30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

TÜRKİYE SERVETİN ÜZERİNDE YATIYOR

Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde yaşıyoruz. Türkiye yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28'inci, maden çeşitliliği itibariyle 10'uncu sırada yer alıyor. Türkiye başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, metalik madenler, enerji ham maddeleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir konumda bulunuyor. Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin varlığı Türkiye'de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor. 

ALTIN POTANSİYELİMİZ 6 BİN 500 TON

Türkiye'nin teorik altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, bu potansiyelle dünyada ikinci potansiyel durumunda bulunuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirilirken, mevcut potansiyelin yüzde 10'u bulundu ve altın yataklarından şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildi.

JEOTERMALDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Teorik jeotermal enerji potansiyeli 31 bin 500 megavat termal olan Türkiye, bu potansiyeli ile dünyada 7'nci, Avrupa da ise birinci konumda. Türkiye'nin bugün jeotermal enerjiyi doğrudan kullanım kapasitesi bin 229 MWt. Doğrudan kullanım açısından ise Türkiye dünya sıralamasında 5'inci konumda.

2.4 MİLYAR TONLUK YENİ REZERV

Enerji ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanması politikası kapsamında da son 3 yılda yapılan kömür arama projeleri kapsamında (özellikle derin sondajlar yaparak) 20-25 yıldır değişmeyen 8,3 milyar ton kömür rezervi, 300 bin metre sondaj yapılarak ve 2,3 milyar ton yeni kömür rezervi bulunarak yüzde 28 oranında arttı. Toplam linyit rezervi de 10,6 milyar tona yükseltildi.

DERİN ARAMACILIĞIN ÖNEMLİ

Türkiye'nin zengin kaynaklara sahip olduğu madenler arasında bor, linyit, mermer, perlit, pomza, feldspat, bentonit, barit, manyezit, sodyumsülfat, kayatuzu, trona, jips, stronsiyum tuzları, zeolit, olivin, asbest, lületaşı, sepiyolit, profilit, dolomit, kalsit, fluorit, kuvars-kuvarsit, siliskumu, zımpara, diyatomit, kireçtaşı, yer alıyor. Söz konusu madenler ile daha çok kömür rezervi bulmak için derin maden aramacılığı ve işletmeciliğine geçmek önem taşıyor.


Yıllık katma değer 5-6 milyar dolar

Türkiye'de yılda 150 milyon ton seviyelerinde üretilen maden ürünleri, inşaat ve sanayide ham madde olarak tüketilirken, yılda Türkiye'ye 5-6 milyar dolar katma değer kazandırıyor. Endüstriyel ham madde potansiyeli açısından Türkiye dünya re-zervinin yüzde 2,5'ine sahip. Maden ihracatının en büyük kısmını endüstriyel ham maddeler oluşturuyor. Özellikle de 1 milyar doları aşan ihracatla mermer, 400 mil-yon dolar ihracatla bor önemli yer tutuyor.


10 milyar $ ihracat hedeflendi

Maden ihracatında doğal taşlar 1.2 milyar dolar ile ilk sırada yer alıyor. Doğal taşlar ürün grubunu 544,3 milyon dolar ile metalik madenler, 491 milyon dolar ile endüstriyel ham maddeler takip ediyor. Madencilikle yeniden yapılanma ve planlama dönemine geçildiğine dikkat çeken yetkililer, 2010 yılında da maden ihracatının 10 milyar dolar olarak hedeflendiğini kaydettiler.


Türkiye'deki maden rezervi


Çinko-kurşun: Türkiye'nin 860 bin ton kurşun, 2,3 milyon ton çinko rezervi bulunuyor.

Demir: Ortalama yüzde 50-55 tenörlü işletilebilir demir rezervi toplamı 113 milyon ton.

Krom cevheri: Rezerv 26 milyon ton civarında.

Bor: 3 milyar ton olan rezerv ile dünya bor potansiyelinin yüzde 72'sine sahibiz.

Alüminyum: Üretime uygun rezerv 87 milyon ton.

Bakır: Metal içeriği olarak 1,5 milyon ton bakır var. Düşük tenörlü bakır kaynakları ile bu rakam 3,5 milyon tonu buluyor.

Trona: Beypazarı ve Kazan'daki trona rezervi 836 milyon ton düzeyinde.

Alçıtaşı: Türkiye'nin rezervleri tam olarak belirlenmedi. Yıllık alçı taşı üretimi 3 milyon ton.

Mermer ve doğal taş: 80 bölgede 150'den fazla renk, kali-tede mermer var. Potansiyel 5,1 milyar metreküp.

Seramik ve cam: 89 milyon ton kaolen, 354 milyon ton seramik ve refrakter kil, 239 milyon ton feldspat, 1,3 milyar ton kuvars kumu, 2,3 milyar ton kuvars-kuvarsit potansiyeli bulunuyor.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 06:07:23
Güncelleme :25 Ağustos 2008 Pazartesi 06:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?