24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

TESETTÜR SEKTÖRÜ PARA BASIYOR

Yıllık hacmi 4 milyar liraya ulaşan tesettür giyim pazarı, krizden etkilenen diğer hazır giyim firmalarının da ilgisini çekmeye başladı. Tesettür fuarına katılan firmaların sayısı ikiye katlandı.

Son yıllarda katlanarak büyüyen tesettür giyim pazarı, krizde pazar kaybeden firmaların da iştahını kabartıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Tesettür Moda Fuarı da Türk tekstil pazarı için yeni bir açılım olarak görülmeye başlandı. 2009’da düzenlenen ilk fuarda sadece 65 firma yer alırken bu yıl 8-11 Nisan’da düzenlenecek 2. Tesettür Moda Fuarı’na katılacak firma sayısı ikiye katlanarak 120’yi buldu.

Demos Fuarcılık Genel Müdür Hüseyin Aslan, “Bu pazar Türk tekstil sektörüne yeni bir ihracat kapısı aralayacak. Bu alan ihracat için yeni bir açılım olarak görülmeye başlandı” dedi. Dünyada yaklaşık 1.5 milyar Müslümanın yaşadığı düşünülürse pazarın büyüklüğünün tahmin edilebileceğini belirten Aslan, “Müslüman nüfusunun 250 milyonunun İslami şartlara göre giyindiğini varsayarsak Türk tekstil pazarından yaklaşık 10 kat daha büyük bir pazar olduğu görülecektir” diye konuştu.

Fuar alanı yüzde 300 büyüdü

Aslan şu bilgileri verdi:
“Bu fuar dünyanın her tarafından alıcı ve satıcıyı buluşturmayı amaçlıyor. Fuar alanımız bu yıl yaklaşık yüzde 300 büyüdü. Geçen yıl bir salonda düzenlendiğimiz fuarı ilgiden dolayı bu yıl üç salona yaydık.”

Fuara, tesettür giyim, tesettür nişanlık ve gelinlik, eşarp, bone, türban, tesettür hamile kıyafetleri, kaftan, tesettür mayo, ferace, çanta, takı, yazma üreticilerinin katılacağını söyleyen Aslan, “Öte yandan ünlü sunucu İkbal Gürpınar da bu yıl fuarımıza kendi ferace/abaya koleksiyonuyla katılacak. Ferace/abaya Osmanlı’ya özgü uzun kollu, yakasız, bol ve siyah renkte pardösüyü anımsatan bir giysi. Namaz kıyafeti olarak da kullanılıyor” dedi. Aslan fuara ayrıca tesettür stilistleri, umre - hac organizasyon firmalarının da katıldığını ifade etti.

 

4 MİLYAR LİRALIK HACİM
-Türkiye’deki türban ve eşarp sektörünün büyüklüğü 1 milyar TL’nin üzerine çıktığı, toplam tesettür giyim pazarının büyüklüğünün de 3.5-4 milyar TL arasında olduğu tahmin ediliyor.

-15 milyon kapalı kadının bulunduğunun tahmin edildiği Türkiye’de sektörde de faaliyet gösteren firma sayısı 250’ye ulaştı.

-Yıllık türban ve eşarp satışı ise 70 milyon adet olarak hesaplanıyor.

Eylem Türk - Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Mart 2010 Pazar 18:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?