30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

SAKIZLI, DONDURMAYLA TÜRKİYE MARKASI OLACAK

Bundan 30 yıl önce birkaç metrekarelik dükkanda günde üç kilo dondurma üretimi ile işdünyasına giriş yapan Sakız AŞ, bugün beş bin ton kapasiteli üretim tesislerinde 90 çeşit dondurma üretiyor.

Damak zevkine göre sarmısak ve hurmalı dondurma bile yaptıklarını söyleyen Sakız AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Baş, "Karadeniz sütünü işleyerek dondurma üreten tek entegre tesise sahibiz. Amacımız bir Türkiye markası olmak" dedi.

Çarşamba ilçesinde ufak bir işyerinde başlayan üretimden Türkiye'nin ilk ve tek tasarım patentli dondurmasını yaratan İbrahim Baş, "Oldukça kısıtlı sermaye ve birkaç metrekarelik işyerinde günde üç kilo üretim yapıp bunu satarak işe başladık. İlk günden bugüne sektörümüzdeki yenilikleri sürekli araştırdık, yatırımdan kaçınmadık. Teknolojiyi yakından takip ettik. Artan kalite ve yaptığımız yeniliklerin karşılığını sektörde sürekli büyüme olarak aldık ve Sakız AŞ, bugün Türkiye'nin pek çok noktasında tüketici ile buluşan bir şirket oldu" diye konuştu. Sakız AŞ'nin bölgesel pazar payını yüzde 65, Türkiye geneli pazar payının ise yüzde 15'lerde olduğunu kaydeden Baş, bununla birlikte dış pazarlarda da etkili olmaya çalışacaklarını, önceki yıl girdikleri Irak ve Gürcistan pazarında da önümüzdeki yıl daha iyi bir yer kapmayı amaçladıklarını söyledi.

Dondurma tüketimi AB'nin çok gerisinde

Samsun OSB'de üç bin 800'ü kapalı toplam 6 bin 500 metrekare alana kurulu Sakız AŞ tesislerinin yıldabeş bin ton dondurma üretim kapasitesi bulunduğunu söyleyen Baş, endüstriyel dondurma üreten 7'nci firma olduklarını belirterek Sakız AŞ'nin Türkiye markası olma yolunda ilerlediğini dile getirdi. Ülke insanına dondurmayı sevdirmeye çalıştıklarını söyleyen Baş, "Avrupa ülkelerinde kişi başı yıllık tüketim 16-20 litre arasında iken bu Türkiye'de 1.80 litre düzeyinde Bizde dondurma soğuk tatlı olarak algılanmıyor. Oysa yaz kış tüketilebilen sağlıklı bir üründür" dedi.

Tüketimin durma noktasına geldiği kış aylarında üretime devam etmek ve halkın beğenisine farklı çeşitlerde sunmak için sürpriz ürünler hazırladıklarını söyleyen Baş,"Hedefimiz Kaliteden ödün vermeden Türkiye markası olmak. Ürün çeşidimizi ve kalitemizi artırarak yolumuza devam edeceğiz" dedi. Damak zevkine göre müşteriye her çeşit ürünü sunmaya çalıştıklarını ifade eden İbrahim Baş, "Ürün özelliğimiz tamamen doğal meyveden ve erimeden keyifle yeniyor olmasıdır. Sarımsaklı, acılı, tarçınlı, mangolu, hurmalı, yoğurtlu, çikolatalı gibi değişik çeşitlerle her türlü damak zevkine hitap ediyoruz " şeklinde konuştu.

Dondurulmuş pasta bir yıl dayanabiliyor

Dondurulmuş pasta üretimi de yaptıklarını anlatan İbrahim Baş, Karadeniz bölgesinde fabrikasyon sisteminde dondurulmuş pasta üretimi yapan ilk ve tek firma olduklarını dile getirdi. 12 adet dondurulmuş pasta çeşidi imal ettiklerini belirten Baş, ürünlerinin derin dondurucuda bir yıl süreyle tazeliği ve lezzetini koruduğunu anlattı. Sürekli artan kalite ile büyümelerini sürdüreceklerini açıklayan Baş, "Modern teknolojisi, performansı ve güvenlik standartlarındaki üretimi, eğitimli ve yetişmiş elemanları, güncel ürün ve üstün hizmetleri ile çevre ve toplum beklentilerini zirvede tutarak ülke ekonomisine sağladığı katkı ile bir dünya markası olmak ve bu hedefe koşarken görev sorumluluk ve mutluluğu paylaşmak firmamızın politikasıdır" dedi.

Bundan 30 yıl önce birkaç metrekarelik dükkanda günde üç kilo dondurma üretimi ile işdünyasına giriş yapan Sakız AŞ, bugün beş bin ton kapasiteli üret...

Salim Sürmeli - Referans
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2008 Cuma 18:12:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?