28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

TEKSTİLİN OKULLARI BİR BİR KAPANIYOR

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün lider kuruluşları Denizli Basma, Abbate, Funika'da peş peşe yaşanan havlu atmalar ve acı kayıplar, istihdam deposu sektörde üzüntü ve endişe yarattı

Sadece Denizli'de 6 bin tekstil işçisi işini kaybederken olumlu mesaj da geldi. Siparişler geldiğini belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci, "Ocak'a kadar dayanırlarsa kefeni yırtarlar" dedi

Türkiye'nin istihdam deposu ve ihracatın lokomotifi tekstil ve konfeksiyon sektöründe son günlerde kötü haberler geliyor. Önce Denizli'nin 'Amiral Gemisi' Denizli Basma kapısına kilit vurdu. Ardından Abbate'nin ikinci fabrikası satıldı. Ve yine Denizli'nin yenilikçi firması Funika'nın sahibi Nuri Sözkesen intihar etti. Peş peşe gelen olaylar, insanlara sektörde neler oluyor dedirtti. Küresel krizle birlikte sık sık üretime ara vermeler gözlenen sektörde artık kırılma noktasının geçildiği görülüyor. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli'de sadece 1 yıl içinde sektörde çalışan işçi sayısının 42 binden 36 bine indiğine işaret ederken, yaşananların sadece bu kente özgü olmadığının altını çizdi. Keçeci, "Bugün bu kriz Denizli'de görülüyor ama bilançoların bozukluğu yalnız Denizli'ye mahsus değil, Türkiye'nin genelinde bu durum var" dedi.

'OCAK'TA KEFENİ YIRTARLAR'
Keçeci, sektörde Ağustos ayından itibaren bir düzelme olduğunu ve yüzde 80 kapasite ile çalışıldığını belirterek, "Noel nedeniyle yurtdışından siparişler var, ocağa kadar gidilebilirse kefeni yırtarlar" dedi. İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, büyük yatırımlarda büyük sıkıntılar oluştuğunu, kısa vadeli kredilerle büyümek zorunda kalan firmaların küresel krizin darbesini yedikçe toparlanmalarının güçleştiğini söyledi. Belki de en çarpıcı yorum TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş'tan geldi. Sektörün yapı taşları, duayenleri diye nitelediği kapanan firmaların tekstil ve konfeksiyona nitelikli iş gücü kazandırdığına dikkat çekerek, "Bırakın ekonomik değer ortaya koymalarını, her biri eğitim kurumuydu, her biri okuldu" diye konuştu. Yaşananları münferit olay olarak değerlendiren Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise, sıkıntının firmalara ve kişilere göre değiştiğini ifade ederek, "İşini bilenler tekrar satışa başladı" dedi.

ÜNLÜ MARKA BANKAYA GEÇTİ
Türkiye'nin en iyi gömlek markaları arasında bulunan Abbate, kullandığı krediyi ödeyemeyince icra ile satıldı. Markayı ve fabrikayı borcuna karşılık Halk Bankası aldı.

AMİRAL GEMİSİ HAVLU ATTI
Denizli'nin "Amiral Gemisi" olarak gösterilen Denizli Basma, kapısına kilit vurdu. 36 yıllık firma yıllık 35 milyon metre kumaş üretim kapasitesi ile Avrupa çapında bir kuruluştu.

BORÇLARI SONU OLDU
"UFO'cu işadamı' olarak bilinen Funika'nın sahibi Nuri Sözkesen, intihar etti. En büyük hayali "Uzaya çıkan ilk Türk olmak" olan Sözkesen, yenilikçi ürünlere imza atmıştı.

İTKİBBaşkanı Hikmet Tanrıverdi:
İstanbul Yaklaşımı gibi destek gerekiyor
BÜYÜK yatırımlarda çok ciddi sıkıntılar oluştu. Kısa vadeli finansmanın üzerine küresel kriz darbesini yedikçe toparlanmaları çok zor oldu. İstanbul Yaklaşımı tarzı bir yaklaşımla bunları özel ve devlet bankaların desteğiyle ayakta tutacak çareleri bulmak gerekiyordu. İçler acısı bir durum. 20-30 yılda ortaya çıkan büyük firmalar, son 3 yılda kapatmak zorunda kaldı. Acil eylem planı lazım. 1.50'nin altındaki kur büyük tehlike yaratıyor.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci:
Düşük kur yüksek faiz perişan etti
DENİZLİ'DE kayıtlı işçi 2002'de 155 bindi, bugün 132 binlere düştü. Tekstilde 55 binden 36 binlere indi. Ancak sıkıntı Türkiye'nin genel sorunu. Bugün bu kriz Denizli'de görülüyor ama bilançoların bozukluğu Türkiye'nin genelinde var, yalnız Denizli'ye mahsus değil. Tekstilci, sanayici 'ihracat yapıyorum, düşük kur, yüksek faiz ile kur ve faiz dengesini perişan ettiniz' diyordu hep. KGF bir an önce devreye girmeli. Özellikle ihracata dayalı bir özel teşvik gelmeli.

TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş:
OHAL gibi sorunlar masaya yatırılmalı
2003'TEN beri sektörde değişim dönüşüm gerektiğini söylüyorduk. Çözümle ilgili yol haritası ortaya konuldu. Hayata geçirilmesinde geç kalındı. Doğal seleksiyona terk edildi. Hepsi istihdam, üretim, ihracat deposu. Duayenler, yapı taşları göz ardı ediliyor. Bırakın ekonomik değer ortaya koyduklarını, her biri okuldu. Bu sektöre çok önemli nitelikli insan gücü kazandırdı. OHAL gibi görüp sorunların çözüme kavuşturulması gerekiyor.

Sanko Holding Bşk. Abdülkadir Konukoğlu:
Paniğe kapılanlar battı işi bilen devam ediyor
SEKTÖR kırılma noktasını geçen sene atlattı. Sıkıntı firmalara ve kişilere göre değişir. Son 2-3 aydır tekstil merdivenleri çıkmaya başladı. Ama paniğe kapılan firmaların kimi satıldı, kimine banka elkoydu. İşini bilen firmalar tekrar satışa başladı. Münferit olaylar bence. Tekstil son 3 ayda daha iyiye gidiyor. Antep'te geçen 3 ay önceki enerji tüketimi ile işçi alımında artış var. Tekstil gelecek vaat ediyor ama sabırlı olarak iyi adımlar atarak.

Şah Tanyeri - Sabah
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2009 Cuma 16:21:35
Güncelleme :9 Ekim 2009 Cuma 16:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?