25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

% 25 kamu ortaklığı olursa talip

Dünya devi General Electric, Türkiye’deki nükleer enerji ihalelerine girmeyi planlıyor. GE Türkiye Başkanı Cordoba, “Nükleer ihalesinde, yüzde 25-30 kamu ortaklığına sıcak bakıyoruz” dedi

Dünyada 300 bini aşkın çalışanı, 2009 cirosu 37 milyar dolar olan General Electric (GE) Türkiye’de nükleer enerji ihalesine girmeye hazırlanıyor. General Electric Batı Avrupa, Afrika ve Türkiye Başkanı Ricardo Cordoba, “1948 yılından beri Türkiye’deyiz. Nükleer santralin kurulmasında şartları inceleyeceğiz. Yüzde 25-30 kamu ortaklığına sıcak bakıyoruz. Ancak, Türkiye’deki önceliğimiz malzeme ve teknoloji sağlamak” dedi.

Cordoba, Türkiye’nin toplam elektrik santrali kurulu gücünün 42 bin megavat olduğunun bunun 7 bin megavatını GE Energy tarafından kurulduğunu belirterek şöyle konuştu:
“GE Energy’nin, Türkiye’de kurmuş olduğu gaz, hidroelektrik ve rüzgâr türbini filosunun gücü ise 7 bin megavattan fazla. Bu Türkiye’deki üretimin yüzde 30’u demek. GE Energy Türkiye’de kurulu sistemler ve yerel organizasyon bakımından çok güçlü bir pozisyonda. Enerji üretimi ekipmanına ek olarak, GE Energy Türkiye’de yedek parça ve bakım hizmetleri, iletim ve dağıtım otomasyonu, çevre hizmetleri ve su teknolojileri de sağlıyor.”

Enerji interneti
Artan elektrik ihtiyacını karşılamak için Türkiye’de santral yatırımlarının sürekli artığına dikkat çeken Cordoba, “Ancak, sadece yeni santraller kurarak elektrik ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Santrallerin yanında, mevcut elektrik şebekesini bilişim teknolojileriyle birleştiren akıllı şebeke ve sayaç sistemlerinin devreye alınması gerekir” şeklinde konuştu.

Akıllı şebekeyi, mevcut elektrik altyapısını, otomasyon ve bilişim teknolojileri ile birleştirip, enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olacak bir sistem olarak tanımlayan Cordoba, “Bu sistemi, eşzamanlı data ve bilgi sunan bir ‘enerji interneti’ olarak adlandırabiliriz” dedi.

‘Teşvikler yetersiz’
Cordoba, Türkiye’de teşviklerin yeterli olmadığını ve Avrupa’ya yakın olması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’de yenilebilir enerji kanununa göre verilen taban fiyat 5 ile 5.5 euro arasında. Oysa bu durum Avrupa ülkelerinde 8-16 euro arasında. Türkiye’de bu durum en azından 8.5 olursa yatırımlar artacak. Yatırımlarımız konusunda bizim hedeflerimiz değişmedi” dedi.

 GE’nin geçen yılki geliri 37 milyar dolar
General Electric (GE), farklı alanlarda faaliyetler gösteren global bir altyapı, finans, enerji ve medya şirketi. GE, 100’ü aşkın ülkede enerjiden su ve ulaşıma, sağlıktan para ve bilgi erişimine kadar pek çok alanda müşterilerine hizmet veriyor ve dünya genelinde 300 binden fazla çalışan istihdam ediyor.
GE enerji sektörüne doğal kaynakları daha verimli kullanmaya yardımcı olan teknolojiler geliştirerek hizmet veriyor. 2009’da yıllık geliri 37 milyar dolara ulaştı.

 ‘Türkiye rüzgârda Avrupa’dan şanslı’
Ricardo Cordoba, Türkiye’nin rüzgâr potansiyeli açısından Avrupa’dan daha şanslı olduğunu belirterek şöyle dedi: “Türkiye’de toplam kurulu rüzgãr santrali gücü yaklaşık 700 megavat. Türkiye’nin toplam elektrik santrali kurulu gücünün 42 bin megavat olduğu düşünülürse rüzgârın payının ne kadar küçük olduğu görülür.”

Nevin Donat - Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2010 Pazar 20:12:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?