19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

OTOMATİK FİYATA GEÇİYORUZ


Zorlu Grubu, enerji sektöründeki 15’inci yılını Suada’da kutlarken Ahmet Nazif Zorlu, 2012’ye kadar 4 bin MW kurulu güce ulaşacaklarını söyledi. Zorlu, 15 yılda hedeflerinin 15 bin MW elektrik üretimi olduğunu kaydetti



Türkiye’yi karanlık günler bekliyor. 19 Haziran’da ilk kez günlük üretim ile tüketim arasındaki fark 1.3 milyon kilovatsaate kadar inmişti. Türkiye’nin saatte 26-27 milyon kilovatsaat elektrik tükettiğini düşünürsek, daralan farkın ne denli kritik olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Otomatik fiyatlandırmaya geçilmemiş olması ise son 5 yılda enerji yatırımlarında ciddi bir sıkıntı yaratıyordu. Enerji Bakanlığı elektriğe yapılacak yüklü zamla birlikte otomatik fiyatlandırmaya geçileceğini de açıkladı. İşte bu hamlenin Türkiye’nin daralan enerji yatırımlarına ivme kazandırması, yeni oyuncuların biraz daha önünü görerek bu işe soyunmasını beraberinde getirmesi bekleniyor.

Zorlu Enerji’nin 15’inci yılını önceki akşam Suada’da tüm personelin katılımı ile kutlayan Zorlu Grubu’nun Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da yeni sistemin yatırımları artıracağını söyledi. Zorlu, grup olarak 2012 yılına kadar 4 bin MW, 2023’e kadar ise 15 bin MW kurulu güce sahip olacaklarını söyledi.

Türkiye’nin şu anki kurulu gücünün 41 bin MW olduğunu hatırlatmakta fayda var. Böyle bakınca 15 bin MW şu an Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 36 gibi çok önemli bir kısmını ifade ediyor.

Zorlu, “Şayet otomotik fiyatlamaya geçilmemiş olsaydı, böylesine iddialı hedefler koyabilir miydiniz” şeklindeki sorumu ise şöyle yanıtladı: “Mümkün değil. Fizibilite yapamıyorsunuz. Kreditörleri ikna edemiyorsunuz. Bir tarafta maliyetler artıyor, ancak diğer tarafta fiyatın ne olacağını bilmiyorsunuz. Böyle bir ortamda enerji üretimine girmek çılgınlık demektir. “

Zorlu, ”15 bin MW hedefine nükleer enerji de dahil mi“ sorusuna şu cevabı verdi: ”Tabii ki nükleer de dahil. Bu konuda yabancı ortak arayışımız devam ediyor. Ortak arayışında en önemli kriterimiz tabii ki tecrübe. Ayrıca devletin özelleştirme kapsamına alacağı santraller de radarımızda. 15 bin MW derken bunun tamamını sıfırdan yatırım olarak görmediğimizi ifade etmek isterim.”

Termik öcü değil

Zorlu, elektrik üretiminde doğalgaza çok bağımlı hale geldiğimize dikkat çekerken yenilenebilir enerjinin yanısıra termik santral opsiyonunun da gündeme taşınması gerektiğini düşünüyor. Zorlu, bu konuda şunları söyledi:

“Termik santralden korkmamak lazım. Tüm standartlara uygun santral yaparsanız çevre için hiçbir sakıncası yok. Bugün Frankfurt’un ortasında bir termik santral var. Etrafında çocuklar oynuyor, bacasından tertemiz beyaz bir duman çıkıyor. Termik santraller öcü değil. Yeter ki standartlara uygun yapılsın. Türkiye’nin kömür rezervleri var. Yeni rezervler de bulunuyor. O yüzden termik santral opsiyonunu kesinlikle gözardı etmemeliyiz.”

Türkiye’nin rüzgarda en büyüğü Zorlu oluyor

Türkİye’nİn rüzgar haritası çıkarıldıktan sonra bu alana ilgi duyan pek çok yatırımcı olmuştu. Ancak Zorlu, Osmaniye’de kurduğu rüzgar santrali ile tek kalemde Türkiye’nin tüm rüzgar enerjisi yatırımlarını sollayacak. Her biri 2.5 MW gücünde rüzgar türbinlerinin dikimine Eylül ayında başlanıyor. Zorlu, bu konuda siparişlerin General Electric’e çok önceden verildiğini, teslimatta bir aksama olmayacağını söyledi. Osmaniye’deki rüzgar santralinde ilk etapta 125, ikinci etapta ise 115 olmak üzere toplam 240 MW elektrik üretilecek. Türkiye’nin şu anki rüzgar santrali kapasitesi ise 200 MW seviyesini ancak buluyor.

Önümüzü göremediğimiz için Rusya’ya, İsrail’e gittik

Zorlu Enerji, Türkiye’nin yanısıra yurtdışındaki büyük yatırımları ile dikkat çekiyor. Ahmet Nazif Zorlu durumu ”Beni de eleştiriyorlar, Türkiye’de bu kadar enerji açığı varken niye yurtdışına yatırım yapıyorsun diye. Ancak orada olayın yasal çerçevesi çok güzel hazırlanmış. Finansman bulmak da bankaları ikna etmek de kolay“ dedi.

Zorlu Enerji’nin Moskova’da yapımını sürdürdüğü, her biri 340’ar megavatlık iki doğalgaz santrali projesi hızla ilerliyor. 700 milyon dolarlık yatırım miktarına sahip ilk fazı kapsayan 170 MW kapasiteli Tereshkovo enerji santrali ile 170 MW kurulu güce sahip Kojukhovo enerji santralinin alt yapı çalışmalarına 2006’da başlandı. Moskova’ya elektrik ve ısınma sağlayacak santrallerin ilk etabının 2008’in son çeyreğinde üretime geçmesi planlanıyor.

Zorlu, İsrail’de ise toplam 1050 MW gücünde 4 adet doğalgaz santral projesi üzerinde çalışmalar sürdürüyor.

Zorlu Enerji, 2006 yılında Pakistan’da rüzgar enerji santrali kurmak üzere Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu (AEDB) ile de anlaşma imzaladı. Projenin ilk etabı 50 MW kurulu güce sahip. Santralin 2008 yılının son çeyreğinde üretime geçmesi planlanıyor.

 

Vatan
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 16:39:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?