24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

TÜRK LİRASI'NDAKİ DEĞERLENME NEREYE KADAR?

Dolar son dönmede euro karşısında değerlendi ama Türk Lirası hem euro hem de dolar karşısında değer kazandı. Cuma günü öğleden sonra itibariyla dolar 1.49 liranın, euro ise 2 liranın altındaydı. Son dönemde açıklanan sanayi üretim ve büyüme verilerinin olumlu çıkması TL'nin değerlenmesinde etkili oldu ama anladığım kadarıyla piyasalarda dolaşan not artırım söylentisi ve Merkez Bankası'nın faiz artırım beklentileri de bu harekette etkili oluyor.

Risk iştahı güçleniyor
Ama en önemli faktör herhalde dışarıda güçlenen ‘risk iştahı'. Bu iştah nedeniyle yüksek getiri arayan kısa vadeli sermaye, bizim gibi yükselen piyasa kategorisindeki ülkelere akarken daha cesaretli davranıyor. Dış piyasalardaki Paskalya tatilinin ardından özellikle geçen hafta bu eğilimi çok daha net gözleyebildik. Şimdi soru, bu hareketin ne kadar süreceği ve TL'deki değerlenmenin hangi seviyelere kadar devam edeceğidir. CNBC-e perşembe günü piyasa profesyonelleri ve para yöneticileri arasında bir anket yaptı. Aynı para yöneticileri bu tahminler ışığında yatırımcılara portföylerinde TL'ye ağırlık vermelerini tavsiye ediyorlar. Mesela ankete katılanların yüzde 70'i portföyün yüzde 60 ile 80'inin TL cinsi enstrümanlardan oluşması gerektiğini söylüyor.

Ortak kanı 1.45 TL
Bir diğer yüzde 15'lik bölüm ise bu aralığı yüzde 80-100 olarak tavsiye ediyor. Eğer euro/dolar paritesinde çok sert bir hareket olmazsa Türk Lirası'ndaki değerlenmenin artması zor görünüyor. Uluslararası yatırım bankalarının tahminlerinde de yakın dönemde 1.45'in altını gören bir tek Merrill Lynch var. Onlar da haziranda paritenin 1.40'ın altına kadar inebileceğini ancak daha sonra tekrar 1.50'nin üzerine çıkmasını öngörüyorlar. Anlayacağınız şu anda piyasada yakın gelecek için ağırlıklı olarak konuşulan düzey 1.45. "Kur bu seviyenin altına gelir" diyen çok fazla değil.

Kur tahmini çok zor bir iştir. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen'in dediği gibi kurşunkalemle yapılması gerekir. Yani çok sık revizyon ister. Kur düzeyini etkileyen çok sayıda faktör var. Politik şoklardan söylentilere kadar pek çok değişkenden etkilenir. Ben bu yazıda size bir tahmini sunmaktan çok piyasadaki beklentileri aktarmak istedim. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası'nın açıklayacağı ‘çıkış stratejisi' belki önümüzü biraz daha görüp, daha sağlıklı tahmin yapmamıza da imkân verebilir. Dedik ya, bu tahminlerin hepsi kurşunkalemle yapılan tahminlerdir. Gelecek hafta Merkez Bankası açıklamasından sonra siler, tekrar yaparız..

Servet Yıldırım - Referans
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 21:04:07
Güncelleme :11 Nisan 2010 Pazar 21:07:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?