22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

40 ÜLKEYE YEŞİL SAHA SATIYOR

13 yaşında yolu Sultanhamam’a düşen ve uzun yıllar burada ticaret yapan İbrahim Nalbant, suni çim halı işinde FIFA’nın dünya genelinde kalitesine onay verdiği 16 üreticiden biri oldu. Çorlu’da üretilen ürünler 40 ülkeye ihraç ediliyor. Nurteks’in cirosu 30 milyon dolara ulaşıyor.

MALATYA Yeşilyurt’tan 13 yaşında Sultanhamam’a ağabeyinin yanına dokuma işçisi olarak giden İbrahim Nalbant, 1972’de manifatura toptancılığına başladı. 1983’te Frankfurt’ta gezdiği bir fuarda ’suni çim halıları’ gördü ve bu ürünü Türkiye’de Güney Sanayi ve Dinarsu’ya ürettirip satmaya başladı. İbrahim Nalbant’ın firması Nurteks Halı Sanayi ve Ticaret A.Ş., şimdi Çorlu’daki fabrikada 130 kişilik kadrosuyla 30 milyon dolar ciro yapıyor ve 40 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

FIFA ONAYLILAR LİGİNDE: Dünyada FIFA onaylı suni çim halı üreten 16 üretici firmadan biri olan Nurteks, son olarak Vietnam’a da ihracata başladı. İbrahim Nalbant hikáyesini anlatmaya şöyle başlıyor: "1950’de Malatya Yeşilyurt Kazası’nda doğdum. Babam nalbant olduğu için soyadımız Nalbant oldu. Annem evde el tezgáhıyla o zamanlar curfa denilen dokumalardan yapardı. Malatya’daki evimizin altında 3-4 tane elektrikli makine vardı. Ağabeylerim ise İstanbul’da Sultanhamam’da küçük bir atölye açmışlardı ve perdelik dokuyorlardı. Ben de onların yanına 1963’te geldim ve işçi olarak çalıştım. 1972’de askerden geldikten sonra ise artık kendi işimi yapmaya başladım."

ÖNCE TİCARET SONRA SANAYİ: Nalbant, 1992’ye kadar sadece ticaret yaptığını belirtiyor. Sultanhamam’da manifatura ve ev tekstili toptancısı olarak mücadele eden İbrahim Nalbant, suni çim halı saha işine girişinin öyküsünü de şöyle anlatıyor: "Ben Türkiye’ye ilk kez suni çim halı işini getiren kişi oldum. 1983’te Frankfurt’ta tekstil sektöründeki yeniliklerin sergilendiği bir fuara gittim. O fuarda ilk kez çim halıyı gördüm. Hemen Güney Sanayi’ye bunu üretip üretemeyeceklerini sordum ve ’yapabiliriz’ dediler. 4-5 sene Güney Sanayi bana suni çim halı üretti ve ben de onları sattım."

ÖNCE TALEP OLMADI: İlk 1-2 yıl suni çim halı sahaya talep olmadığını belirten Nalbant, daha sonra halı saha furyasının başlamasıyla bu üründeki ticaretin de patlama yaptığını söylüyor. Nalbant, şöyle konuşuyor: "Güney Sanayi’den sonra da Dinarsu’yla anlaştım. 1993’te de kendim imalata başladım. Önce Küçükçöy’de tek makineyle başladım. 1997’de de Çorlu fabrikamızın temelini attık ve 2 sene sonra fabrikamızı üretime aldık."

KOMŞULARA HALI SAHA: Türkiye’deki suni çim halı sahaların büyük bölümüne imza atan Nurteks, komşu ülkelerde de büyük işler yapıyor. Nalbant, şöyle konuşuyor: "Ukrayna Spor Bakanlığı ile sözleşmemiz var, 220 bin metrekarelik iş aldık. Ukrayna’nın şehirlerinde mahalle aralarına halı sahalar kuruyoruz. 220 tane halı saha. Rusya’da da benzer bir projemiz var. Gürcistan, Irak, Hindistan gibi birçok ülkede futbol federasyonlarıyla ya da spor bakanlıklarıyla çalışıyoruz. Ermenistan’a bile 19.500 metrekare suni çim halı verdik."

En iyi pazarımız antrenman sahaları

NURTEKS Halı Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Nalbant, suni çim halı saha işini FIFA’nın desteklediğini söylüyor. Nalbant, şöyle konuşuyor: "Şu anda en iyi pazar bizim için antrenman sahaları. Galatasaray, Beşiktaş bizim suni çim halı sahalarda antrenman yapıyor. Şu anda Hollanda ve Rusya’da birinci lig maçları bile suni çim halı sahada oynanıyor. Çünkü bu üründen yapılan saha hava şartlarından etkilenmiyor. Bakımı daha kolay ve masrafsız, daha gollü maçlar oluyor, takımlar zemin dezavantajı yaşamıyor. 2010 Dünya Futbol Şampiyonası halı sahalarda yapılacak. Bugüne kadar Türkiye’de yaklaşık 4 milyon metrekare suni çim halı saha kurduk. Bu sene hedef 2 milyon metrekare satmak. Ürünümüz artık çevre düzenlemelerinde de kullanılıyor."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 13:55:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?