2
Mayıs
2025
Cuma
EKONOMİ

GIDA SEKTÖRÜNDE REKABET HAZIR YEMEĞE TAŞINDI

Çalışan kadınlardan sonra özellikle ev kadınları da hazır yemek ürünlerine rağbet etmeye başlayınca sektörde rekabet artmaya başladı. 1 milyar dolarlık bir paya ulaştığı tahmin edilen pazarda firmalar ürün çeşitlerini de artırmaya başladı.

Gıda sektöründe yeni rekabet alanı "hazır yemek" oldu. Başlangıçta yemek yapmaya vakit bulamayan çalışan kadınlar hedeflenerek market raflarına giren kuru fasulyeden patlıcan musakkaya, analı kızlı çorbasından İzmir köfteye kadar çok farklı çeşitteki hazır yemek artık ev kadınları ve erkek tüketicilerin de alışveriş sepetine girmeyi başardı.

Bu durumu gözden kaçırmayan şirketler de yeni yatırım planlarında hazır yemeği üst sıralara taşımakta gecikmedi. Ülker, Ziylan Grubu, Sahan Restoranları ve Esas Holding, hazır yemekte sıkı bir rekabete tutuştu. Bu rekabete son olarak catering firması Keyveni de gireceğini duyurdu. Hazır yemek üretiminde firmaların kullandığı teknoloji ise farklılık gösteriyor. Kimi dondurulmuş gıda teknolojisini kullanıyor, kimi konserve kimi de taze yemek teknolojisi ile üretimi tercih ediyor.

 

1 milyar dolarlık pazar
Yakaladığı ivmeyle yıllık yüzde 20 büyüme rakamlarına ulaşan sektörün pazar büyüklüğü de tırmanışta. Hazır çorbalar da dahil, paketlenmiş konserve, taze ya da donmuş yemek türündeki tüm hazır gıda ürünlerin pazar payının 1 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Bu kategorinin büyüme potansiyelinin henüz tam olarak açığa çıkmadığını söyleyen Esas Holding Gıda Grubu Başkanı Ayhan Sümerli, "Büyüme yüzde 20 değil, daha fazla bile olabilir. Yeter ki tüketiciye bu ürünler daha iyi anlatılabilsin" dedi. Kadın ya da erkek çalışan kesim kadar ev kadınlarının da artık yemek yapmaya daha az zaman ayırdığına dikkat çeken Ziylan Grubu'na bağlı Sanpa Gıda Genel Müdürü Abdülkadir Erbalcı da "Sektör henüz çok genç. Kaliteli ürünler raflara çıktıkça bu pazar daha da büyüyecek" dedi.


ESAS HOLDİNG
Bonşef ile mutfağa girdi
Esas Holding'e ait Esaslı Gıda, Bonşef markasıyla geçen kasımda itibaren marketlerde yerini aldı. Antalya'daki tesislerde üretilen taze hazır yemek çeşitlerinin sektörde tek olduğunu söyleyen Gıda Grubu Başkanı Ayhan Sümerli, "Üretimde Fransız Fleury Michon ile işbirliği yapıyoruz. Piyasadaki diğer ürünler ya donmuş ya da konserve formundayken bizimkiler taze. Çok düşük ısılarda ısıtılarak tüketilebiliyor" dedi. Bonşef'e 5 milyon dolar yatırdıklarını belirten Sümerli, "Henüz bu işin başındayız. Marketlerde sektörü takibe aldık. Hedeflediğimiz rakamları yakalarsak 10 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Beklentimiz 1 yılı geride bıraktığımızda 15 milyon dolar ciro yapmış olmak. Ürünlerimizi sadece çalışan kadınlar değil 22 yaşın üzerindeki herkes alıyor" dedi. Bir kişilik porsiyonlar şeklinde üretilen Bonşef ürünlerinin fiyatı ise 4-7 lira arasında.

ZİYLAN GRUBU
Antep tatlarını dondurdu
Gaziantep yöresinin geleneksel tatlarını dondurarak paketleyen Ziylan Grubu da sektörde iddialı. Gruba ait Sanpa Gıda'nın Genel Müdürü Dr. Abdülkadir Erbalcı, sektöre girdikleri 2007'den bu yana zirai ürünler de dahil olmak üzere, 25 milyon euro yatırım yaptıklarını söyledi. Gelinen noktada yıllık 25 bin ton üretim kapasitesine ulaştıklarını aktaran Erbalcı, "2009 yılında yüzde 75 kapasite ile çalışarak 25 milyon lira ciro elde ettik. Bu yıl sektörün yüzde 20 oranında büyümesini bekliyoruz. 2010 ciro beklentimiz de bu büyümeye paralel gerçekleşecek" dedi. Hazır yemek ve donmuş gıdanın Türkiye'de çok yeni olduğuna vurgu yapan Erbalcı, "Bu sektörün önünün açık olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de genel anlamda donmuş gıda pazarı bile çok küçük. Yıllık kişi başı tüketim henüz 1 kiloya ulaştı. Oysa bu rakam Yunanistan'da 22 kiloda. Alacak daha çok yol var" diye konuştu.

SAHAN RESTORANLARI
Bulgaristan'a tesis düşünüyor
Sektörün en yeni aktörlerinden Sahan Restoranları, lahmacundan içli köfteye, biber dolmasından karnıyarığa kadar 12 çeşit ev usulü yemeği dondurarak tüketicinin beğenisine sundu. Aralıktan beri market raflarında olduklarını belirten Sahan Restoranları Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, önümüzdeki dönem Türk mutfağını yansıtan yemeklere ağırlık vereceklerini söyledi. Hazır yemeğe 10 milyon dolar yatırdıklarını söyleyen Öztan, "Sektöre kirizde adım attık. Krizi fırsata çevirdiğimiz bir yatırıma imza attık. Beklentimizin üzerinde talep alıyoruz" dedi. Sahan markasıyla piyasaya verdikleri ürünlere Ortadoğu'dan büyük talep olduğunu söyleyen Öztan, "İhracat, öncelikli hedeflerimizden. Avrupa'dan gelen taleplere et ürünleri ihracatındaki kısıtlamalr nedeniyle cevap veremiyoruz" dedi. Öztan, gerekirse Avrupa pazarına Bulgaristan'da kuracakları tesis ile girebileceklerini söyledi.

KEYVENİ CATERING
Mutfağa girmek için gün sayıyor
İstanbul Kâğıthane'de bulunan üretim tesisini yenilemek için harekete geçen ve bunun için de arsa bakmaya başlayan Keyveni de hazır yemeğe yatırım yapan firmalar kervanına katıldı. 30 milyon dolara mal olacak yeni tesislerinde catering dışında perakendeye de gireceklerini söyleyen Keyveni'nin patronu Sadık Çelik, "Yeni tesis, donmuş gıda teknolojisi ile üretim yapacak. Hazır yemeği paketleyerek bu sektöre girmek istiyoruz" dedi. Donmuş gıda sektörünün Türkiye'deki sicilinin kötü olduğunu vurgulayan Çelik, "Oysa bu alanda çok ciddi bir açık var. Mevcut firmalar olması gereken kalite ve teknolojiden uzak. Bu alandaki açığı üretim kapasitemiz ölçüsünde doldurmaya talibiz" diye konuştu.

Selma Bektaş - Referans
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 15:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?