30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

KREDİ MUSLUĞU KAPANIRSA TÜRKİYE KRİZE GİRER

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, bazı kamu bankalarının, kredileri geri çağırdığı yönünde Oda üyelerinin kendisine bilgi verdiğini belirterek, “Eğer reel sektör üretimini devam ettirecek finansmanı bulamazsa, bu bir krize neden olur” diye konuştu.

Tanıl Küçük, İSO’nun Van, Bitlis ve Muş illerini kapsayan Doğu Anadolu gezisinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

3 gün süren incelemeler sonucunda, bölgenin en önemli konusunun ‘işsizlik’ olduğuna vurgu yapan Küçük, bölgeler arası kalkınmışlık farklarının acilen azaltılması gerektiğini söyledi.

Bu farkların azaltılmaması durumunda, İstanbul’daki sıkıntıların da artarak devam edeceğini savunan Küçük, “Bizim vazifemiz sadece İstanbul, sadece sanayi değil. Bölgeler arası kalkınmışlık farkları azaltılmazsa, İstanbul’daki sıkıntılar artarak devam edecek. Çünkü artık İstanbul’da da iş bulmak çok zor” diye konuştu.

Doğu Anadalu’da Van’ın büyük bir potansiyeli bulunduğunu ve bölge için lokomotif bir il olabileceğini belirten Küçük, bu şehirdeki sınır ticaretinin de bir an önce açılması için kendilerinin de girişimlerde bulunacağını söyledi.

Küçük ayrıca, bölgede tarım ve hayvancılığın çok geri kaldığının altını çizerek, Türkiye’nin acilen yeni bir tarım ve hayvancılık politikasını hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Muş Ovası’nın, Türkiye’nin 3’üncü büyük ovası olduğunu da hatırlatan Küçük, burada katma değeri yüksek, organik tarım yapılabileceğini ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilebileceğini.savundu.

“Artık ezberimizi bozmamız lazım” diyen Küçük,. “Her ilde sanayi olacak, her şehirde OSB olacak diye bir kural yok. Bu yanlıştan kurtulalım” şeklinde konuştu.

Küçük, bölgede bazı sektörlere verilen teşviklerde geç kalındığını da iddia ederek,. Örneğin bir tekstil sektörüne verilen teşviklerde geç kalındı” ifadelerini kullandı.

Değerlendirmelerinde, son günlerde yaşanan ekonomik gelişmelere de değinen Küçük, reel sektörün kredi musluklarının mutlaka devam etmesi gerektiğini vurguladı.

İSO’nun hükümetle hiçbir zaman siyaset yapmadığının, polemiğe girmediğinin altını çizen Küçük şöyle devam etti:

Tedbir alın, Türkiye’de
ekonomik kriz yaşanır

Ama eksiklerimizin bilincinde olmamız, proaktif davranmamız lazım. Türkiye’de son 2 yıldır reel sektörde ciddi sıkıntılar var. Reel sektörün rekabet gücünü iyileştirecek tedbirler alınmadı. Şimdi bunun üzerine bir küresel kriz geldi. Reel sektördeki sıkıntıya bu küresel krizin sıçramasını önlememiz lazım. Yoksa bu ekonomik kriz olur ve bunun altında Türkiye kalır. Reel sektörün üretimini devam ettirecek tedbirleri mutlaka almamız lazım. Ben şimdi buradan “işçi çıkarmayın” diye çağrı yapsam, bu ‘romantik’ bir çağrı olur. Bunun olmasını engelleyecek tedbirleri hayata geçirmek, hükümetin bir numaralı görevi.”.

Tanıl Küçük, bir gazetecinin, “Bazı kamu bankalarının üyelerinizden kredileri geri çağırdığı doğru mu?” şeklindeki soruyu da, “Üyelerimizden, devlet bankaları ile ilgili yazılı şikayetler var. Finansmanın maliyeti artarsa, belki biz buna katlanabiliriz. Ama kredi muslukları kapanırsa, ve krediler geri çağrılırsa, bu reel sektörde bir krize dönüşür. Kamu bankaları bu dönemde örnek olmalı. Hele hele kötü örnek asla olmamalı” şeklinde cevapladı.

Bankalar Birliği, BDDK
ve MB ile toplanacağız

Küçük ayrıca, konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde BDDK, Merkez Bankası ve Bankalar Birliği Başkanları ile bir araya geleceklerini bildirirken, mevduata tam garanti uygulamasının amaca ulaşabilmesi için muslukların devam etmesinin şart. Olduğunu, bunun dışında, geçmiş dönemde finans sektörü için yapılan ‘hazine garantisi’ bu dönem reel sektör için yapılabileceği görüşünü dile getirdi.

...
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 18:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?