28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

14 ülke için ikamet izni şartı kalktı

İçişleri Bakanlığı, aralarında İsrail, Rusya Federasyonu, Hindistan ve Mısır'ın da bulunduğu 14 ülke vatandaşlarının Türkiye'den gayrimenkul edinmesinin ön koşulu olan "ikamet izni" şartını ve gayrimenkul sınırlamasını kaldırdı. Daha önce 6 ay ikamet izni şartı ile sadece bir konut alabilen İsrailliler ve Ruslar yeni düzenleme ile ikamet izni olmadan sınırsız arsa, arazi, konut ve işyeri satın alabilecekler. 

İçişleri Bakanlığı, yabancıların taşınmaz mal edinmeleriyle ilgili gizli bir genelge yayınladı. 1 Haziran 2006 tarihli genelge Başbakanlık, MGK, Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili bakanlıklara da gönderildi.

 İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu imzası ile yayınlanan genelge ile Türkiye'de gayrimenkul edinmesi "ikamet izni" ön şartına bağlı olan 14 ülke vatandaşları için aranan koşul, kaldırıldı. 

İsrail, Rusya Federasyonu, Bosna Hersek, Hindistan, Maritus, Mısır, Singapur, Togo, Endonezya, Kongo Cumhuriyeti, Şili, Filipinler, Tayland ve Özbekistan ön koşulu kaldırılan ülkeler olarak belirlendi. 

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri A grubu ülkeler arasına alındı. A Grubu ülke vatandaşlarından, Türkiye'ye geldikten sonra vize süreleri sonunda ikamet izni isteyenlere önce üç, devamında en fazla beşer yıllık sürelerle geçici ikamet izni veriliyor. Bunlardan Türkiye'ye gelerek genelde tatil bölgelerine yerleşen ve buralarda gayrimenkul satın almış olanların, Türkiye'de kalmak ve yerleşmek niyetinde bulunanların, kendi iradesi veya ailesine tabi olarak, şahsi hayatı için yakın ilişkiler kurduğu yer sayanlara, Türkiye'yi sosyal irtibatları ve yaşamak için hayatlarının merkezi haline getirmeleri halinde 5'er yıllık ikamet izni veriliyor. 

Yabancıların mülk edinmek amacıyla tapu müdürlüklerine yaptıkları başvurularda 6 ay geçerli ikamet izni talep edildiğine dikkat çeken Bakan Aksu genelgesinde, AB ve OECD ülkeleri dışında yer alan yabancılara emniyet tarafından resen ikamet izni verilmemesinin kısır bir döngüye neden olduğuna dikkat çekti. 

Aksu, AB ve OECD ülkesi olmamasına rağmen gayrimenkul edinilmesinde 6 aylık ikamet izni ön şartına bağlı olan 14 ülke vatandaşının taşınmaz mal, konut, işyeri edinimi ile ilgili müracaatlarında 6 ay süreli ikamet izni verilmesinin uygun olacağının değerlendirildiğini aynı genelgeyle bildirdi. Böylece İsrail ve Rusya Federasyonu vatandaşları da Türkiye'den taşınmaz mal, konut ve işyeri edinmek amacıyla müracaat ettiklerinde ikamet izni aranmadan kendilerine ikamet izni verilecek ülke vatandaşları arasında yer aldı. Diğer ülkeler ise şöyle:
“Bosna Hersek, Hindistan, Maritus, Mısır, Singapur, Togo, Endonezya, Kongo Cumhuriyeti, Şili, Filipinler, Tayland ve Özbekistan. 

AB ve OECD ülkeleri: 

ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Yeni Zelanda, Yunanistan, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İzlanda, Güney Kore, Meksika, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi.”
Karşılıklılık ilkesine göre ülkeler kategorilere ise şöyle ayrılıyor: 

“A listesi (Şart ve önkoşul olmadan taşınmaz edinebilen ülkeler) 

Almanya, ABD, Arjantin, Belçika, Benin, Brezilya, Burkina, Faso, Burundi, Çad, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Fas, Fildişi Sahili, Finlandiya, Fransa, Gabon, Bambiya, Gine, Gine-Bissau, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Jamaika, Kenya, KKTC, Kolombiya, Lübnan, Lüksemburg, Mali, Moldova, Monako, Namibya, Nijer, Norveç, Peru, Portekiz, Senegal, Sırbistan ve Karadağ, Slovakya, Surinam, Uruguay, Yeşil Burun Adaları, Yunanistan. 

B listesi (Her koşulda taşınmaz satın alamayan ülkeler) 

Afganistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Dominika, Etiyopya, Eritre, Gana, Haiti, Irak, Kamboçya, Katar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kuveyt, Kore Demokratik Cumhuriyeti, Küba, Laos, Libya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Nijerya, Oman, Romanya, Sierra Leone, Slovenya, Somali, Lucia, Suriye, Sırbistan, Tacikistan, Tongo, Tuvalu, Türkmenistan, Vietnam, Yemen.
 
C listesi (Taşınmaz mal edinmeleri izne bağlı ülkeler) 

Avustralya (5 yıl ikamet şartıyla), Avustralya, Bahreyn, Barbados, Bosna Hersek (6 ay ikamet şartıyla), Cezayir, Kore Cumhuriyeti, Hindistan (6 ay ikamet şartıyla), İzlanda (5 yıl ikamet şartıyla), Kırgızistan (sadece konut ve işyeri), Kanada (5 yıl ikamet şartıyla), Litvanya, Lihtenştayn (10 yıl ikamet şartıyla), Macaristan (5 yıl ikamet şartıyla), Malta (5 yıl ikamet şartıyla), Malezya, Maritus (6 ay ikamet şartıyla), Meksika (6 ay ikamet şartıyla), Mısır (6 ay ikamet şartıyla), Pakistan, Polonya, Singapur (6 ay ikamet şartıyla 1 konut), Togo(6 ay ikamet şartıyla) Tunus, Ürdün (sadece iki konut), Yeni Zelanda. 

D listesi (Sadece konut ve işyeri edinebilen ülkeler)Çin Halk Cumhuriyeti.

E listesi (Geçerli ikamet izni kaydı ile taşınmaz edinebilen ülkeler)6 ay ikamet kaydıyla; Danimarka (1 konut), Endonezya (1 konut), Filipinler (1 konut), İsrail (1 konut), İsviçre (her türlü taşınmaz), Japonya (her türlü taşınmaz), Kongo Cumhuriyeti (hür türlü taşınmaz), Rusya Federasyonu (sadece konut ve işyeri), Şili (her türlü taşınmaz), Tayland (sadece konut), Özbekistan (sadece konut veya işyeri)
ANKA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2006 Perşembe 11:23:23
Güncelleme :20 Temmuz 2006 Perşembe 19:54:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?