20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

BORCUNU ÖDEYEMEYEN KORUMAYLA DOLAŞIYOR

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Başkanı Bülent Akgerman, özellikle Anadolu’da esnafın, küçük işletmelerin büyük sıkıntı içinde olduğuna dikkat çekerken, borcunu ödeyemeyen işadamlarının korumalarla dolaşmak zorunda kaldığını aktardı.

13 derneği bünyesi altında toplayan SEDEFED’in Başkanı olarak Bülent Akgerman, "Memleket için ’yanıyor’ diyemem ama Anadolu’dan ısı geliyor. Anadolu’da küçük ve orta ölçekli işletme sahibi, esnaf kan ağlıyor" dedi. TÜSİAD’ın yanısıra demir-çelik, sağlık gereçleri, seramik, ilaç, kimya, müteahhitlik, turizm ve nakliye gibi ekonominin temel sektörleri temsil eden SEDEFED’in Başkanı Akgerman, mevcut durumu şöyle aktardı: "Geçenlerde biri Cizreli, diğeri Diyarbakırlı iki işadamı anlattı. Özellikle o bölgede biliyorsunuz, borcunu ödememek biraz da namus işi olarak algılanır. İşadamlarından biri ’25 yıldır iş hayatının içindeyim, ilk defa bölgede esnaf korumalarla dolaşmaya başladı. Ekonomide yaşanan sıkıntı, toplumsal barışı da tehdit ediyor’ diye anlattı. Çeklerin yüzde 98’i karşılıksız çıkıyor. İzmir’de bu oran yüzde 97’ye erişti."

Domino taşı etkisi yaratır

"Karşılıksız çek veya esnafın kepenk kapatmasıyla Türkiye hemen krize girmez ama bir domino taşı etkisini de yaratır" diyen Bülent Akgerman, sözlerine şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi’nin kararının belli olmasıyla birlikte AKP’nin ekonomiyi ajandasının en üst sırasına yazacağına eminim. Dolayısıyla kriz beklemiyorum. Ama kapıdaki yerel seçim beni korkutuyor. Keşke yerel seçimleri de kazasız belasız atlatmış olsaydık. Tek korkum, AKP’nin daha sempatik bir görüntü vermek adına belediye seçimlerinde popülizm yapma ihtimali."

Kars’ın enflasyonu farklı

Bülent Akgerman, "Anadolu’daki enflasyon ile büyükşehirlerdeki enflasyon belki de farklı hesaplanmalı" diyen Akgerman, bunu şöyle açıkladı: "Hatırlarsanız, bölgesel kalkınma ajanslarının kuruluş süreci, birilerinin ’bölgesel ne demek, vatanımız tektir, devletimizin bölünmez bütünlüğü vardır’ diyerek, yargıya gitmesi yüzünden sekteye uğramıştı. Ayrı ayrı ölçümlenmesi değil söz ettiğim ama enflasyonun bölgeler bazında gerçeği göstermediğini düşünüyorum. İstanbul’daki enflasyon ile Kars’taki esnafın enflasyon gerçeği farklı."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 02:50:10
Güncelleme :16 Ağustos 2008 Cumartesi 02:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?