27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

1000 büyük şirket hedefi

Türkiye'nin 1000 büyük şirketinden 872'sinin borsada olmadığını hatırlatan İMKB Başkanı, 'Halka Arz Seferberliği'nde hedefe bu şirketleri koydu. SPK Başkanı mevzuatı gevşetme sinyali verdi. Seferberlik sloganı ise TOBB Başkanı'ndan geldi: Bedava para var.

Bir süredir gündemde olan 'halka arz seferberliği' dün resmen başladı. Protokolü bir yıldır imzalanmasına rağmen henüz yeterli başvurunun olmadığı İMKB'de gerçekleştirilen toplantıda, sermaye piyasalarının patronları borsada işlem görmeyen şirketlere oldukça iddialı vaatlerde bulundu. Yüksek Planlama Kurumu'nun vergi avantajı planlarından bahseden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, şu anda dünyada ve Türkiye'de likidite bolluğu bulunduğunu belirterek, "Konjonktür halka arz için çok uygun. Halka arz olan ilgi görür. Hedef, 2023'te borsada işlem gören 1000 şirkete ulaşmak" dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise "10 bin borsa şirketi" tahmininde bulundu. Halka arz seferberliğinin ses getirecek sloganı da Hisarcıklığıoğlu'ndan geldi. Hisarcıklıoğlu, "Bedava para var. Kullanın" dedi.

Vergi avantajı gündemde
İMKB'nin Türkiye ekonomisine bugüne kadar 44,5 milyar dolar kaynak sağladığını söyleyen İMKB Başkanı Erkan, son 5 yılda sağlanan kaynağın ise yaklaşık 21,5 milyar dolar olduğunu anlattı. Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımların da üçte birinin (14.8 milyar dolar) İMKB'de işlem gören şirketler üzerinden geldiğine dikkati çekti.
1990'lı yıllarda bazı vergi indirimleri vardı, bunlar 2000'li yıllardan sonra ortadan kalktı. İlgililerle görüştük. İstanbul Finans Merkezi projesi çerçevesinde de Yüksek Planlama Kurulu'nun aldığı kararlar içerisinde şirketlere vergisel boyut da dahil olmak üzere bir sürü teşvikin getirilmesi söz konusu."

Önceliklerinin Türkiye'nin ilk bin şirketi içinde yer alan şirketleri sermaye piyasasına kazandırmak olduğunu söyleyen Erkan, Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşundan 403, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşundan ise 469 şirketin İMKB'de işlem görmediğini hatırlattı. Bazı büyük finans, ticaret, hizmet ve kamu şirketlerinin de borsada olmadığını belirten Erkan, "Türkiye sermaye piyasasının büyüme potansiyeli de burada yatıyor" dedi.

Halka açık olmayan şirketlerin sermaye piyasasına açılması ve sermayenin tabana yayılmasının teşvik edileceğini, vergi de dahil her türlü önlem alınacağını söyleyen Erkan, "Zannediyorum hükümetimiz belli teşvikler çıkaracak" dedi.

Halka açıl, servetin artsın
SPK Vedat Akgiray ise, SPK mevzuatının açtığı maliyetlere ilişkin olarak, "Biz de biraz işi sıkıyoruz, azaltacağız. Çoğu da gereksiz, eskiden gerekliymiş, artık değil ve bunu samimi söylüyorum" dedi. Akgiray, şirket sahiplerine "yüksek servet" mesajını da şu sözlerle verdi: Halka açık bir şirket olmak, kişisel serveti artırmanın bir aracı.

"Bin tane, on bin tane şirket. Hepsi olur. Hedefi büyütmekte fayda var" diyen Akgiray, zihniyet revizyonu peşinde olduklarını vurguladı. Akgiray, "Eskiden SPK, şirketlerin veya vatandaşların verdiği beyanı acaba doğru mu diye incelemek ihtiyacı hissetmiş. Yanlış bulma hevesi varmış. Biz şimdi demeye çalışıyoruz ki; Biz beyanı doğru kabul edelim" dedi.


Mağdurları Hisarcıklıoğlu hatırlattı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, halka açık olmayan şirketlere seslendi ve "Bedava para, bunu kullanın. Sıfır maliyet. Bankaya gitsen kırk tane nazını çekiyorsun. Ödeme günü geldiğinde 'ben bunu nasıl ödeyeceğim?' diye düşünmeye başlıyorsun" dedi. Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar kuralsızlıkların hakim olduğu bir piyasanın bu sayede kurallara ve standartlara kavuşmuş olacağını vurgularken, özellikle küçük tasarruf sahiplerinin mağdur olmamasının sağlanması gerektiğini belirtti. "Sermaye piyasalarında geçmişte yaşadığımız kötü tecrübeler yabancıları ürküttü ve kaçırdı. Tasarruf sahibini hor gören anlayış, sermaye kıtlığının en önemli sebeplerinden biri. Kaldı ki kamunun yüksek borçlanma ihtiyacı zaten kısıtlı olan fonların büyük bir kısmını da yutuyor, şu son dönemde gördüğümüz gibi" diyen Hisarcıklıoğlu, kayıt dışılığa karşı mücadelede de sermaye piyasalarının önemine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Kayıt dışı olduğu sürece demokrasinin kalitesini artırabilmek mümkün değil. Hadi bakalım hanginiz babayiğitseniz gelin bugün hesap sorun bakalım oy verdiklerinizden. Hesap veremeyen, hesap soramaz" dedi.

Referans
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 15:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?