19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

"Herkes işini büyütmek zorunda"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küçük olsun benim olsun devrinin bittiğini belirterek, önümüzdeki dönemde ayakta kalabilmenin, zengin olabilmenin tek formülünün herkesin işini büyütmesi olduğunu söyledi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise, ekonomik krizin aşılmasının yolunun birlikte hareket etmekten geçtiğini ifade etti.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) kuruluşunun 108. yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Sivas'a gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Veysel Dalmaz'ı makamında ziyaret etti.

Ardından STSO binasına geçen Hisarcıklıoğlu, Kredi Garanti Fonu Sivas Şubesi'nin açılışını yaptıktan sonra vergi rekortmenleri, en çok ihracat yapan kurumlar ile STSO'ya üyelikte 40 yılını dolduran üyelere ödül törenine katıldı. STSO Konferans Salonu'nda yapılan törende konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, küresel krizin birliktelikle giderileceğini belirterek, "Dünyadaki kriz büyük bir yol aldı. Bu güne kadar en büyük kriz 16 aydan fazla yer almamış. Son krizin çıkış noktası olan ABD'deki başlangıç tarihine baktığımızda bu krizde önemli yol katetmiş durumdayız. Bize bir parça geç geldi, bizden de bir parça geç gidecek ama özellikle ABD ve Avrupa'da trilyonların boca edildiği bir ortamda güven nedeniyle o trilyonlarca dolar henüz hareket etmiyor.

Fakat Mart ve Haziran ayı bilançoları yayınlandıktan sonra bütün dünyada yazılabilecek zararların yazılmasından sonraki süreçte bu trilyonlarca doların hareket edeceğini bekliyoruz. Bunun hareket etmesi şüphesiz ki bize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Ondan dolayı bir parça dişimizi sıkmamız gerekiyor, bir parça birbirimize sarılmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Yine bu süreç içerisinde belki güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, Türkiye'de krizin sancılarının 2007 yılında başladığını, bunun nedeninin de siyasi tartışmalar olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Belli bir düzeye geldiğimizde rehavete kapıldık, haberiniz olsun. Büyümede 2005-2006 durağanlıkta devam etti. Son 5 yılda yüzde 7.1'lik bir ortalama yakaladık ki; cumhuriyet tarihinin en büyük ortalamasını yakalamıştık. Fakat 2007'ye geldiğimizde daha dünya krizi başlamadan önce sıkıntıya girdik, sonra çalıştık rehavete kapıldık.

Ondan sonra ne yaptık. Birbirimize düştük. Siyaset ön plana çıktı. Anayasa'ydı, başörtüsüydü, kapatmaydı, açmaydı, birbirimizi öteki diye ayrıştırma noktasına geldiğimiz anda ne kaçtı? Bereket kaçtı. Siyaset bir numaraya geldi, ekonomi ve vatandaşın durumu unutuldu. Bunda herkesin sorumlu olduğunu açıkça söyleyeyim. Birinin az, birinin çok. Birlik, beraberlik, sağduyu çağrıları yaptık algılayan da olmadı. Yanlış algılayanlar oldu, siyasete çekenler oldu" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ülkede zenginleşmenin tüketime endeksli olduğunu kaydederek, "Tüketim arttıkça Türkiye'de zenginlik artıyor. Tüketim düştükçe zenginlik düşüyor. Yani Türkiye'nin zenginliği, milli gelirimiz, zenginliğimiz Türkiye'deki tüketime bağlı, iç tüketime bağlı. Onun için öncelikli olarak önümüzdeki dönemde yapmamız gereken iş; iç tüketimimizi arttırmamız lazım" şeklinde konuştu.

Krizden çıkmanın yöntemlerini de anlatan Hisarcıklıoğlu, "Burada para var. İşinize gelirse alırsınız. Hem de bir Kayserili olarak bedava anlatacağım size. Önümüzdeki dönemde ayakta kalabilmenin, zengin olabilmenin tek bir formülü var; herkes işini büyütmek durumunda. Eskiden bizde küçük olsun bizim olsun vardı. Bu devir bitti haberiniz olsun. Şimdi küçük olsun benim olsun yerine, büyük olsun bizim olsun devri başladı. Bütün dünyada değişim bu" dedi.

Hisarcıklıoğlu, daha sonra 2008 yılı gelirler vergi rekortmenlerine, en çok ihracat yapan kurumlara ve STSO'ya üyelikte 40 yılını dolduranlara plaketlerini verdi. Hisarcıklıoğlu, STSO Başkanı Osman Yğldırım'ın TOBB ETÜ'nün bir bölümünün Sivas'a açılması isteğine de olumlu cevap vererek, "Bina ve içini siz yapın, öğretmenleri ben vereyim" dedi. Hisarcıklıoğlu, Sivasspor'un bu yılın şampiyonu olacağını da belirterek, sadece Sivaslıların değil tüm Anadoluların Sivassporlu olduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 09:57:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?