25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

BANKALAR MECBUREN KREDİ VERECEK

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, kredileri kesme gibi bir eğilimlerinin olmadığını, hatta geri ödemelerde sıkıntı olmadığı için piyasayı fonlamaya daha hızla devam etme kararı aldıklarını söyledi. 'Elimizde para var. Mecburen kullanacağız.' diyen Kavcıoğlu faizlerin indiği bir ortamda yaşanan daralmanın tamamen psikolojik olduğunu düşünüyor.

Türkiye için ekonomik açıdan negatif geçeceği konuşulan 2009'la ilgili Zaman'a değerlendirmelerde bulunan Dr. Şahap Kavcıoğlu, bu yıl ekonomik büyümenin pozitif yönde olacağını, yüzde 2'nin üzerine çıkılacağını belirtiyor. Kavcıoğlu'na göre eksi büyüme öngörenler Türkiye'yi tanımıyor. Gidişat ekonominin büyüyeceğini gösteriyor. Bu dönemde firmaların devam eden yatırımlarını ertelemesi söz konusu değil. Türk işadamları yeni pazarlar bulup malını satmak için elinden geleni yapacak.

Hem bankalar hem de esnaf tedirgin olduğu için krediye ilişkin bazı sıkıntılar yaşanabildiğini aktaran Kavcıoğlu, sektörün kredileri kesme gibi bir eğiliminin olmadığını söyledi. Halkbank olarak hiçbir krediyi geri çağırmadıklarını aktaran genel müdür yardımcısı, yıl sonlarında kredi rakamının düşmesinin normal olduğunu ifade etti ve ekledi: "Ocakta ve şubatta kredi rakamı bilanço dönemi olduğu için düşer. Marttan ve nisandan sonra ise krediler artar. 2009 yılı için konuşulduğu gibi herhangi bir sıkıntı yok. İyi değerlendirirsek Türkiye için daha iyi olabilir." Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun aldığı önlemlerin sisteme olan güveni artırdığını dile getiren Kavcıoğlu, önümüzdeki dönemde kredi kanallarının daha da açılacağını aktardı. Kavcıoğlu'na göre bundan sonra bankacılığın en çok büyüyeceği ülke Türkiye olacak.

Kavrıkoğlu'nun verdiği bilgiye göre 2008 sonunda reel sektöre 1,5 milyar TL'lik kredi destek paketi açıklayan Halkbank, bu yıl için 700 milyon dolarlık ilave kredi sağlayacak. Bankanın esnaf ve KOBİ kredi miktarında bu yıl yüzde 20'nin üzerinde artış olacak.

'Bankalara kredi için baskı yapılsın'

Öte yandan Avrupa Birliği'nin Euro para birimi kullanan ülkelerin oluşturduğu "Euro Bölgesi" Başkanı ve aynı zamanda Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, bankaların şirketlere yeteri kadar kredi açmadığından yakındı ve gerektiği takdirde devletlerin, bankalara bu konuda yasal baskı yapmasını istedi. Le Figaro gazetesinin sorularını cevaplayan Juncker, "Eğer bankalar bu tutumlarında ısrar ederse devletler, yasal baskı yapma yolunu gözden geçirmeli." dedi.

Ercan Baysal - Zaman
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 18:06:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?