızlar süslüyor.

13 ŞİRKETTE 1500 KİŞİYE İSTİHDAM SAGLIYOR

Gaziantep’te 1960 yılların başında, küçük bir atölyede ısmarlama ayakkabı üretimi yapmak için Ahmet Ziylan (Büyükekşi’nin dayısı) tarafından kurulan Ziylan, 1970’li yıllarda İstanbul’da da ayakkabı yan sanayi ile imalata başladı. 1985’te ise ilk spor ayakkabıyı üretti. Ardından birçok ünlü markayı yarattı. Ayakkabı, ayakkabı yan sanayi ve yan sanayi hammaddesi olarak 4 fabrikası ve 13 şirketi bulunan firma, yılda 2 milyon çift ayakkabı üretiyor ve yaklaşık 1500 kişiye iş imkanı sağlıyor.

FLO’DA HEDEFi ASTIK

Grubun bünyesindeki Flo Ayakkabı Alışveriş Merkezi de hızla büyüyor. 2002’de faaliyete geçen ve bugün 42 mağazası olan Flo, 4 yeni mağaza daha açarak yıl sonunda 46 mağazaya çıkacak. Flo’da 3 bin model ayakkabı satılıyor. Bu mağazalarda firmanın kendi markası Torex’in yanı sıra Nike, Puma, Converse gibi ünlü markalar da satışa sunuluyor. “Biz 5 yıl içinde 50 mağazaya ulaşmayı hedefliyorduk, bunu yakalayacağız” diyen Mehmet Büyükekşi, “Mağazalarımız 400 ile 2 bin 200 metrekare arasında. Hedeflediğimiz metrekareyi yüzde 50 aştık” şeklinde konuştu.

İSİME VE AİLEME ZAMAN AYIRAMIYORUM

Mehmet Büyükekşi için “bir koltukta 10 karpuz taşıyor” ifadesini kullanmak yanlış olmaz. Büyükekşi, Ziylan Grubu’ndaki görevlerinin yanı sıra iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinde de çeşitli görevler yürütüyor. Büyükekşi, halen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi, THY Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Deri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, İTKİB Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, TOBB-BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunuyor.

GÜLENDAM POLAT/BUGÜN
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 14:40:58
Güncelleme :16 Ekim 2007 Salı 14:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?