16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

2 milyar $'lık küçük bir hediye!..

KENDİLERİNİ Kazak-Rus ortaklığı diye tanıtan ve Petkim’in yüzde 51’ine 2 milyar 50 milyon dolar veren TransCentralAsia adlı konsorsiyum, ihale sonucunu Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e doğum günü hediyesi olarak götürdü. Özelleştirme İdaresi’nde gerçekleşen ihaledeki masada danışmanları InterConsult’ın sahibi Haluk Recai Ulusoy’un dışında kendini tanıtmayanlardan üçünün Şekerbank’a da ortak olan Kazak Bank Turan Alem’in ortakları olduğu belirlendi. Bank Turan Alem’in Yönetim Kurulu Başkanı Mukhtar Ablyazov başkanlığındaki ekip, ihale sonrasında özel uçakla Almatı’ya dönüp, dün doğum gününü kutlayan Nazarbayev’e, "Petkim ihalesini 2 milyar 50 milyon dolara biz kazandık" diyerek, ayrıntılı bir sunum yaptı.

MUKHTAR BÜYÜK ORTAK:

Petkim ihalesinde Haluk Recai Ulusoy’la birlikte masada oturanlar arasında yer alan Mukhtar Ablyazov’un yanısıra Bank Turan Alem’in Yönetim Kurulu Başkanvekili Yerkin Tatishev ile Murahhas Üye Bota Jardemel de hazır bulundu. Ablyazov ve Tatishev’in, hem Bank Turan Alem’in, hem de Petkim’e 2 milyar 50 milyon dolar veren TransCentralAsia adlı konsorsiyumun büyük ortakları arasında yer aldıkları saptandı. Konsorsiyumdaki Ermenistan doğumlu Ruben Vardanian’a ait Troika Dialog adlı yatırım bankasını temsilen de Michael Broidman’ın masada yerini aldığı vurgulandı.

HEP TURAN ALEM’CİLER:

Konsorsiyumun Türkiye’deki danışmanı Haluk Ulusoy’la ihale süreci boyunca bağlantıyı hep Bank Turan Alem’in ortaklarından Mukhtar Ablyazov’un başında bulunduğu ekip sürdürdü. Konsorsiyum temsilcileri Haluk Recai Ulusoy’a, "Biz Petkim’i mutlaka almak istiyoruz. Ancak, bu niyetimizi de işin başından çok belli etmeyi düşünmüyoruz. Kararlılığımızı ihale masasına oturup, açık artırmaya başlayınca gösteririz" dedi. Bu yüzden de ne ihale öncesinde, ne de sonrasında konsorsiyum ortakları kendilerini tanıtmaktan kaçındı.

6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM:

Başını Bank Turan Alem’in zirvesindekilerin çektiği TransCentralAsia konsorsiyumunun temsilcileri, "Petkim’e 2 milyar 50 milyon dolar vermemizin en önemli nedeni, orada yapmayı planladığımız gazdan etilen üretim tesisi ile rafineri yatırımıdır. İkisine toplam 6 milyar dolar dolayında yatırım yapmayı düşünüyoruz. Hedefimizde bu yatırımlar olmasa, Petkim’i almak için bu kadar ısrarlı davranmazdık" diye konuştu.

ÜLKER VE ÇALIK’LA GÖRÜŞTÜ:

Bank Turan Alem’in tepe yönetimi, Petkim ihalesine girecekleri konsorsiyumu oluşturmadan önce Türkiye’den ortak bulup, birlikte hareket etmeyi denedi. Bank Turan Alem yöneticileri, bu amaçla Ülker Grubu-Anadolu Grubu-Akkök Grubu konsorsiyumuyla bir görüşme yaptı. Aynı yönde bir görüşme de Çalık ve Hintli ortağıyla gerçekleşti. Ancak, her iki görüşmede de olumlu sonuç alınamayınca, söz konusu gruplar Kazaklar’dan farklı yapılarda Petkim ihalesine girdi.

KAZMUNAYGAZ ORTAK OLACAK:

TransCentralAsia konsorsiyumundan bir yetkili, "Kazakistan’ın Türkiye’ye dönük yatırımları Petkim’le sınırlı kalmayacak. İlk etapta Petkim işine Kazmunaygaz’ın da ortaklığı söz konusu olabilecek. Sonra Türkiye’ye dönük yatırımların arkası gelecek" dedi. Yetkili, zaman içerisinde belki Petkim’de, belki de başka yatırımlarında mutlaka Türk ortaklarla birlikte olmayı düşündüklerini belirtti.

Ulusoy: Acemiliğime geldi

PETKİM’e en yüksek teklifi veren konsorsiyumun temsilcisi InterConsult Uluslararası Danışmanlık’ın sahibi Haluk Recai Ulusoy, "İhale sonrası basının karşısına çıktınız ama hem konsorsiyumdaki şirketlerin adını açıklamakta tereddüt ettiniz, hem de yanınızdakilerin kimliğini açıklamadınız" tartışmaları üzerine yakın çevresine şu itirafta bulundu: "O iş benim acemiliğime geldi. Petkim ihalesine fazlasıyla konsantre olduk, böyle bir tanıştırma yapmanın gerekliliğini atladık."

Büyük patron Ablyazov muhalefet lideriydi

PETKİM ihalesinde başrolde oynayıp, kimliğini açıklamadan giden Bank Turan Alem’in Yönetim Kurulu Başkanı Mukhtar Ablyazov, Kazakistan’da bir dönem sanayi ve enerji bakanlığı yaptı. Ablyazov , daha sonra Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’le ters düşüp, muhalefet liderliğini yürüttü, o dönemde hapse de girdi. Ablyazov ’un Bank Turan Alem’in büyük hissedarı olarak şu anda Nazarbayev’le ilişkilerinin iyi olduğu belirtildi.

Parayı Bank Turan Alem ile Credit Suisse verecek

TRANSCENTRALASIA konsorsiyumunun bir yetkilisi, "Petkim’e teklif ettiğiniz 2 milyar 50 milyon doların finansmanını Ermeni asıllı Ruben Vardanian’a ait Troika Dialog mu sağlayacak?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Credit Suisse bu işteki danışmanlarımızdan biri. Aslında konsorsiyumun ana ortakları 15 ülkede farklı yatırımları olan Bank Turan Alem’in de ortağı. Dolayısıyla finansman sorunu yok. Credit Suisse’yle birlikte gerçekleştirirler."

Önce Metin Kilci’ye uğradılar sonra Kazakistan’a uçtular

TRANSCENTRALASIA konsorsiyumu yetkilisi, "Gazetelerde ortaklık yapımızla ilgili çeşitli haberler var. Petkim’e en yüksek teklifi veren konsorsiyumumuzun başında Bank Turan Alem’in ortaklarının olduğunu Özelleştirme İdaresi gayet iyi biliyor. Zaten ihaleden sonra ekip Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci’yi ziyaret etti. Ardından da özel uçaklarıyla Kazakistan’a uçtular" dedi.

Haluk Ulusoy’u Şekerbank’ta tanıyıp danışman seçtiler

TRANSCENTRALASIA Konsorsiyumu adına Petkim’in yüzde 51’ine 2 miyar 50 milyon doları teklif edip, ihaleyi kazanmalarının ardından attığı kahkahayla kamuoyunun gündemine oturan InterConsult’ın sahibi Haluk Ulusoy ile Bank Turan Alem’in patronları, Şekerbank’ın satışı sırasında tanıştı. Şekerbank’a danışmanlık yapan Haluk Ulusoy, Bank Turan Alem’in patronlarıyla kıyasıya pazarlık yaptı. O günlerden Haluk Ulusoy’u tanıyan Bank Turan Alem yönetimi, TransCentralAsia adlı konsorsiyumu oluşturup, Petkim ihalesine girme kararı alınca, InterConsult Uluslararası Danışmanlık’ı da kendilerine danışman seçti. Böylece Bank Turan Alem’in patronlarının çoğunluğuna sahip bulunduğu konsorsiyumu Türkiye’de Haluk Ulusoy temsil etmeye başladı.

Petrol-İş, Petkim’de iptal davasını açtı

PETROL-İş Sendikası, Petkim’in yüzde 51’inin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin ihale komisyonu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, avukatıyla birlikte Danıştay’a gelerek, dava dilekçesini sundu. Öztaşkın, "Bu ihale Ermenistan’da olsaydı ve Petkim Ermeni petrokimya şirketine talip olsaydı, bırakın ihaleyi almayı, kabul bile edilmezdi" dedi. Petkim özelleştirmesinin, Türkiye’nin çıkarlarına olmadığını söyleyen Öztaşkın, en yüksek teklifi veren konsorsiyum konusunda belirsizlik ve kuşkular olduğunu söyledi.
Vahap Munyar/Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2007 Cumartesi 09:18:54
Güncelleme :7 Temmuz 2007 Cumartesi 09:35:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?