19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

'10 Eylül'de akaryakıt almayın'

Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, dünyanın en pahalı akaryakıtının Türkiye’de kullanıldığını ileri sürerek, tüketicileri “zamlara seyirci kalmamaya” ve 10 Eylül’de bir gün akaryakıt almamayarak bu durumu protesto etmeye çağırdı.
Ali Çetin, Ankara Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (ASMMMO) bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de katıldı. 

Çetin, dünyanın en pahalı akaryatının Türkiye’de kullanılmasının sadeci tüketicileri değil, üreticileri, çiftçi ve akaryakıt istasyonu sahiplerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Bu durumdan herkesin şikayetçi olduğunu belirten Çetin, “Akaryakıt istasyonu sahipleri hükümetlerin kendilerini ‘vergi tahsilat memuru’ yerine koymasından son derece rahatsızlar. Çünkü 3 YTL’lik benzinin 2 YTL’si vergi” dedi.Çetin şunları söyledi: 

“Çiftçi son derece rahatsız. Çünkü, 1998’de 1 litre benzin 2.4 kilo buğdaya alınıyordu, 2001’de aynı benzin 4.5 kilo buğdaya alındı, 2002’de 6 kilo buğdaya, 2005’te 7.1 kilo buğdaya ve 2006’da 1 litre benzin 8.2 kilo buğdaya alınıyor artık.” 

PAHALI AKARYAKIT KAYITDIŞILIĞI ARTIRIYOR 

IMF'nin emrindeki hükümetlerin bir yandan Türkiye’nin tarımını, bir yandan da dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan çiftçiyi yok ettiğini vurgulayan Çetin, pahalı akaryakıtın kayıtdışılığı ve akaryakıt kaçakçılığını teşvik ettiğine dikkat çekti. 

Büyük holdinglerin ödedikleri vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının yüzde 10-12 civarında olduğunu kaydeden Çetin, Türkiye’de dolaylı vergilerin, vergi toplamanın bir aracı olarak görüldüğünü belirtti. Çetin, bu yöntemin az gelişmiş ülkelerde uygulandığını söyledi ve “Kayıtdışılık ortadan kaldırılmadığı takdirde, vergi kaçağını önlemek mümkün değildir” dedi.
 
Çetin, bu ve önümüzdeki hafta söz konusu kampanyaya ilişkin, çeşitli sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapacaklarını, ortak taleplerini iktidara ileteceklerini ve 10 Eylül’de akaryakıt almama kampanyasına, DİSK, Ankara Ticaret Odası, ASMMMO gibi kuruluşların da destek veridiğini bildirdi.
 
DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de tarım ve sanayideki en önemli maliyet unsurunun akaryakıt olduğunu söyledi. Tarım ürünlerindeki maliyet yükseliği nedeniyle çiftçinin, ürününü maliyetin altında satmak zorunda kaldığını ifade eden Bedük, serbest piyasa içindeki haksız rekabetin üreticilerin mallarını iç ve dış piyasada satmalarını engellediğini kaydetti.


ANKA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2006 Pazartesi 14:29:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?