20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

1930'dan beri görülmedi

Mehmet Şimşek, ‘1930 dünya buhranından bu yana en büyük kredi kriziyle karşı karşıyayız ve gelişmeler bu krizin daha da derinleştiğini gösteriyor. Bizim için önemli olan krizin Türkiye’ye yansımalarının sınırlı kalması.?İnşallah da öyle olacak’ dedi

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada büyük bir kriz yaşandığını belirterek, “Dünya ekonomi tarihinde, 1930’lardan sonra dünyanın yaşadığı en büyük buhran dönemi olacak. Şu ana kadar bize yansımaları sınırlı oldu. İnşallahda öyle olacak, ama bu tesadüfi değil. Çünkü bizim rezervlerimiz iyi. Biz evimizi düzene koyduk” dedi. Şimşek, dünyada yaşanan ekonomik kriz karşısında sağlıklı para ve maliye politikalarını sürdüreceklerini belirterek, “İnşallah krizin bize yansımaları sınırlı kalmaya devam edecek” dedi. Şimşek, dünyada yaşanan ve giderek derinleştiği gözlenen krizin çözümü için son birkaç gündür biraz daha radikal kararlar alındığının görüldüğünü de kaydetti. Gaziantep Üniversitesi’nin akademik yıl açılış törenine katılan Şimşek, üniversitede ‘Türkiye Ekonomisi’ konulu ilk dersi verdi.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, dünyada yaşanan krize ilişkin şunları kaydetti: “Dünyada büyük bir kriz var. Biz, şu an bundan az etkilendik. Çünkü bizim rezervlerimiz iyi, cari açığı başka türlü finanse ediyoruz, kamu maliyemiz çok iyi. Avroyu para birimi olarak kullanmak için çok iyi bir düzeyde olmanız lazım. Biz evimizi hakikaten düzene koyduk. Buna da devam edeceğiz. Amerika’da büyük büyük bankalar batıyor. Avrupa’da da aynı şekilde ve dünyada gerçekten 1930’dan beri en büyük çöküşü yaşıyoruz. Dünya ekonomi tarihinde, 1930’lardan sonra dünyanın yaşadığı en büyük buhran dönemi olacak. Onun için bütün sinyaller var. Dünyada büyük bir finans krizi var, kredi krizi var, dünyada enerji krizi yaşandı, gıda krizi yaşandı... Hepsi birlikte yaşandı.”

‘AIG olayı çok büyük’

“AIG diye bir sigorta şirketi var, 1 trilyon dolar aktifi var. 74 milyon müşterisi var” diyen Şimşek şöyle devam etti: “Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden bir tanesi. Bu krizle birlikte öyle bir noktaya geldi ki, Amerikan Merkez Bankası iki gün önce hissesinin yüzde 80’ini satın aldı. 85 milyar dolarını nakit verdi. Bunlar büyük şeyler, çok ciddi bir tarihi dönemden geçiyoruz. Şu ana kadar bize yansımaları sınırlı oldu. İnşallah da öyle olacak, ama bu tesadüfi değil. Evimiz düzende olduğu için iyi. Geçen sene Türkiye’nin milli geliri 660 milyar dolardı, bu sene muhtemelen 800 milyar dolarda olacak.”

‘Günbe gün izliyoruz’

Muhtemelen 1930 dünya buhranından bu yana en büyük kredi kriziyle karşı karşıyayız ve gelişmeler bu krizin daha da derinleştiğini gösteriyor. Bizim için önemli olan krizin Türkiye’ye yansımalarının sınırlı kalması” diyen Şimşek, dünyada yaşanan krizi yakından takip ettiklerini vurguladı.
Şimşek, Türkiye açısından bütçe disiplininin korunuyor olmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz krizi yakından takip ediyoruz. Günbegün, anbean takip ediyoruz. Farkındayız. Türkiye açısından önemli olan elbette bütçe disiplininin korunuyor olması. Yılın ilk sekiz ayında bütçe, hedeflenenin çok ötesinde; çok olumlu bir seyir izliyor, bu da Türkiye’yi güçlendiriyor. Yine Türkiye’nin bankacılık sektörü, dünyada yaşanan bu büyük sorunlarla karşılaştırdığımız zaman son derece sağlıklı bir yapıya sahip. Dışar da yaşanan şokun etkisini tabiki bir anlamda azaltan sağlıklı bir yapıya sahip. Rezervimiz güçlü.”
Şimşek, “Ama elbette bu krizin Türkiye’ye yansımaları olacaktır. Ama şu ana kadar bizim daha öngördüğümüz şekilde dünyada yaşanan bu büyük krizin Türkiye’ye yansımaları sınırlı kaldı” dedi.

Enflasyonun kaynağı enerji

Enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Hiç moralleri bozmaya gerek yok. Enflasyonun temel kaynağı enerjidir. Enerji fiyatlarının artışı gıda fiyatlarının artışıdır. Türkiye, dünyadan çok farklı bir seyir göstermiyor. Hatta ümit verici birtakım gelişmeler var. Bütün dünyada fiyatlar artarken, çünkü dünya şu anda çok ciddi bir krizle karşı karşıya, emtia fiyatları düşmeye başladı, bu enflasyona yansıyacak. Enflasyon aşağı doğru inmeye başlayacak” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 14:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?