22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

2.37 milyar euroluk rekor ihale

Antalya Havalimanı işletmesi için yapılan ihaleyi Fraport-İçtaş ortak girişim grubu 2.37 milyar euro bedelle kazandı. 

17 yıl 3 ay 17 günlük işletme süresi için verilen rakamı ihale komisyonu başkanı Funda Ocak, "Rekor kırdık" diye değerlendirdi.
Antalya Havalimanı 1. ve 2. Etap Dış Hatlar Terminalleri, CIP, İç Hatlar Terminali ile bu terminallere ait mütemmimlerin işletme hakkının 17 yıl 3 ay 17 gün kiralanmak suretiyle verilmesi ihalesi 7 saate yakın maratonun ardından tamamlandı. 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde (DHMİ) gerçekleştirilen ihalede, teknik bölümde Çelebi Hava Servisi-Uluslararası Viyana Havalimanı ortaklığının elenmesinin ardından pazarlık aşamasına geçildi.
ALTI TURDA BİTTİ
Pazarlık bölümünde, Fraport-İçtaş ortaklığı ve TAV ile birebir görüşmeler yapıldı. Altı turda sonuçlanan ihalede, TAV, 2 milyar 267 milyon 960 bin euro teklifine ulaştı. Ic İçtaş İnşaat ve Fraport ortaklığının 2 milyar 371 milyon 800 bin euro teklif etmesi ile yeni işletmeci belirlenmiş oldu. 

İhale komisyonu başkanı Funda Ocak, "Nihai rakam ile rekor kırdık, mutluyuz" dedi.

Pal: 'Hepiniz Antalya’ya gelin. Yolcu sayısını artırın'


Antalya Havalimanı işletmecilik ihalesini İçtaş İnşaat ile birlikte kazanan Frafort'un Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Frafort Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Andrea Pal, Türkiye’nin geleceğine inandıkları için yatırım yaptıklarını belirterek, “Hepiniz Antalya’ya gelin. Yolcu sayısını artırın” dedi.
 
Ic İçtaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Fraport ile konsorsiyumu oluşturduklarını belirterek, 6 tur sonunda verilen rakamın bir rekor olduğunu söyledi. Bu rakamı elde edebilmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını ifade eden Çeçen, “Sektör için rekordur. En çok devlet kazandı. Antalya Havalimanı’nın birinci dış hatlarını iki yıldır zaten çalıştırıyorduk. Fraport ise 9 yıldır ikinci dış hatları çalıştırıyordu” dedi. 

Artık yeni bir lokal firmanın Türkiye’de olduğunu vurgulayan Çeçen, yeni oluşan konsorsiyumun uluslararası alanda TAV gibi eserler yapacağını belirtti. Çeçen, maksimum rakamı zorladıklarını kaydederek, ortaklarının onaylarını almak suretiyle rakamı zorladıklarını dile getirdi. 

İLK YIL YÜZDE 18 ÖDEME
Çeçen, ödemenin ilk yıl yüzde 18, sonraki yıl yüzde 7, izleyen yıllarda ise yüzde 5 olduğunu açıkladı.
Fropart AG Frankfurk Aiurport Services Worldwide Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Andrea Pal, güçlü bir yarışma olduğunun altını çizerek, devletin önemli bir gelire ulaştığını söyledi. “Antalya’da 17 sene sizi görmekten mutlu olacağız” diyen Pal, servis kalitesini yükselteceklerini dile getirdi. Pal, “Hepiniz Antalya’ya gelirseniz yolcu sayısını artırırsınız. Türkiye’nin geleceğine inanmasaydık yatırım yapmazdık” dedi. 

İhalede, ödeme fiyatlarına KDV dahilken TAV, 3 milyar 57 milyon 437 dolar, Fraport ise 3 milyar 197 milyon 400 dolar verdi. İhale euro bazında yapılırken, TAV 2 milyar 267 milyon 960 bin euro, Franfort ise 2 milyar 371 milyon 800 bin euro vererek ihaleyi kazandı.
anka
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 21:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimtokmak IP: 85.101.155.xxx Tarih : 12.04.2007 22:43:16
hayırlı olsun ülkemiz güzelbir kaynak daha kazandı umarım carcur olmaz bütceye yama olmaz