22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

159 milyon YTL buharlaşır mı?

Türkiye Halk Bankası'nın Yahya Murat Demirel'e verdiği ileri sürülen 159 milyon YTL'lik kredi kayıplara karıştı.

Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in şirketlerine Türkiye Halk Bankası'ndan usulsüz kredi verildiği ve bankayı 159 milyon YTL zarara uğrattıkları gerekçesiyle 8 sanık hakkında açılan dava, Yargıtay'ın bozma kararının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı.

Egebank'a el konulmasından sonra başlayan ve 6 yıldır süren davada, mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyularak bankanın zararının tam olarak ne olup olmadığının belirlenebilmesi için dosyayı, bilirkişiye gönderdi.

TAM YETKİ İSTEDİLER

Uzman emekli bankacılardan oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti, hazırladıkları raporu mahkemeye gönderdi. Bilirkişi, 13 klasörlük dava dosyasını tek tek incelediğini beyan etti, fakat bir sonuca ulaşamadıklarını kaydetti. Dava dosyası ile ekleri olan 13 klasörü tek tek taradıkları halde bankanın en son kalan bakiye alacağının ne kadar olduğunu tespit edemediklerini anlatan bilirkişi, sonuç alabilmeleri için mahkemeden tam yetki ve bazı belgeleri istedi.

Demirel'in eski şirketlerine dair her türlü hesap hareketlerini isteyen bilirkişi, belgelerin bulunduğu taktirde bir sonuca ulaşabileceklerini ve banka zararının tam olarak ne olduğunu hesaplayabileceklerini açıkladı. Heyet, banka kayıtları üzerinde mahallinde inceleme yetkisi verilmesini istedi.

'Krediyi ödedim'

Demirel, konuyla ilgili açılan ilk davada borcunu ödediğine dair belgeleri mahkemeye sunmuş ve beraat etmişti. Bankanın davayı temyiz etmesi üzerine dava bozulmuş ve yeniden yerel mahkemede görülmeye başlanmıştı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 yıl önce açılan davanın 8 şüphelisi, hakim karşısında suçlamaları reddetti.

Şüphelilerden Yahya Murat Demirel, 11 Eylül 2001 tarihinde verdiği ifadesinde, Halk Bankası ile bir protokol yapıldığını, bu protokol gereği 1998-1999-2000 yıllarında bankaya ödeme yapıldığını, geriye 23 milyon dolar kaldığını, alınan kredilerin fazlasıyla teminata bağlandığını iddia etmişti. Demirel, yüzde 80'i ödenen kredinin geriye kalan yüzde 20'si için bankaya teminat verildiğini söylemişti.

Ali Oktay/yeni şafak
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 11:35:37
Güncelleme :20 Ekim 2007 Cumartesi 12:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?