31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

AMERİKAN ZENGİNİ DE HİNT FAKİRİ DE KREDİ KARTINDAN MUZDARİP

ABD'de kredi kartı talepleri reddedilip mevcutların da limitleri düşürülürken küresel krizden nasibini alan Hindistan'da da kart sahipleri borçları nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

ABD'de bundan 18 ay önce başlayan ve hızla küreselleşen kredi krizi bugün ABD'lilerin kapısına kredi kartı krizi olarak dayandı.

Sadece ABD'de değil, Hindistan'da da benzer bir durum yaşanıyor. 15 yıl önce hiçbir kredi alamayan Hintliler, şimdi onlarca kredi kartı arasında borçlarından nasıl sıyrılacaklarının hesabını yapıyor. ABD'liler ise yıllarca kendilerine verilen yüksek limitli kredi kartlarının kolaylıklarıyla yaşadı ama artık kredi kartı talepleri geri çevriliyor, kredi limitleri düşürülüyor.

Hazine oyun çıkardı

2008 yılının ilk yarısında ödenmeyen kredi kartı borcu miktarı 21 milyar doları buldu. Bir sonraki yılın aynı döneminde şirketlerin on binlerce çalışanın işine son vermesiyle beraber bu rakamın 55 milyar dolara yükseleceği belirtiliyor. American Express, Bank of America ve Citigroup gibi büyük kredi kartı sağlayıcıları bile başvuru standartlarını zorlaştırmaya başladı.

Bankalar, özellikle konut krizinin vurduğu bölgelerde yaşayanlara ve çalıştığı sektörler ekonomik krizden nasibini alan tüketicilere kredi kartı vermekten kaçınırken finansal krizin derinliği kredi müptelası bir ülkenin alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmesine neden oluyor.

New York Times'ın dün yer verdiği bir habere göre, alışveriş yapıp ödemesini 1 ay sonra yapmaktan memnun olan ABD'li aileler, artık kredi kartı bağımlılıklarını azaltmaya çalışıyor. ABD Hazine Bakanlığı ise tüketicileri iyi bir kredi yönetiminin inceliklerinin öğrenildiği "Bad Credit Hotel" adlı çevrimiçi oyunu oynamaya davet ederek, yeni bir kampanya başlattı.

Oyunda otele giren müşterilerin hedefi, resepsiyonistin "Çok düşünceli görünüyorsunuz. Kredinin büyük gizemini çözmek için mi geldiniz" sorusunun ardından, gerekli kredi bilgisini toplayarak 850 numaralı odaya ulaşmak. Öte yandan, artık kullanıcıların daha az kredi kartı reklamı içeren e-posta almasından dolayı, çevrimiçi yapılan kredi kartı başvuruları da 5 çeyrektir ilk kez düştü.

73 kartlı aile intihar etti

Kredi kartı bağımlısı ABD'lilerden sonra bu alışkanlığa onlardan çok daha geç sahip olan Hintlilerin de başı borçlarla dertte. 15 yıl önce ev kredisi almanın bile güç olduğu Hindistan'da, her türlü tüketici kredisi oldukça yeni bir olgu. Kredi verme konusundaki düzenlemeler esnetildikten ve Hindistan'daki şehirli orta sınıfın lüks tüketime karşı artan merakından sonra, talebi karşılamak amacıyla krediler yaygınlaştırılmıştı. Analistler, bankaların kırsal bölgelerde yaşayan ve düzenli bir geliri olmayan kişilere rastgele bir biçimde kredi kartı vermekle çok ileri gittiğini ifade ediyor.

Hindistan'da son 5 yılda kredi kartı sayısı 3 kat artarak, 30 milyona yaklaştı. Analistler, faiz oranlarından haberleri bile olmayan ve sayısı her geçen gün artan kart sahibi Hintlilerin, kredi kartı ödemeleri konusunda ümitsizliğe düştüğünü belirtirken özellikle bazı aileler için durumun içler acısı olduğu kaydediliyor. Hint polisinin verdiği bilgiye göre evlerinde 73 kredi kartı bulunan Nair ailesinin 4 üyesi borca battıktan sonra intihar ederek hayatlarına son verdi. Hindistan bankaları da ABD'deki bankalar gibi artık kredi kartı verirken daha dikkatli olduklarını söylerken ICICI Bank kredi kartı merkezi yetkilisi Sachin Khandelwal, kredi kartı talebinde düşüş yaşandığını ve bankaların ölçütlerini daha sıkı hale getirmekte olduğunu söylüyor.

ABD'de kredi kartı talepleri reddedilip mevcutların da limitleri düşürülürken küresel krizden nasibini alan Hindistan'da da kart sahipleri borçları na...
( KB)

Referans
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 18:24:55
Güncelleme :30 Ekim 2008 Perşembe 18:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?