15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

KADDAFİ'NİN SEVİNCİ BİZE 5 MİLYAR DOLARLIK İŞ ÇIKARDI

Libya lideri Muammer Kaddafi, 1969’da yaptığı devrimin 40’ıncı yılını 2009’da kutlayacak. Türk müteahhitleri Kaddafi’nin 200 dev projesinden 5 milyar dolarlık iş aldı.

LİBYA Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi’nin (Libya) de facto başkanı Muammer Kaddafi 1 Eylül 2009’da yaptığı devrimin 40’ıncı yılını 2009’da yıl içine yayılmış çok sayıda etkinlikle kutlayacak. Kaddafi, bu kutlamalarda halkına ve dünyaya ’refah ve zenginlik’ mesajı vermek için de ülkesinin her yerinde 200 yeni proje başlattı. Bir bölümü tamamlanan ve büyük bölümü 2009’da hizmete açılacak olan projelerin ilk 100’lük diliminden 2007’de şu ana kadar 4.9 milyar dolarlık iş alan Türk müteahhitlerinin yıl sonuna kadar bu rakamı 6 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor.

İLK OKULUMUZ LİBYA’YDI: Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bugüne kadar toplam 100 milyar dolarlık yurt dışı proje üstlenen Türk uluslararası müteahhitlik sektörünün ilk yurt dışı işleri de 1970’li yıllarda Libya’da aldığını belirterek şöyle konuştu: "Birkaç yıldır Libya ile yaşanan yeni sıcaklık bu açıdan bakaldığında da çok önemli. İlk uluslararası müteahhitlik deneyimi kazandığımız ülkede şimdi kendimizi çok daha iyi gösteriyoruz. Diğer bir deyişle, ilk okulu Libya’da okuyan Türk müteahhitleri, sonra bu ülkede başlayan sıkıntılar nedeniyle dünyanın diğer bölgelerine yöneldiler. Lise ve üniversiteyi, Ortadoğu ve BDT ülkelerinde başarıyla tamaladılar. Hatta yüksek lisans yaptılar ve tekrar Libya’ya döndüler."

YENİ SAYFA AÇTIK: Libya ile 2006 yılında yeni bir dönem başlattıklarını anlatan Bakan Tüzmen, "Libya ile geçmişteki sorunları bir kenara bırakarak yeni bir sayfa açtık. Böylece Libya ile ekonomik ilişkilerimiz özellikle de müteahhitlik sektöründeki ilişkilerimiz patlama yaptı. Bu yıl 5 milyar doları aşacağız, 2008’de de çok sayıdra yeni proje üstleneceğiz. Bu sürece Libya yönetimi de büyük destek veriyor" dedi. Libyalı bakanların Türkiye’ye heyetler gönderdiklerini projeleri Türk müteanhhitlerine özellikle tanıttıklarını ve onları Libya’ya davet ettiklerini söyleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Türk müteahhitlik firmaları artık dünya markası oldular. Kaliteli iş yapıyorlar ve işlerini de zamanında teslim ediyorlar. Bu da Libya’daki başarının en önemli nedenidir" diye konuştu.

2007’DE 17 MİLYAR DOLAR: Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre Türk müteahhitleri yurt dışında bugüne kadar toplam 4.000’den fazla proje üstlendi. 2007’de üstlenilen proje tutarı 17 milyar doları aşacak. Libya’nın uluslararası topluma yeniden entegre olma çabaları ve bu ülkeye uygulanan ambargonun kalkmasıyla Libya ekonomisi de yeniden yapılanma sürecine girdi. Libya’da Türk müteahhitleri tarafından üstlenilen projelerin tutarı 2003 yılında sadece 106 milyon dolardı. Bu rakam 2006’da 1.6 milyar dolara, 2007’nin ilk 10 ayında ise 5 milyar dolara dayandı.

Efsane 1971’de STFA Tripoli’de başladı, TAV ile devam ediyor

TÜRKİYE’nin yurt dışı ilk müteahhitlik işi Türk inşaat sektörünün efsane isimleri Sezai Türkeş ve Fevzi Akkaya’nın kurduğu STFA ile Libya’da başlamıştı. STFA, 1971’de Libya’da imzalanan Tripoli Limanı Projesi ile uluslararası pazara açılan ilk Türk Müteahhidi olmuştu. STFA bu adımdan sonra Libya’da en çok iş yapan Türk firması oldu. 2007 yılında ise TAV İnşaat Libya’daki en büyük projelerden biri olan Tripoli Hava Lamanı inşaatını üstlendi. TAV İcra Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Sani Şener, Brezilyalı Oderbrecht ile birlikte aldıkları 3 milyar dolarlık proje için "Biz bu projeyi ihaleyle almadık. Davet üzerine ve maliyet artı kár esasına göre aldık. Ayrıca CCC ile de eski adıyla Fizan Hava Limanı ihalesini kazandık bu da 500 milyon euro’luk bir proje" dedi. Şener, TAV’ın hava limanı işletmeciliği ve inşaatında uzmanlaştığını ve bundan sonra inşaatta bu yolda devam edeceğini belirterek şunları söyledi: "Libya’da uluslararası müteahhitlik işleri çok oturmuş. Çünkü çok uzun yıllardır Libya dünyaya iş yaptıran bir ülke. Bu ülke ekonomik açıdan patlamak üzere, ciddi bir açılım sürecindeler."

Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 17:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?