19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

1 liranız bile varsa getirin

Yastık altındaki birikimin ekonomiye kazandırılması çağrılarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da katıldı. Vatandaşa "1 liralık kaynağınız varsa dahi getirin" diyen Başkan Turan Erol, meslek örgütlerinin de taşın altına elini sokması gerektiği görüşünde.

Meslek örgütlerinin 20 milyar dolarlık birikimi olduğuna yönelik demeçleri hatırlatan Erol, bunun 10 milyar dolarının bile doğrudan şirket finansmanı için sisteme kazandırılmasının olumlu olacağını ve krizin çok rahat atlatılabileceğini söyledi. SPK Başkanı, "Şu an fedakârlık yapma zamanı. Fedakârlıkların bu ortamda yapılması gerekir. Şimdi yapılmaz ise gelecekte bir anlamı kalmaz. Güney Kore'de yapılan '1 dolar' çağrısında kısa sürede 100 milyon dolar toplandı. Yurtiçi kaynaklarımızla kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz." dedi.

SPK Başkanı Erol, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) sohbet toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Küresel krize değinen Erol, son bir ay içerisinde 7 düzenlemenin hayata geçirildiğini kaydetti. Küresel krizin kaynağında aşırı borçlanma, kolay para kazanma ve reyting konusu olduğunu dile getirdi. Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan ve yaklaşık 500 milyon TL'lik talebin geldiği 'gelire endeksli senetler'in (GES) beklentileri karşılamadığına yönelik eleştirilere karşı çıktı. GES için ikincil piyasa oluşturmaya yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirten Erol, "Elde edilen tutar başlangıç için iyi. Küçümsenmemesi gerekiyor." dedi.

Altyapı yatırımları hızlanacak

Belediyeler başta olmak üzere kamu altyapı yatırımlarına ilişkin 'Altyapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı' (AGYO) tebliğinin Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten SPK Başkanı Erol, yatırımlar için yeni finansman kaynağı oluşturulacağını kaydetti. Buna göre metro başta olmak üzere altyapı yatırımları için şirket kurulabilecek, bu kuruluşlar ileride halka arz edilebilecek. Şirketler gözetim ve denetim halinde olurken, kurallara uyulmaması halinde haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Tebliğe göre ani usulde kurulacak ortaklıkların; kayıtlı sermayeli olarak anonim ortaklık şeklinde kurulması, asgari yüzde 10'u nakit karşılığı olmak üzere başlangıç sermayesinin 100 milyon TL'den az olmaması gerekiyor. Ortaklıklar, süreli veya süresiz olarak kurulabilecekler. Ortakların niteliklerinin belirlendiği tebliğe göre, ortaklıkların, kuruluşlarının ticaret siciline tescilini takip eden 2 yıl içinde ortaklığa portföy işletmeciliği faaliyet izni verilmesi ve ortaklık paylarının kayda alınması talepleriyle kurula başvurmaları zorunlu olacak.

Reyting ölçümü zorunlu değil, gönüllü olacak

SPK Başkanı Erol, şirketlere uygulanan reyting sisteminin geçerliliğini yitirdiğini belirterek bu ölçüm sisteminin zorunluluk olmaktan çıkarılacağını söyledi. Yeni düzenleme ile reyting gönüllülük esasına dayanırken, şirketler Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi'ne (UFRS) göre finansal risk raporlarını kendileri hazırlayacak. Bağımsız denetimden geçirip SPK'ya sunacak. Reytingde monopol bulunduğuna, küresel dört-beş oyuncu olduğuna dikkat çeken Erol, "Reyting konusunda ortak bir yaklaşım yoktu dünyada. Bu konuda bir monopol vardı. 3-4 reyting şirketi vardı ve bunları denetim altına almanız, cezalandırmanız mümkün olmuyordu. Çalışma stilleri çok farklı, kapalı kutu gibi çalışıyorlar." dedi. SPK olarak finansal raporlarında döviz açık pozisyonunun önemli olduğunu belirten Erol, 2008 bilançolarının mart ayında geleceğini aktardı.

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 01:32:05
Güncelleme :1 Şubat 2009 Pazar 11:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?