20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

BÜROKRASİ AŞILAMIYOR, KOBİ'LERE TAHSİS EDİLEN KAYNAĞIN YARISI BİLE KULLANILAMADI

Türkiye'nin dünya ekonomi liginde basamak atlaması için güçlü KOBİ'lere ihtiyacı olduğunu belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu çerçevede hazırlanan destek paketlerinin 'bürokratik' engeller yüzünden havada kaldığından dert yandı. Çoğu zaman KOBİ'lerin kendilerine sunulan bu kaynaklardan haberdar olmadığını belirten Vardan, "Haberi olanlardan büyük bir kısmı da bunları bürokratik işlemlerden dolayı kullanamıyor. KOBİ'lere devlet tarafından ayrılan kaynağın yalnızca yüzde 40'ının kullanılması, bunun en güzel örneğini göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisinin yüzde 99,8'ini oluşturan küçük ve orta boy işletmelerin gelişmiş ekonomilerdeki payı da yüzde 96 ile 99 arasında değişiyor. Derneğin Genel İdare Kurulu'nda yaptığı konuşmada bu noktaya dikkat çeken Vardan, ülkelerin toplam rekabet güçlerini artırmalarının ancak bu işletmelere yapacakları yatırımla mümkün olacağına işaret ederek, bu sebeple mikro kredilere büyük önem verildiğini ve sadece küçük işletmelerin yararlanmasına yönelik destek mekanizmaları geliştirdiğini kaydetti. Küçük ve orta boy işletmelere faaliyet gösterdiği sektöre göre Halk, Ziraat ve Vakıfbank kanalıyla çeşitli destekler sağlanıyor. Bu konudaki son örnek ise KOSGEB üzerinden üretici esnafa verilecek sıfır faizli 18 ay vadeli 25 bin YTL'lik kredi. Söz konusu işletmelerin destek ve teşvikleri için sağlam temelli bir sistemin hâlâ kurulamadığını, ülkede imalatçı KOBİ niteliğindeki 300 bin işletmenin sadece 10 bin kadarının bu desteklerden yararlanabildiğini ifade eden Vardan, teşvik ve desteklerden yararlanabilenlerin oranının yüzde 3 seviyesinde bulunduğunun altını çizdi. Yardım ve desteklere etkin erişim modellerinin geliştirilmesi, kaynakların kullanılmasının sağlanmasını isteyen MÜSİAD Başkanı, "Bunları gerçekleştirirken kamu ve sivil toplumla uyum içinde olmalı, yerel değerlerimize sahip çıkmalı, çok daha fazla çalışmalı ve sabırlı olmayı öğrenmeliyiz." dedi. KOBİ'lere yönelik KOSGEB'in teşvik bütçesinin artırılmasını ve sağlam temelli bir sistemin kurulmasını talep eden Ömer Cihad Vardan, yardım ve destekler hakkında zaman temelli ve bütçeye bağlanmış yatırımlar hakkında net bilgi ortaya konulmasını, kaynakların kredi-faiz destekleri şeklinde değil, reel destekler şeklinde kullandırılmasını, destek oranlarının; gelişmiş, az gelişmiş ve normal bölge şeklinde gözden geçirilerek yeniden belirlenmesini önerdi. Sanayi işletmelerinin büyük çoğunluğunu KOBİ'ler oluşturuyor. Söz konusu işletmeler, hizmet sektörü de dahil olmak üzere bütün işletmelerin sayısının yüzde 99'unu, toplam istihdamın yüzde 77'sini barındırıyor. KOBİ yatırımlarının toplam yatırımlar içindeki payı yüzde 38'e ulaşıyor.

Söz konusu rakamlara atıfta bulunan Vardan, KOBİ'lerin öneminin, istikrarlı büyüme, işsizliğin azaltılması, yeni istihdam alanları oluşturmasına yaptığı katkılardan dolayı her geçen gün arttığını söyledi. Vardan, küçük işletmelerin rekabet ortamına kendilerini hazırlaması için radikal kararlar almalarının şart olduğuna da vurgu yaptı. KOSGEB Başkan Vekili Mustafa Kaplan da, iş dünyasında önemli bir değişim ve gelişim yaşandığını belirterek, sivil toplum örgütlerinin bu değişim ve dönüşümde rol alması gerektiğini söyledi. İşletmelerin yeni ekonomik kavramlara ayak uydurmasının şart olduğunu da ifade etti.


İmalatçı esnafa sıfır faizli, 18 ay vadeli kredi*

İmalatçı esnaf ve sanatkâra, sıfır faizli, 18 ay vadeli 25 bin YTL'ye kadar kredi kullandırılacak. Müracaatlar 20 Ağustos'tan itibaren başlayacak.

Başvurular, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası'na yapılacak.

Teminat sorunu yaşayanlar, Kredi Garanti Fonu'na başvurabilecek.

KOSGEB, yapılan başvuruları imalatçı kriterlerine göre değerlendirecek.

Kaynağın yüzde 25'i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 75'i de diğer yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkâra kullandırılacak.

(*) KOSGEB aracılığıyla organize edilecek Esnaf ve Sanatkâr Kredisi Destek Programı çerçevesinde toplam 125 milyon YTL kredi kullandırılacak.

Elazığ, Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 09:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?