31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

PERAKENDECİLER AVM'LERLE KİRA PAZARLIĞI YAPACAK

Önce durgunluğun ardından da küresel krizin vurduğu perakendeciler, mağaza kapatmadan ve eleman çıkarmadan önümüzdeki 6 ay-1 yılı atlatabilmek için kiralar konusunda sıkıntı yaşadıkları AVM’lere Pazartesi’den itibaren ’pazarlık turu’na çıkıyor.
Sektörün en büyük gider kalemi olan kiraların özellikle dövizdeki yükselişle birlikte nerdeyse ciroya yakın bir hal alması üzerine harekete geçen perakendeciler Türkiye çapındaki 190’a yakın AVM’yi tek tek dolaşarak, “ciro üzerinden kira verelim yada kuru sabitleyelim” pazarlığına oturacak. Sektörün iki kanadı Birleşmiş Markalar Derneği ve Tescilli Markalar Derneği oluşturulan ekiplerle Pazartesi gününden itibaren randevular alarak İstanbul ve Anadolu’yu gezerek krizden çıkışın yolunu arayacak. Temaslarda orta yol bulunmazsa Ankara Antares’te olduğu diğer AVM’lerde de kepenklerin kapanması gündemde.

Son 10 gün önemli

Tescilli Markalar Derneği’nde (TMD) bu iş için Başkan Selçuk Güzenge, Tahsin Özlenir, Füsun Çevikel, Haluk Özmutlu ve Mehmet Eren’den oluşan 5 kişilik bir ekip oluşturulurken diğer kanatta ise 20’ye yakın markanın temsilcisi bulunuyor.

Yaşanılan kriz sürecini mağaza ve eleman feda etmeden geçirmek istediklerini söyleyen Özlenir Giyim’in sahibi Tahsin Özlenir, “Önümüzdeki 10 gün çok önemli. Çünkü ay başı geliyor, kiralar ödenecek. Anlaşamadığımız yerden çıkarız” dedi.

Yabancılar gidebilir

Son günlerde elektrik fiyatlarındaki yüzde 60’lık zammın da elektriği kira gibi önemli bir gider kalemi haline getirdiğine dikkat çeken Özlenir, “Bu kriz 1-1.5 yıl sürecek gibi görünüyor. Hırpalanmadan omuz omuza bu süreci atlatmalıyız” diye konuştu. TMD Başkanı Selçuk Güzenge de “Biz indirim ya da kurun sabitlenmesinden ziyade, ciromuzdan alışveriş merkezlerine belli bir yüzde verilmesi taraftarıyız” açıklamasını yaptı. Güzenge, “Kriz nedeniyle yıl sonuna kadar birkaç uluslararası kuruluş Türkiye’den gidebilir” uyarısı yaptı.

Hale Tüzün - Vatan
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 18:04:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?