18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

ACİL ÖNLEM ALINMAZSA 160 BİN KONFEKSİYON İŞÇİSİ SOKAKTA KALACAK

Acil önlem alınmazsa 4 ayda 160 bin konfeksiyon işçisi sokakta kalacak
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Vekili Ahmet Akbalık, ekonomik krizin şirketler üzerindeki etkilerinin her geçen gün ağırlaştığını belirterek, "Hükümet istihdama dair acil önlemler almazsa, 4 ay içinde sektörümüzde 100-160 bin civarında işçi işini kaybedecek. Şirketlerin dayanacak gücü kalmıyor. İnsanlar bazı şeyleri ötelediler, asıl sıkıntı bundan sonra olacak" dedi.
Krizde henüz bir şey görmediğimizi söyleyen Akbalık, "Çok daha şiddetlisi geliyor. ABD’den sonra krizi en çok Avrupa yaşayacak çünkü ihracatı Amerika’ya. Bizim ihracatımızın çoğu ise Avrupa’ya olduğuna göre biz de o etkiyle krizi iyice hissedeceğiz. Kriz iyi yönetilmez ve tedbir alınmazsa çok yıkıcı sonuçları olacak" diye konuştu.

SGK primlerini indirin

Hükümete işçi çıkarmayı önleyecek, istihdamı özendirecek bir teklif sunduklarını da söyleyen Akbalık, şöyle konuştu: "Şu anda resmi rakamlara göre tekstil ve konfeksiyonda 800 bin kişi çalışıyor. Bu rakamı doğru kabul ettik ve yüzde 20’lik bir kısmının yani 160 bininin önümüzdeki 4 ayda işsiz kalacağını tahmin ediyoruz. İşten çıkarılan bir işçinin işsizlik fonundan alacağı parayı ve işverenin 1 yıl boyunca kamuya ödediği SGK payını hesapladık.

Eğer devlet sektörden aldığı SGK primini yüzde 50 düşürürse 160 bin işçi üzerinden 111 milyon TL kárlı olacak. Çünkü işçi çıkartıldığı takdirde fondan para ödeniyor. SSK primleri yarı yarıya indirilse işverenden prim almaya devam edilecek."

Kriz ortamında işverene destek için yapılacak bu uygulamanın şirketlerin geriye dönük performansları dikkate alınarak ve bazı baremler konularak hayata geçirilmesini öneren Ahmet Akbalık, "Örneğin, Aralık 2008’de 100 işçi çalıştıran bir iş yeri, Aralık 2009’da 95 kişiye inmişse yüzde 50 prim indirimine hak kazansın, 90’a inmişse yüzde 25 prim indirimi kazansın, daha fazla işçi çıkarttığı takdirde indirim hakkı kazanamasın" dedi.

Seda Özdemir Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 15:41:28
Güncelleme :2 Şubat 2009 Pazartesi 15:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?